Les institucions culturals de Palafrugell inicien un projecte a la Viquipèdia per projectar el seu patrimoni

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 13 juliol 2012, 12:26 per Davidpar
L'Ajuntament de Palafrugell i les seves institucions culturals han iniciat un projecte amb la Viquipèdia per projectar Palafrugell internacionalment i posar en valor el patrimoni de les institucions culturals de la vila mitjançant la coneguda enciclopèdia en línia en diversos idiomes.

Durant aquest estiu el viquipedista David Parreño Mont, (membre d'Amical Viquipèdia -l'associació que promou la Viquipèdia en català) farà de viquipedista resident a les institucions culturals. La seva tasca tindrà com objectiu establir una relació entre cada una de les institucions implicades i la comunitat viquipedista local, a través d'una sèrie d'activitats, tant internes com obertes al públic. Durant les properes setmanes es faran tallers de presentació, viquimaratons d'edició, una gimcana fotogràfica als monuments del municipi, la implementació dels codis QR i col·laboracions amb les escoles.

Les institucions culturals són els custodis del coneixement i les arts. Viquipèdia -l'enciclopèdia lliure, s'està convertint en l'enciclopèdia familiar del segle XXI, sent una de les 5 webs més visitades del món. El projecte que té lloc a Palafrugell pretén sumar l'expertise de les institucions culturals amb el potencial de difusió de la Viquipèdia, amb l'objectiu de construir una relació proactiva que aporti beneficis a ambdues parts, per tal d'oferir continguts al màxim d'usuaris i amb la millor qualitat possible.

Seguint aquesta idea, s'ha estès arreu del món i Catalunya és una de les zones del món on més s'hi ha arrelat, sent l'únic lloc del sud d'Europa on s'han dut a terme amb projectes com la implementació dels codis QR a la Fundació Joan Miró, de la realitat augmentada al Museu de Mataró o l'alliberament de la pinacoteca de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i s'han organitzat multitud de viquimaratons d'edicions.

En aquest cas, els agents implicats són l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Palafrugell, l'Arxiu Municipal de Palafrugell, la Biblioteca de Palafrugell, la Fundació Josep Pla, el Museu del Suro, la Fundació Cuixart i Fundació Ernest Morató. Tot i que l'ofici de viquipedista resident ja s'ha implementat a museus d'arreu del món, aquest serà el primer cop que ho sigui pel conjunt d'institucions culturals d'una població. Segons el regidor de Cultura, Xavier Rocas, “l'Ajuntament té la obligació de contextualitzar el patrimoni generat a la vila, fer-lo més social i donar-li visibilitat, tot retornant a la societat el coneixement que es genera dins les institucions”.

Una de les moltes maneres de fer-ho és traslladant aquest coneixement a la Viquipèdia. Cal tenir en compte que la Viquipèdia en català rep uns 28 milions de visites al mes i el conjunt total de Viquipèdies, uns 10 milions de visites cada hora.