La Biblioteca Museu Víctor Balaguer penja la seva pinacoteca a Viquipèdia

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 13 desembre 2011, 18:22 per Kippelboy
Loading map...
Vilanova i la Geltru
Una cinquantena de pintures de la segona meitat del segle XIX del fons del Museu Víctor Balaguer, pintades pels principals artistes catalans de l'època com Marià Fortuny, Ramon Martí Alsina, Joaquim Vayreda o Ramon Casas, entre altres, han passat a formar part de la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure de la xarxa, gràcies a una col·laboració entre el museu vilanoví i Amical Viquipèdia.

El Museu ha cedit les imatges amb llicència de Creative Commons CC-BY-SA, per tal que tots els usuaris de la Viquipèdia en puguin gaudir de la seva col·lecció i fer-ne ús, en una prova pilot que és l'inici de col·laboracions futures, doncs està previst a mig termini la cessió d'imatges d'altres col·leccions.

Arran d'aquesta col·laboració, s'han creat més de 50 articles sobre les obres destacades del museu, per facilitar la consulta als internautes.

Aquesta col·laboració, amb l'entrega d'informació de les d'obres i l'assessorament dels tècnics del museu per una banda, i de l'organització del viquiprojecte pels editors de Viquipèdia està donant resultats molt interessants.

Es tracta d'una iniciativa pionera de col·laboració entre Viquipèdia i museus, d'un exemple dels nous models de col·laboració entre el sector cultural i la ciutadania, en els quals les noves tecnologies i les llicències obertes permeten que els ciutadans prenguin un paper actiu en la creació de continguts útils pel conjunt de la societat i siguin partícips de l'apreciació i conservació del patrimoni i la cultura. Des de la Biblioteca Museu valoren molt positivament aquest projecte i animen a tothom a col·laborar-hi en l'aportació de coneixements sobre les peces dels seus fons.

Per dinamitzar aquesta relació, el proper divendres 13 de gener es realitzarà un curs d'edició de Viquipèdia a la Biblioteca Museu. Per participar-hi cal fer la inscripció prèvia al mateix museu o per telèfon al 93 815 42 02.