Exposició de les obres de l'Escola d'Art la Llotja per il·lustrar la Viquipèdia

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 08 maig 2012, 19:54 per Davidpar
Inici: 15 maig 2012, 19:30 — Final: 15 maig 2012, 20:30
Retrat de Montserrat Roig gràcies a aquesta col·laboració

El projecte vol ser un precedent mundial per involucrar altres escoles d'art i disseny als projectes i fites del moviment Wikimedia · Ja s’han il·lustrat una trentena d’articles gràcies a aquest conveni de col·laboració

Un grup d’estudiants de l’Escola Superior d'Art i Disseny Llotja han estat fent durant aquest curs 2011-12 les seves pràctiques professionals dins d’Amical Viquipèdia amb l’encàrrec d’il·lustrar els articles de la Viquipèdia mancats d’imatges, entre els quals s’hi troben, per exemple, personatges destacats del segle XX i personatges de ficció. També cal destacar les il·lustracions didàctiques sobre l'assecament del Mediterrani durant el període Messinià fetes amb assessorament científic.

La Viquipèdia té uns criteris estrictes per a la incorporació d'imatges i fitxers multimèdia per mantenir lliures els seus continguts: han de ser obres de domini públic o obres lliures, que puguin ser reproduïdes lliurement per a qualsevol ús (també el comercial) i de les quals se'n puguin crear lliurement obres derivades per tal de millorar-les o adaptar-les. És per això que moltes entrades de Viquipèdia no tenen una imatge, perquè per molts temes no hi ha disponible una imatge lliure. Un dels propòsits d'aquesta col·laboració és començar a omplir aquest buit.

Des de l'associació Amical Viquipèdia, amb la participació de viquipedistes de la Viquipèdia en català, es van identificar imatges que manquen i que difícilment es podran aconseguir si no és creant-les de nou.

Els estudiants de Llotja tenen l'encàrrec professional de crear aquestes imatges que han de tenir un caràcter informatiu i/o didàctic d'acord amb el context enciclopèdic on es publicaran. És una oportunitat de treballar en un context real, públic i amb molta visibilitat; alhora que estan contribuint a un bé públic que s'està construint col·laborativament i que és i serà útil per a molta gent.

Totes les obres nascudes arran d’aquest projecte s’exposaran el 15 de maig a la Llotja Sant Andreu a les 19:30h en un acte amb l’assistència de tots els participants i organitzadors.

Fruits

Durant el curs acadèmic de 2011-12, hi ha 6 estudiants treballant a Amical Viquipèdia per fer el seu període de pràctiques.

Tres d’ells han elaborat retrats de personatges del segle XX pel qual han hagut de valer-se de documentació gràfica per tal de crear una obra pròpia destinada a acompanyar les entrades biogràfiques de l’enciclopèdia:

  • Luís Segovia: retrats d'il·lustradors del segle XX (Ricard Giralt Miracle, Lola Anglada, Pauline Baynes, Fernando Krahn, Robert Segura Monje).
  • Gerard Pla: retrats de polítics espanyols del segle XX dels primers governs de transisió i democràtics després de la dictadura franquista (Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo Sotelo, Martín Villa, Manuel Gutiérrez Mellado, Landelino Lavilla).
  • Albert Pons: retrats d'escriptors/es catalans del segle XX (Josep Maria Folch i Torres, Montserrat Roig, Terenci Moix, Joan Perucho, Josep Palau i Fabre).

En un cas s’han treballat personatges de ficció, també creant una obra pròpia, que fos fidel a la font literària i que alhora tingués el caràcter informatiu i descriptiu que demana el context enciclopèdic:

  • Jessica León: personatges de ficció dels llibres de J.R.R. Tolkien.

I en tres casos més s’han elaborat il·lustracions de caràcter didàctic o informatiu sobre fenòmens geològics i pràctiques artístiques:

  • Pau Bahí: il·lustracions didàctiques sobre l'assecament de la mar mediterrània durant el període Messinià.
  • Oriol Tuca: recreació d'escenes i retrats relacionats amb el moviment artístic Fluxus.

En el cas de les il·lustracions d’en Pau Bahí sobre l’assecament de la mediterrània cal assenyalar l’experiència de fer un treball d’il·lustració comptant amb assessorament científic, tant en l’etapa de documentació com en la supervisió de les imatges creades. Per això s’ha comptat amb la col·laboració de Daniel García-Castellanos, investigador de l’Institut Jaume Almera de Ciències de la Terra, a més de viquipedista i membre de l’associació Wikimedia Espanya.

Iniciant el projecte WikiArS al món

WikiArS

Aquesta experiència iniciada entre l’escola i l'associació s'emmarca en la iniciativa de col·laboració entre el moviment Wikimedia i les Escoles d'Art que s'està promovent des d’Amical Viquipèdia que no només és beneficiós per ambdues bandes sinó que, a més, té un clar benefici social.

És una via de col·laboració que s'ha fet perquè pugi estendre's i que altres escoles d'art i disseny puguin buscar maneres de contribuir a la Viquipèdia alhora que els sigui útil per als seus objectius acadèmics.

Com que ha estat positiva, el curs que ve es repetirà l’experiència amb la Llotja. A més la proposta està oberta a altres centres que hi estiguin interessats.

Enllaços externs