Manifest d'Amical de rebuig a la LOMCE

De Amical Wikimedia
Salta a: navegació, cerca


Publicat el: 22 maig 2013, 18:36 per Arnaugir
Amical Wikimedia és una entitat que té per objectiu fomentar el coneixement i l'ús de la Viquipèdia en català i els seus projectes germans, així com posar a l'abast de tothom la cultura catalana. Per això és una associació adherida al Cens d'entitats de foment de la llengua de la Generalitat de Catalunya i és des d'aquesta posició que vol expressar públicament el seu rebuig a la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), també coneguda com a llei Wert, sobre l'educació.

Els motius del rebuig són els següents:

  • La LOMCE atempta contra el procés d'immersió lingüística, reconegut internacionalment, en permetre que hi hagi una llengua vehicular diferent al català, idioma d'integració a les escoles en un model contrastat.
  • La LOMCE menysprea la diversitat lingüística i indica falsament que els estudiants catalans no dominen el castellà (dada rebatuda a partir dels resultats de les Proves d'Accés a la Universitat i de les proves de competències bàsiques en poder del Ministeri d'Educació espanyol).
  • La LOMCE promou la separació d'alumnes per motiu de llengua, en permetre aules o fins i tot escoles segregades del model immersiu, fomentant la divisió social.
  • La LOMCE posa en qüestió el plurilingüisme com a ideal per assolir en un món globalitzat i respectuós amb la diferència.
  • La LOMCE torna a períodes predemocràtics de persecució del català, intentant rebaixar el paper normalitzador que ha jugat l'escola al llarg de les passades dècades.
Per tot això, Amical Wikimedia vol adherir-se al manifest de Som Escola per demanar la retirada o un canvi substancial del redactat de la LOMCE per tal de preservar el model educatiu català.