La Viquipèdia pren el Pla d'Urgell

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 17 octubre 2012, 00:00 per ESM
El patrimoni del Pla d’Urgell és una realitat desconeguda fins i tot pels habitants de la mateixa comarca. Aprofundir en el seu coneixement i propiciar-ne la difusió són alguns dels objectius del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, que va veure en el projecte Wiki Loves Monuments una gran oportunitat per endegar una proposta a favor del patrimoni comarcal de caràcter participatiu i d’utilitat pública.
Viquipedistes en acció al Wiki Takes Pla d'Urgell

Fou així com començà a prendre forma la organització d’un Wiki Takes Pla d’Urgell. Seguint l’exemple d’edicions precendents (Andorra, Barcelona, Palafrugell, ...) i amb l’ajut de viquipedistes versats en aquesta mena d’esdeveniments, l’activitat prenia forma, però vam voler reblar el clau. Així doncs, per enfortir la dimensió comarcal del projecte es va contactar amb publicacions i entitats d’arreu del Pla d’Urgell, les quals donaren suport a la proposta des del primer moment, i per tal de fomentar la participació, es va decidir donar-li format de concurs.

El dia escollit pel Wiki Takes, el 22 de setembre, una quinzena de persones es van aplegar a l’arxiu comarcal. Després d’una petita introducció i d’explicar el mecanisme del concurs, els assistents es van repartir la feina a fer i van passar la jornada recorrent la comarca de dalt a baix tot fotografiant tot el patrimoni inclòs a la llista de monuments del Pla d’Urgell.

Els resultats han superat les expectatives formulades de bon principi: 15 participants, 18 localitats, 193 elements per fotografiar... i 526 fotografies carregades i posades a disposició de tot aquell que les necessiti gràcies a haver-les alliberat amb una llicència Creative Commons. L’exemple més visible de l’èxit d’aquesta marató fotogràfica és la mateixa llista de monuments de la comarca, ara ben poblada d’imatges quan tot just fa un mes aquestes eren una raresa. Tret de casos puntuals (elements destruïts, no localitzats, etc.) podem afirmar que hem fotografiat pràcticament tot el patrimoni monumental del Pla d’Urgell. L’excepció més sonada de la convocatòria és la de Mollerussa, que finalment va quedar pendent de fotografiar… Sembla fet expressament, però tenim l’excusa ideal per organitzar un Wiki Takes Mollerussa el setembre vinent, què us sembla?