Els viquipedistes repassen la història d'El gran dia de Girona

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 11 juny 2011, 19:37 per Kippelboy
Loading map...
Girona
Viquipedistes i museus col·laboren en un projecte pioner per crear contingut a la coneguda enciclopèdia en línia

El gran dia de Girona, obra de Ramon Martí i Alsina, és la pintura de cavallet més gran que s'ha pintat mai a Catalunya. Emmagatzemada durant anys a les reserves del MNAC, la seva restauració i trasllat a l'actual ubicació va ser un projecte dut a terme per diversos museus. Per aquest motiu, s'ha triat com a prova pilot de col·laboració entre la Viquipèdia i diverses institucions museístiques catalanes.

El Museu d'Art de Girona va facilitar als viquipedistes la bibliografia necessària –catàlegs, revistes i documents històrics– i els va convidar a visitar l'exposició temporal «Anatomia d'un Quadre» –sobre l'obra de Martí Alsina– que va tenir lloc entre el 23 d'octubre de 2010 i el 29 de maig de 2011 en tres espais de Girona, i l'Auditori de l'Antic Hospital de Santa Caterina. El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, situat a Valldoreix, va facilitar algunes imatges del procés de restauració i Patrimoni.gencat va fer de nexe d'unió entre totes aquestes institucions, afavorint els contactes necessaris.

Durant diverses setmanes un grup de viquipedistes ha anat elaborant l'article sobre l'obra, que recentment ha passat un procés d'avaluació i ha estat declarat Article de Qualitat, guardó que només reben els articles més elaborats de la Viquipèdia.

Per tancar el cercle, ara els viquipedistes han demanat als conservadors del museu i a la Maria Lluïsa Faxedas, comissària de l'exposició temporal i experta en l'obra, que donin el vistiplau a l'article i que hi facin les esmenes corresponents.

Aquest i d'altres projectes similars, emmarcats dins del moviment GLAM-wiki –GLAM com a acrònim de Galleries, Libraries, Archives and Museums–, mostren noves vies de difusió col·laborativa del patrimoni, de les quals Catalunya és pionera a l'àmbit europeu.

Aquest és un dels molts fruits que ha donat la trobada entre viquipedistes i museus que va tenir lloc el passat mes de març al Museu Picasso. Arran d'aquell acte, museus de tot Catalunya, com el MACBA, la Fundació Miró, el Centre d'Art la Panera o el Jaume Morera de Lleida, entre d'altres, estan començant a establir contactes amb la comunitat catalana de viquipedistes.