El nostre patrimoni participa en el concurs fotogràfic més gran de la història

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 01 Setembre 2012, 18:18 per Davidpar
Participants catalans i viquipedistes de més de 30 països s'uneixen per documentar els llocs històrics, els monuments i el patrimoni cultural de tota la humanitat

De l'1 al 30 de setembre viquipedistes d'arreu del món participaran en el concurs de fotografia més gran de la història, el Wiki Loves Monuments 2012. Milers de voluntaris de més de 30 països pujaran a la xarxa fotos de llocs històrics durant tot el mes, disponibles per a qui les necessiti sota una llicència lliure a la base de dades d'imatges de Viquipèdia, Wikimedia Commons.

Fotografia de la Torre de Sant Joan, guanyadora de l'edició catalana del Wiki Loves Monuments 2011. Autor: Manel Pons

En l'edició de l'any passat, 5.000 fotògrafs de 18 països europeus van carregar més de 168.000 fotografies. Pel que fa a l'àmbit catalanoparlant, l'edició del 2011 va recollir més de 8.000 fotografies de 2.000 monuments diferents.

El concurs d'aquest any comptarà amb una participació significativament major: el concurs depassa l'àmbit europeu per esdevenir d'àmbit mundial per primera vegada. D’aquesta manera, es vol aconseguir ser el concurs fotogràfic amb més participació de la història i entrar al llibre Guinness World Records.

Voluntaris viquipedistes de diversos països d'arreu del món s’han organitzat per construir el concurs de forma federativa, amb una fase local i una de mundial. Les fotos guanyadores dels concursos nacionals seran valorades per un jurat internacional a finals d'octubre, el qual anunciarà les fotos guanyadores a principis de desembre.

Per tal de fomentar la participació, l’associació Amical Viquipèdia ha organitzat unes gimcanes fotogràfiques de monuments, anomenades Wiki Takes Palafrugell (8 de setembre) i Wiki Takes Pla d'Urgell (15 de setembre, impulsat pel Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà). També s’està mirant d’organitzar una expedició fotogràfica a Andorra i una altra a Figueres.

Les fotos es carregaran a Wikimedia Commons sota una llicència lliure, per tant aquestes podran ser utilitzades per qualsevol persona, per a qualsevol propòsit, sempre que es reconegui l'autoria. Moltes de les fotos apareixeran a la Viquipèdia, la major enciclopèdia del món, i totes estaran disponibles per descarregar de forma gratuïta.