Workshop: «Projectes en llengües amb un estatus especial» — Simplificant el problema

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


identi.caLa Tafanera
Publicat el: 08 Setembre 2011, 16:15 per Alina.mierlus
Loading map...
Haifa, Israel
Durant la Wikimania d'enguany es va organitzar un workshop dedicat als projectes en llengües amb un estatus especial (és a dir, llengües minoritàries i/o minoritzades).

Aquest va tractar-se pròpiament d'una continuació de la Jornada Internacional de Multilingüisme que va tenir lloc a Perpinyà enguany també al març. Com a fruit de la jornada, després d'un dia de presentacions i discussions (entre ~6 comunitats lingüístiques diferents) es va arribar a a la conclusió que el tema de les llengües, apart de ser rellevant per a la cultura viquipedista, també dóna una oportunitat de coordinar conjuntament projectes i iniciatives.

grups fent brainstorming

En aquesta sessió durant la Wikimania es va començar amb el repte següent: facilitar la col·laboració entre els participants i simplificar el problema de les llengües. Amb més de 16 participants, es va començar amb una sessió de dinàmica humana, per tal d'identificar els pensaments de cadascú sobre si «la llengua és, o no és, el factor més important per tal d'assegurar la unitat d'un grup o una comunitat». Tot això compartit amb opinions vàries, com que «la llengua és important i s'ha de respectar, per exemple, en tots els esdeveniments« fins a d'altres com que «la llengua és important però, en el context d'un moviment global, es necessita una llengua franca».

Clarament, pel que fa al tema lingüístic, assegurar que un moviment global com és la Viquipèdia sigui multilocal i alhora respecti totes les cultures i les llengües no és tan fàcil, tot i que l'apreciació de base pugui ser compartida.

Per això, en la sessió següent s'ha intentat trobar solucions per tal de resoldre «el problema» del multilingüisme. A continuació, 3 grups diferents han posat post-its (notes adhesives) de diverses coses que es podrien millorar, creant d'aquesta manera un núvol de coneixement.

S'han recollit més de 18 propostes, que hem intentat de simplificar i que s'han dividit en tres grups concrets: tecnologia per tal de donar suport a les llengües minoritzades, dinamització de comunitats (sobretot a nivell d'esdeveniments) i les institucions/capítols en l'ajuda d'aquells projectes on intervinguin llengües amb un estatus especial.

Per tal d'extreure solucions concretes d'aquest workshop, la darrera sessió va consistir en un «rapid prototyping», és a dir, imaginar una solució i dissenyar-la en el paper en menys 45 minuts. A continuació, alguns exemples dels prototips que es van obtenir:

 • Tecnologia
  • una eina que, en començar a editar en viquipèdies petites, faciliti la consulta de fonts i suggereixi d'altres wikis;
  • una millora d'interfície de MediaWiki que permeti domar més visibilitat a les llengües amb un estatus especial;
 • Dinamització de comunitats
  • esdeveniments multilingües (recerca de com es pot potenciar el multilingüisme en es esdeveniments presencials, sense fer gaires canvis en la dinàmica habitual d'un esdeveniment)
 • Capítols
  • el grup que va intentar presentar un prototip va arribar a la conclusió què no necessàriament és necessita un capítol, sinó més bona col·laboració amb

institucions què puguin donar suport a les comunitats i projectes de llengües amb un estatus especial.

  • els capítols han de jugar el paper de institucions que ajudin al moviment global viquipedista més enllà d'estricament el seu país.

CC-BY-SA by Wikimedia Israel

Tot això es tracta d'un començament bastant engrescador i s'han fet molts progressos en definir reptes que caldria explorar en propers esdeveniments, com pot ser la mateixa Viquitrobada, però procurant alhora de fer un pas més. Això pot ser mitjançant l'organització d'esdeveniments més reduïts dins d'altres de més grans, com també amb microesdeveniments independents al llarg dels propers mesos.

Alguns dels punts que caldrien tractar seria convidar gent d'altres comunitats perquè s'afegeixin als actes i mirar d'aprendre mútuament; preparar sessions de «hacking» en grup per a fer millores de plataforma i usabilitat; i aprofitar per experimentar noves aproximacions en relacions de comunitat, sobretot durant els esdeveniments més petits, per aplicar allò après llavors a les dinàmiques més complexes.