El Museu d'Història de Catalunya tindrà un viquipedista resident

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 15 març 2013, 08:23 per Kippelboy
Convidar un viquipedista al museu, aquesta és l'experiència que ja s'ha dut a terme amb èxit a d'altres institucions com el Musu Britànic, el Palau de Versailles o el MNAC.


English Version: A Wikipedian in Residence at the History Museum of Catalonia

El Museu d'Història de Catalunya

Durant els propers mesos el viquipedista Roger Fuentes, historiador i membre d'Amical Viquipèdia -l'associació que promou la Viquipèdia en català- farà una residència al Museu d'Història de Catalunya, el centre de referència per conèixer la nostra història més propera. Fuentes, de 29 anys, és llicenciat en història per la Universitat de Barcelona i actualment estudia un màster de gestió del patrimoni cultural i natural. Edita a la Viquipèdia des del setembre de 2005 en diverses temàtiques de les ciències socials, principalment del seu ram professional. Com a viquipedista resident formarà el personal del museu per editar l'enciclopèdia en línia. D'aquesta manera els professionals seran capaços de treballar els continguts dotant-los de més qualitat.

Els museus són els custodis del coneixement i les arts. Viquipèdia -l'enciclopèdia lliure- s'està convertint en l'enciclopèdia familiar del segle XXI, esdevenint una molt important eina de divulgació del coneixement. No en va s'ha posicionat entre els 6 llocs webs més visitats del món. És hora de sumar l'expertise dels museus amb el potencial de difusió de la Viquipèdia, amb l'objectiu de construir una relació proactiva que aporti beneficis a ambdues parts, per tal d'oferir continguts al màxim d'usuaris i amb la millor qualitat possible, dos objectius assolibles gràcies a la col·laboració de les dues entitats.

La tasca del resident serà la d'establir una relació entre el Museu d'Història de Catalunya i la comunitat viquipedista catalana, a través d'una sèrie d'activitats, tant internes com obertes al públic. Un dels temes més importants serà el d'ampliar i millorar qualitativament uns quants articles de l'enciclopèdia relacionats amb la Guerra de Successió i el 1714. Per fer-ho està previst organitzar un taller pel personal del museu per tal d'ensenyar-los a editar bé a la Viquipèdia i resoldre els típics dubtes que apareixen als editors novells. A més a més, el museu està interessat en aprendre'n ja que pràcticament tots els grans monuments que gestiona hi tenen el seu article (sovint també en anglès i en castellà). Altres continguts del museu com les peces de la seva col·lecció i els seus fons fotogràfics també són alguns dels objectius del projecte.

Segons el director del museu, Agustí Alcoberro:
La Viquipèdia és un projecte mundial molt rellevant, en el qual creiem que el Museu d'Història de Catalunya hi pot aportar el seu granet de sorra des d'una perspectiva professional i acadèmica. A més a més, en ple segle XXI també tenim l'obligació d'adaptar-nos a la realitat d'una societat que utilitza internet com a eina de cultura. Omplir l’enciclopèdia amb bons articles de la història de Catalunya és també una funció d'aquest museu.


Una de les moltes maneres de fer-ho és traslladant aquest coneixement a la Viquipèdia. Cal tenir en compte que la versió en català d'aquesta coneguda enciclopèdia en línia rep uns 25 milions de consultes al mes i el conjunt total de viquipèdies, entre 15 i 20 mil milions de consultes. Els museus tenen l'obligació moral de participar en aquest projecte col·laboratiu.