Estudiant de l'escola d'art Serra i Abella ha fet les seves pràctiques professionals creant retrats per a Viquipèdia

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 13 juliol 2012, 18:00 per Dvdgmz
Durant el mes de juny i part del mes de juliol de 2012 la Bàrbara Domenech, estudiant del cicles superior d'Il·lustració a l'escola d'art Serra i Abella de l'Hospitalet de Llobregat, ha estat fent les seves pràctiques professionals a l'associació Amical Viquipèdia.

El seu encàrrec era fer cinc retrats de consellers de la Generalitat provisional (el govern Tarradellas, restaurat després de la dictadura entre 1977 i 1980) que no tinguessin una fotografia lliure a Viquipèdia.

La Barbara va fer una rigorosa feina inicial de documentació buscant imatges, tant estàtiques com en moviment, en arxius en línia i físics. Buscava tenir prou referents per fer-se seu el personatge i poder fer-ne un retrat que fos una creació pròpia sense que es pogués considerar una obra derivada de cap d'elles. A partir d'aquí va seleccionar les cinc persones que faria i va començar la feina d'esbossos buscant la millor manera de retratar-los perquè se'ls reconegués. Un cop aconseguit va fer diverses proves de tractament gràfic i en va seleccionar tres opcions, després de rebre les opinions de diversos socis viquipedistes se'n va escollir una de les opcions que finalment va aplicar als cinc retrats.

Ella mateixa va publicar els retrats a Wikimedia Commons alliberant-los amb la llicència copyleft Creative Commons Reconeixement CompartirIgual i va mirar de categoritzar-los per facilitar que puguin ser localitzats. Després va inserir-los en les infotaules dels articles corresponents a la Viquipèdia de manera que aquests articles han deixat de ser orfes d'imatges.

La Barbara ha fet un gran treball, amb rigor, meticulositat, destresa i professionalitat en el dibuix, acomplint amb el calendari previst. Des de l'associació vam definir l'encàrrec, hem fet el seguiment de la seva feina i hem mirat d'orientar-la en el coneixement de l'entorn dels projectes de Wikimedia. L'experiència no només ha estat un treball de pràctica professional sinó que alhora ha suposat una aportació a un bé comú com és l'enciclopèdia lliure que ara està una mica més completa.

L'escola d'art Serra i Abella de l'Hospitalet és la segona escola, després de l'experiència amb Llotja durant aquest curs, que s'involucra en la iniciativa wikiArS col·laborant amb Amical Viquipèdia en la millora de Viquipèdia i en la producció de continguts lliures. La col·laboració continuarà al proper curs oferint a altres estudiants de l'escola la possibilitat de fer les seves pràctiques amb Amical.

Altres escoles d'art s'estan incorporant a la iniciativa. Quatre estudiants d'EDRA, l'escola d'art i disseny de Rubí, faran el seu projecte de fi d'estudis vinculat a Viquipèdia i s'oferiran pràctiques professionals també als estudiants de l'Escola d'art de Manresa. Hi ha altres escoles interessades amb les quals s'estan establint contactes per ampliar aquest tipus de col·laboracions.

El resultat ha estat la publicació a Wikimedia Commons dels retrats dels següents consellers:

El valor donat no s'ha entès.
El valor donat no s'ha entès.