Jornada El Valor del Coneixement Lliure al CCCB

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 04 abril 2012, 07:22 per Kippelboy
Inici: 25 abril 2012, 10:00 — Final: 25 abril 2012, 20:00
Loading map...
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Jornada El Valor del Coneixement Lliure al CCCB

Investigació, desenvolupament i innovació són termes d'ús comú en els àmbits científics o empresarials. I+C+i és un cicle organitzat pel CCCB que des de 2007 aborda la integració d'aquests conceptes en l'àmbit de la cultura, reflexionant sobre qüestions clau: Quins són els formats culturals en crisi? Com es generen nous públics? Quins són els temes que l’àmbit cultural encara no ha assumit? Cal crear departaments d'I+D en les institucions culturals? El proper I+C+I es dedicarà a la Viquipèdia i al coneixement lliure

10-14h Taller: Tot sobre Viquipèdia

CCCB

Amb el naixement de Viquipèdia, fa poc més de deu anys, el coneixement va començar a ser elaborat pels propis usuaris. Va ser una revolució en tots els sentits, perquè implicava entendre el saber com una cosa generada entre tots i no només per uns pocs, els quals fins llavors tenien el poder de generar o distribuir el coneixement (experts, acadèmics, etc.) Al dubte de quina fiabilitat aportava una enciclopèdia virtual com la Viquipèdia li va seguir la consideració de font indispensable d'informació que ostenta avui dia. Però què hi ha darrere de la Viquipèdia? Qui aporta els continguts? Com s'assegura la seva fiabilitat? Quin és el seu funcionament intern? En aquest taller pràctic tractarem de respondre aquestes preguntes.

Informació Pràctica
  • Cal portar l'ordinador
  • Places limitades. Per inscriure cal enviar un correu electrònic explicant les motivacions a cursos@cccb.org
  • Preu del taller: GRATUÏT
  • Professors del taller: Kippelboy, Pallares, Barcelona i Dvdgmz


16:30 Documental

  • "The truth in numbers? Everything according to Wikipedia "Scott Glosserman i Nic Hill, 85 ', VOS Anglès.

Documental sobre la història, desenvolupament i implicacions culturals de Wikipedia. Inclou entrevistes a Howard Zinn, Noam Chomsky, Ray Kurzweil o Richard Stallman entre d'altres, sobre l'impacte de l'enciclopèdia digital a l'arxiu del coneixement o les sospites sobre la seva imparcialitat, així com als seus fundadors Jimmy Wales i Larry Sanger.

18-20h Debat: El valor del coneixement lliure

Amb Joaquín Rodríguez, Luis Ángel Fernández Hermana, Vincent Puig. Modera: Karma Peiró.

Tradicionalment les biblioteques i els arxius han estat els guardians del coneixement en un suport físic, validat per prescriptors autoritzats. Internet i les noves eines digitals estan provocant una transformació accelerada d'aquest sistema de transmissió i conservació del saber. El renaixement de conceptes com procomú, coneixement lliure o intel·ligència col·lectiva, etc. sumats a l'èxit d'una enciclopèdia oberta com Wikipedia plantegen qüestions decisives sobre la manera com gestionarem el coneixement i la memòria en les pròximes dècades. El nou escenari planteja més reptes per als quals no existeix una resposta unívoca. Com preservar tot el coneixement generat en suport digital? Què fer amb l'obsolescència de formats i dispositius de reproducció?

  • Preu del Debat + Documental: 3 € Entrada reduïda 2,50 € per a menors de 25 anys i jubilats. Gratuït per a Amics del CCCB, aturats i carnet de Docents de la Generalitat. Les entrades es poden comprar a Tel-Entrada oa les taquilles del CCCB.

Inscripcions