Berlin Hackaton 2012

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 03 juny 2012, 23:38 per Toniher
Loading map...
Station-berlin - Luckenwalder Straße 4, Berlín
Del divendres 1 de juny al diumenge 3 de juny ha tingut lloc la Belin Hackaton 2012, una trobada per a desenvolupadors i administradors de sistemes de la comunitat Wikimedia. L'antiga estació postal de la capital alemanya ha acollit l'esdeveniment, organitzat per la Wikimedia Foundation i Wikimedia Deutschland, que ha portat més d'un centenar de participants de més de 30 nacionalitats (no només d'Europa, sinó d'arreu del món)

Apart de l'activitat de 'hacking', sigui en projectes personals o comunitaris com ara el proper Wiki Loves Monuments o la lluita contra l'spam als wikis, s'han organitzats diferents xerrades per tal d'apropar les innovacions tecnològiques que s'estan desenvolupant a tota la comunitat. En destacaríem:

  • Git i gerrit. Fins fa poc el codi font del programari darrere de la Viquipèdia residia en un sistema de control de versions anomenat Subversion. Recentment aquest s'ha migrat a un altre anomenat Git que, entre altres avantatges, permet un major control del codi que s'hi accepta però, al mateix temps, també la creació de diferents branques de desenvolupament autònomes perquè els desenvolupadors puguin provar noves idees més lliurement.
Des de l'organització s'ha facilitat la creació de comptes a tothom interessat i s'han donat detalls d'aquest sistema de manteniment de codi, i del de revisió i aprovació, que s'anomena gerrit i corre sobre el primer.
  • Plantilles amb scripts Lua. Les plantilles són un dels elements essencials dels diferents projectes Wikimedia. Aquestes permeten la repetició d'elements d'un article en molts altres sense la necessitat d'haver de reescriure els bocins de nou. En alguns casos poden tenir una jerarquia molt complexa i poc comprensible si l'usuari no s'està molt implicat en el manteniment del projecte on es troben.
Tot i la conveniència, si contenen moltes dependències amb altres plantilles, es donen casos que el seu ús afecta notablement en el temps de càrrega de les pàgines on es troben. Per tal d'adreçar tot això, i alhora augmentar la potència de les funcions en què es basen, s'està desenvolupant una extensió que permet l'ús d'un llenguatge de programació anomenat Lua, i en un futur potser també d'altres (com ara Javascript), que hauria de comportar una millora del rendiment i de les possibilitats de les pròpies plantilles.
  • Gadgets (Ginys) 2.0. Des de ja fa temps, molts projectes Wikimedia ofereixen la possibilitat de carregar codi Javascript per millorar la interacció amb la interfície tant a nivell únicament d'usuari, que un mateix pot modificar o personalitzar independentment, com també disponible globalment per a tots els usuaris del wiki i seleccionable a discreció (els Gadgets en si).
D'entre les diferents millores que s'esperen en la nova versió dels Gadgets, cal destacar-ne l'ús de JQuery (una de les biblioteques de programació Javascript més populars) i MediaWiki.js, que permet accedir a través de Javascript, i per tant a nivell de navegador-client, a la majoria de paràmetres del wiki. A més a més, es planeja oferir els diferents ginys en un repositori accessible no només per als wikis dels projectes Wikimedia, sinó també per a tercers.
Els wikihackers en plena acció a la Hackaton Berlin 2012

Per altra banda, abans de l'inici del Hackaton, hi han tingut lloc també dues reunions de treball paral·leles dels projectes Wikidata i Render, tots dos sota l'aixopluc de Wikimedia Deutschland. El primer té l'ambiciós objectiu de facilitar la compartició de les dades, com pot ser el nombre d'habitants d'un país, entre els diferents projectes Wikimedia i, per tant, evitar la redundància i també la desactualització en les Viquipèdia més modestes. En resum, la idea és que WikiData sigui el que és a les dades el mateix que repositori comú Wikimedia Commons ho és actualment per al material multimèdia. El segon, Render, pretén explorar la qualitat dels articles de la Viquipèdia mirant de trobar patrons de possible esbiaix mitjançat la comparació del ritme d'actualització en diferents versions lingüístiques d'un article i la diversitat dels seus enllaços o referències.

Podeu trobar fotos, vídeos i també algunes de les presentacions que s'hi han pujat a la categoria corresponent a Commons.