Carta oberta al Board

De Amical Wikimedia
Salta a: navegació, cerca

Els catalans estem molt il·lusionats amb el coneixement lliure en general i amb la viquipèdia i els projectes germans en particular. El coneixement lliure trenca moltes de les barreres que històricament han perjudicat la nostra llengua i la nostra cultura. La Viquipèdia ha estat una gran ajuda en el que nosaltres anomenem "normalitzar el català". En ser lliure, ningú pot imposar a la gent que escriguin en una llengua diferent de la que ells volen. En ser gratis ningú té cap incentiu per escriure en una llengua diferent de la li sigui més còmode.

Per les llengües minoritàries en general, el coneixement lliure elimina totes les discriminacions legals, socials i econòmiques.

Per primera vegada una comunitat amb una llengua minoritària ha demanat de tenir una Chapter dins del moviment viquimedista. El nostre cas és privilegiat dins de les llengües minoritàries perquè encara que la nostra és una llengua minoritària a Espanya França i Itàlia, és la llengua nacional a Andorra. I per tant podríem donar suport a la comunitat catalana d'aquest països des de Andorra. Però com que Andorra és un país petit el Chapters Commitee proposa que se'ns denegi el chapter.

Això ens fa pensar en les altres comunitats amb llengües minoritàries que ni tan sols tenen un país petit.

Ara el moviment viquimedista està a punt de donar un pas en contra de l'ideal de que tot ésser humà tingui accés a la suma de tot el coneixement en la seva pròpia llengua materna. No permetre que aquestes comunitats puguin tenir un Chapter sería una discriminació que els situaria en inferioritat de condicions a l'hora de promoure el coneixement lliure.

Perquè:

Els Chapters tenen un paper molt important en el moviment viquipedista. Els projectes que estan recolzats per Chapters actius han obtingut un creixement i unes aportacions importants. Sembla que Wikimedia Foundation té més clar que mai la importància dels Chapters i que pensa recolzar-se amb ells en la tasca de estendre el moviment viquimedista a nivell mundial.

Hi ha avantatges de tenir un chapter i inconvenients de no tenir-lo molt importants.

  1. Poder-se identificar amb el distintiu de chapter davant dels interlocutors.
  2. Poder participar en les campanyes de recaptació de fons.
  3. Participar en el nomenament dels representants dels chapters al Board de Wikimedia Foundation.
  4. Accés a ajuts econòmics de la Foundation.
  5. Quan algú vol contactar amb Wikimedia no et troba si no tens un Chapter.
  6. Si no tens un Chapter no pots assistir als Chapter meetings on es dóna informació molt important i no tota es publica.
  7. Si no tens un Chapter no tenir accés a la web interna on hi ha documentació important sobre les millors pràctiques.
  8. Etc.

Per tot això,

demanem al Board

  1. Que accepti la nostra proposta de Chapter tot i la recomanació en contra del Chapters Comitee.
  2. Que revisi les normes per la creació de chapters de forma que quedi clar que les comunitats amb llengües i cultures minoritàries, no seran discriminades pel fet de no tenir un estat on recolzar-se, també es podran organitzar en Chapters i tindran les mateixes eines que tothom per promocionar el coneixement lliure.