Comunicats/2010/Lliurament Ajunts PuntCat 2010

De Amical Wikimedia
Salta a: navegació, cerca

Amical rep l'Ajut PuntCat 2010 per estendre la Viquipèdia fora de la xarxa

Una dotació de 20.000€ impulsarà la iniciativa de "viquiescoles", que ja va tenir èxit amb Viquibalear, i que portarà la Viquipèdia a les aules de secundària dels territoris de parla catalana


Logo Obra Social Fundació PuntCat.jpg

L'associació d'editors de l'enciclopèdia lliure en català, Amical Viquipèdia, ha estat guardonada amb els Ajuts PuntCat 2010 que dóna suport a projectes innovadors que potenciïn la Societat de la Informació en l'àmbit catalanoparlant. El president de l'Amical, Joan Gomà, ha recollit el guardó en l'acte de lliurament dels premis de la Fundació PuntCat al Museu Picasso de Barcelona, que va tenir lloc durant la tarda d'ahir dijous 16 de desembre. Amb una dotació de 20 mil euros, l'ajut s'ha atorgat per a impulsar el pla estratègic de la Viquipèdia.

Juntament amb l'Amical Viquipèdia, entre d'altres, també ha rebut ajut les Edicions Alill per al seu projecte de Biblioteca Virtual Algueresa, una iniciativa en què l'Amical col·laborarà mitjançant Viquitexts; a més a més, és la mateixa entitat que va publicar el llibre "Viquipèdia: Descobrir, utilitzar, contribuir", editat i traduit al català per l'Amical. Un altre dels guardonats, l'Associació eXO (per l'expansió de la xarxa oberta), també comptarà amb la participació de l'Amical perquè els manuals d'instal·lació de la xarxa oberta en llicència lliure estiguin disponibles als Viquillibres.

Pla estratègic
És la primera vegada que l'Obra Social de la Fundació puntCat convoca aquests ajuts per tal de donar suport a projectes sense ànim de lucre que miren de superar la barrera digital a l'àmbit catalanoparlant, així com la creació de continguts, el bastiment d'una xarxa o que tinguin relació amb la governança d'Internet. En aquest sentit, el pla estratègic de la Viquipèdia engegat per l'Amical hi inclou tres aspectes relacionats: les "viquiescoles", la xarxa de punts de contacte Viquipèdia, i augmentar l'usabilitat de l'enciclopèdia.

"Viquiescoles" és una iniciativa en què s'encoratgen als escolars de secundària a treballar en equip mitjançant la creació i millora d'articles de la Viquipèdia, organitzats en grups sota l'ajuda i supervisió d'un docent. Vist l'èxit de l'edició d'enguany de Viquibalear, què va rebre el suport del Govern Balear, i en què els escolars balears van crear prop de cinc-cents articles nous a la Viquipèdia, l'Amical estén l'experiència a tots els territoris de l'àmbit catalanoparlant. Gràcies a l'ajut de la Fundació PuntCat, es desenvoluparan projectes paral·lels per a estudiants del Principat, la Catalunya Nord i l'Alguer.

Pel que fa a la xarxa de punts de contacte Viquipèdia, és una iniciativa innovadora en què s'establiran espais físics de trobada arreu de les comarques catalanoparlants, on la gent es pugui adreçar per aprendre a fer servir la Viquipèdia o per posar-se en contacte amb la comunitat de viquipedistes, per tal d'establir cooperacions amb les entitats locals.

Per últim, la Viquipèdia en català és una de les més productives dels projectes de la Wikimedia Foundation pel que fa a quantitat i qualitat de continguts generats per nombre de parlants i també de viquipedistes. Gràcies al traductor automàtic de la Generalitat, Apertium, desenvolupat per la Universitat d'Alacant, la versió en català de la Viquipèdia és l'única que ofereix una eina integrada, que fa servir els enllaços entre diferents versions idiomàtiques, per proposar traduccions preliminars al català d'articles disponibles en altres llengües, i que facilita un esborrany de traducció perquè els editors millorin. Aquest ajut accelerarà encara més el desenvolupament previst d'aquestes eines, i augmentarà la productivitat dels viquipedistes, enfocant-se més en els treballs creatius en comptes de feina rutinària.