Crònica Wikimania 2010

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
D'esquerra a dreta: Capsot, Góngora, Paucabot, Gomà, Jimbo Wales, Mcapdevila, Lilaroja, KRLS i Cdani. Falta en Ferran Cornellà que va haver d'agafar l'avió abans.

Per no perdre els bons costums mirarem de fer una petita resenya diària del wikimania 2010.

Dimarts 6 de Juliol[modifica]

Arribem l'avançada, el gruix de gent no vindrà fins d'aquí a un parell de dies.

Només ens ha donat temps d'arribar, anar a l'hotel i anar a sopar.

Cal dir que WIkimedia està en bones mans. Pel capbaix l'estaf està ben informat pel que fa als restaurants adequats on anar a sopar. Mentre sopavem, tot i estar el restaurant ua mica amagat (només hi havia una altra parella de catalans que anaven per negocis i nosaltres), ens hem trobat que entraven en Kul Wadwa, la Sue Grdner i tota la colla. Mels han persentat a tots però com que soc un desastre pel que fa als noms me'ls hauré d'estudiar. Els hem convidat a una ampolla de xampany. He demanat excuses però és que al restaurant no tenien cava català. Els he dit que a l'hotel en tinc una ampolla (és cert) i si hi ha motius per celebrar ja l'obriem.

Dimecres 7 de Juliol[modifica]

Aquest matí he passat per l'edifici de la Filarmònica que és on es fa Wikimania. He anat a saludar l'equip organitzador. Hi he trobat en Lodewijk Gelauff i l'Austin Hair. Estaven tots molt enfeinats (bé no sé si fent feina o navegant per internet). Sembla que la organització del cobrament de les inscripcions no és la millor del món, li he comantat a l'Austin que ni m'han confirmat ni m'han dit res de com pagar, m'ha dit que no em preocupi i que ja ho arreglarem.

Estan justos de gent per fer de moderadors de sessions i de sales. M'he apuntat a la pàgina de discusió del programa oferint-me i els ho he dit en persona, però sembla que no deuen llegir gaire la pàgina perquè a hores d'ara no m'han assigant cap sessió.

Aquesta nit arriba l'Suard West. M'ha dit que es posarà en contacte amb mi per presentar-me altres membres del Board i parlar del chapter català. Ja aniré informat.

Dijous 8 de Juliol[modifica]

Com que avui tenim el sopar i segurament en acabar no estaré en condicions de fer cap mena de crònica us faig un avançament.

Aquest matí he anat a visitar els soferts organitzadors altre cop. Com que ahir em varen fer pena els he portat un parell de capses de catànies per que vagin endolcint-se la vida. Hi he trobat en Cary Brass i en Ray Saintonge, a tots dos els he donat records de part de l'Enric Senabre i han estat molt contents. En Ray s'ha comprat un portàtil, estava interessat en saber si jo animaria a Espanya o a Holanda però no li he desvetllat el misteri, com que estavem xerrant i la gent estava treballant ens han cridat l'atenció i he marxat.

Després he anat a veure si trobaba la Mayo a Wikisym. La veritat és que Wikisym és dificil de trobar, no és on diu la web. Al final ho he trobat però no he vist la Mayo està toooooo busy pobreta. A qui sí que he trobat és a la Florence Devouard, ha estat molt contenta quan li he dit que me'n recordo d'ella i que li he portat l'exemplar del llibre que per culpa de les cendres del volcà no li vaig poder donar a Berlín. Demà li'l donaré.

En Jay Walsh està organitzant una peli en base a entrevistes a viquipedistes que expliquin la seva història personal. Li he demanat que pel capbaix una sigui a un membre de l'equip català. Li he explicat que tenim gent tant interessant com en Cdani, en Góngora, en Capsot... M'ha dit una segur i potser dues. N'hem de parlar demà.

Finalment m'han assignat per presidir la sessió: "Wikipedias are NOT equal" destinada a estudiar els temes de les llengües minoritzades per diversos motius. O sigui que m'ho han posat "a huevo". És dissabte de 2/4 de 5 a 6 ja us ho explicaré.

Divendres 9 de juliol[modifica]

Inaugurada Wikimania. STOP. Problemes de xarxa. STOP. Organització francament millorable. STOP. En Gomà fa relacions públiques.

Cdani[modifica]

Soc en cdani. Pel matí el registre ha estat difícil doncs no tenien a tothom apuntat.

La cerimònia d'obertura ha estat correcte. Una presentació dels organitzadors, una xerrada de la Sue Gardner correcte, i el Board de Wikimedia que ha fet algun planteig i ha respost preguntes.

El "coffee break" era això, "coffee" sense més, el que ha deixat amb gana alguns dels companys.

He assistit juntament amb altres companys al "Panel" sobre col•laboració i coordinació entre Chapters i grups de Creative Commons. Ens ha donat alguna idea de possible aplicació a casa nostra.

Posteriorment el grup de sis països que formen Wikimedia Asia ha provat d'explicar la seva experiència. No sembla haver convençut massa un plantejament tant global que afecta a massa milions d’habitants, tot i que perfectament poden fer coses positives.

Han aconseguit arreglar l'internet del local de les conferències, el que ha alegrat a tot friki present al lloc.

El dinar semblava prou correcte, però alguns dels companys hem anat a un bar proper.

A la tarda he assistit a la conferència de MultiWikiMedia. La primera part que ha versat sobre què representa la Wikimedia Commons ha estat d’allò més light i sincerament sosa, el que propiciava que l’activitat digestiva fos massa potent en front de l’activitat cerebral, del que podeu deduir els resultats.

A la segona s’ha presentat una nova interfície de càrrega d’arxius multimèdia per a la Wikimedia juntament amb les seves motivacions. És prou convincent, tipus assistent, i elimina el mal d’ulls que fa la gran quantitat de coses que es demanen actualment.

En la tercera part es presentava un afegit per la viquipèdia que permet incloure contingut 3D, però no ha tingut massa temps i ha fet poc més que una demo on es veuen capacitats interactives tant dins del quadre 3d com relacionades amb enllaços presents al text. A veure què en sortirà.

Desprès d’una dormida necessària a l’hotel doncs ho sento però m’he saltat una sessió, amb alguns companys hem sopat a la sala de conferències massa aviat, és a dir, a l’hora normal d’allí i prevista pels organitzadors, les 18h.

Finalment he assistit amb algun company que no he trobat entre la gent al concert de l’orquestra filharmònica de Gdansk amb peces de Wladyslaw Szpilman, Witold Lutoslawski, i l’estrena especial per Wikimania d’una peça de Joanna Bruzdowicz. El concert està disponible gratuïtament a wikimania2010.pl.

Gomà[modifica]

Soc en Goma no signo perque en aquest ordinador no tinc accents (a la Polonia del nord parlen un catala molt estrany).

Be comencem amb males noticies. Els nous membres del board son el marit de la nostra estimada amiga Delphine i la Phoebe Ayers. Per tant en Lepti deu haver quedat de reserva. No se si han tingut la delicadesa de comunicar-li'l personalment i d'agrair-li l'esforç.

He aprofitat la tanda de preguntes a la sessio plenaria per queixar-me que l'eleccio dels membres del board elegits pels chapters ha estat molt mancada de transparencia. Han intentat donar excuses de mal pagador pero en Jimmy Wales feia que si amb el cap mentre jo em queixava. Despres a la tarda ho he tornat a parlar amb en Thomas Dalton i m'ha donat la rao i m'ha dit que per properes vegades ho arreglaran pel capbaix que se sapiga qui son els candidats i quines son les seves opinions.

Despres he parlat amb en Stuart West. Hem quedat que durant aquest dies ja m`anira presentant membres del Board per comentar el cas catala. Per cert al Stuart l'han nomenat vicepresident, a mes continua sent tresorer.


Tambe he parlat amb l'Erik Zatche, el que porta el tema d`estadistiques, pel conveni amb el Banc Mundial. Ja havia rebut noticies per mitja d'en Kul i hem quedat de enviar-nos mails per concretar una reunio amb la gent del Banc Mundial.

Despres he anat a l'hotel a buscar el regal que li he comprat al fill de la Delfina. Pel cami m'he trobat a la Phoebe Ayers que feia el mateix trajecte. N'ha resolt l`enigma de perque ella no veu madur el chapter de California. Pero si ella no vol fer-ho public no sere pas jo qui ho faci. Si teniu interes pregunteu-li.

A la Delphine li he donat el regalet. Ja se que tothom hi esta en contra i tothom penseu que no s'ho mereix. Ella mateixa tenia evidents mala conciencia i dubtava en acceptar-lo. Pero jo ho veig com una accio a llarg termini. No es pas per ella es pel nounat i segur que d'aqui a vint anys tenium un nou suporter pel Chapter catala.

Despres he estat a la presentacio de la Mayo. En acabar la Mayo m'ha presentat un membre de Wikimedia Italia, estan interessats en participar en el projecte de Viquiescoles, en parlarem dema passat.

Tambe he trobat la Florence. Li he donat l'exemplar definitu del llibre. M`ha demanat que li'l dediques i li'l signes, cosa que he fet amb molt de gust.

L'ultim tema del dia ha estat la sessio de chapters on en teoria no podia anar-hi. En Lodewijk Gelauff i en Thomas Dalton proposaven de crear un consell de Chapters. El problema es que no tenien gens clar que coi havia de fer. Han dit que es tractava d`un instrument per facilitar la comunicacio entre els Chapters i per prendre decisions. Se'ls han tirat a la jugular, comencant per la Dephine i seguint pels Chapters asiatics. Que aixo no servira per es que no fara res que no es pugui fer amb una llista de correu, que es absurd que els chapters puguin delegar cap decisio a un consell de Chapters.... A mi no em volia donar la paraula en Lodewijk, es feia el boig com si no em veies, fins que no ha tingut mes remei. Llavors he proposat que el consell de chapters es dediqui a promocionar activitats que beneficien simultaniament a diversos Chapters i a fer que es tirin endavant. Al final s'ha pactat que es nomenara una comissio que estudiara el tema i fara una proposta i l'Arne Klempert ha ofert que la Foundation financii si cal algun estudi previ.

Dema al matí he quedat amb un periodista alemany per fer-me una entrevista. En continuarem parlant.

KRLS[modifica]

A la 1:43 del matí començo a escriure aquest crònica d'avui, quan deuen quedar pràcticament 30-60 minuts perquè surti ja el sol (Sí, un horror). Poc es pot comentar de les xerrades que no hagin explicat el Cdani i en Gomà (sobre l'interacció entre Wikimedia Commons i l'asiàtic). Pel que he pogut apuntar en el meu bloc de notes, només dir que anem fent bona feina i que hem de seguir endavant la feina dels museus per fer l'activitat dels viquipedistes residents, els concursos de fotografies o articles i demés. Això era realment el que reclamaven i que havia funcionat molt bé. Potser seria hora de rescatar el tema de l'arxiu de fotografies de Girona que es va quedar a mitges.

Cal comentar que només començar la presentació inicial ens hem sentat darrere d'un israelí que parlava català des de feia dos anys (que el parlava amb sa professora mallorquina) i que pertanyia a Wikimedia Israel. Li hem sentat a la jugular i li hem estat explicant el cas català i semblava interessat en el tema. No m'he enrecordat de donar-li el fulletó (mea culpa, Barcelona), demà si el veig li'l dono.

Respecte a la xerrada dels asiàtics poc a dir, no crec que sigui viable un Wikimania asiàtic (prenent com asiàtic Austràlia, les Filipines i demés) on no proposaven que els chapters que hi havien es transformessin en subnacional chapters. L'únic que he trobat útil és que membres que no tenen un chapter existent trobin suport (tot i així no s'ha presentat ningú d'aquest suposats interessats de membres potencials sense chapters. També podria ser útil pel fet d'aconseguir sponsors, però res més. Sobretot tenint en compte que Wikimedia India compte hauria de pretendre arribar als 1,8 bilions d'habitants i les 1657 llengues que compta el seu territori. Així que no ho veig clar.

Després he assistit a la xerrada de la Delphine i res de nou. Seguia en la seva línia, i quan li preguntaven sobre Chapters lingüístics ella contestava amb un NO, de cap manera! Ha repetit el tema que es necessita un estat per tenir un chapter i que és realment dubtós aquesta norma suposadament escrita. En conseqüència res de nou amb Delphine. Hem hagut de patir l'entranyable aparició en mig de l'escenari de la presentació del fill de la Delphine quan s'escapa dels braços de son pare.

A l'última no he anat sinó que hem fet un canvi d'hotel (ja ho explicarem), per passar al Novotel. Posteriorment he conegut a Gustavo Carra, Lucien LeGrey i un basc castellanoparlant (però editor de eus.wiki també). Ha estat una conversa graciosa i hem pogut mantenir una conversa interessant i cordial amb el president. Sembla un noi diplomàtic que encara que potser després ho negui, no veu en mals ulls l'existència de WM CAT. Fins i tot, ha dit quelcom que el català té la massa crítica suficient per esdevenir un chapter propi. En Gustavocarrà no he tingut gaire temps per aprofundir en el tema.

Després hem anat "a prendre un trinaranjus" i fins ara. Ha estat un dia intens i fa quasi 22 hores que no dormo, però no em podia estar d'escriures aquest gran experiència que està sent Wikimania 2010. Ja començo a parlar en anglès sol, tinc por.

Góngora[modifica]

Cerimònia d'obertura, plenari amb la Sue Gardner i el Consell d'Administració de la WMF. Un breu descans per al cafè sobre les 11 del matí. A la volta, interessants propostes en les sales Concert, Jazz, Green i Oak. Vaig assistir als panells que estaven desenvolupant-se en la primera sala. La temàtica era sobre els capítols i, bàsicament, es va tractar sobre projectes de coordinació i col·laboració.

El panell (45 min) que va captivar la meva atenció va ser el titulat Wikimedia Asia Project (Projecte Viquimèdia Àsia). Viquimedistes de les Filipines, Índia i d'altres països del continent, es van donar cita per a compartir inquietuds, parlar dels reptes que hi ha per davant i de les opcions per a plantar cara a ells. Es va proposar un programa de coordinació entre diversos chapters i futurs chapters asiàtics. WMF té en ment crear nous capítols allí on la massa poblacional és molt elevada, com és el cas de la Índia. Concert.

Dissabte 10 de juliol[modifica]

Cdani[modifica]

Avui he assistit a sessions més aviat tècniques que ja m’agraden (soc frinformàtic), i així també ens repartim una mica.

La primera presentava un llenguatge de programació que es pot usar a les pàgines fetes amb MediaWiki (el programa base per wikipedia i molts altres wikis). Realment interessant. No recordo que hagin dit dates de posada en marxa.

Després han presentat una eina per facilitar l’administració també de MediaWiki, bàsicament una millora en la interfície de configuració. [[1]]

Seguidament una eina de testeig automatitzada mitjançant quelcom similar a macros aplicables a Firefox, també per MediaWiki, ideal per fer tot tipus de proves per validar canvis que hàgim pogut fer en la configuració o programació del wiki del que puguem ser administradors. Es diu Selenium framework. [[2]]

El segon grup de sessions versava sobre opcions semàntiques aplicades com no al MediaWiki. La primera era l’explicació dels parells propietat - valor, base de la web semàntica, i la seva aplicació, per exemple mitjançant una sentència que permet consultar valors de forma semblant a com es faria amb un query de base de dades per obtenir una llista de països amb el nombre d’habitants. Ha aprofundit en les limitacions i la necessitat d’organització perquè quelcom similar pugui funcionar, de la mateixa forma que s’uniformitzen les plantilles. [[3]] [[4]]

Tot seguit han presentat una eina complementaria per formatar aquests resultats de forma més atractiva, amb gràfics o taules estèticament correctes. [[5]]

El tercer grup de sessions era sobre projectes de traducció entre vikipedies més o menys automatitzats. Inicialment Michael Galvez de Google ha mostrat un projecte en curs de traducció de vikipedies a partir de l’anglesa cap a alguns idiomes d’Àsia, explicant la motivació, metodologia, resultats, etc. No ho estan fent de forma massiva, més aviat sembla que ajudin una mica i al mateix temps ells aprenen tot de coses que segurament poden aplicar a altres projectes.

Posteriorment A. Ravishankar ha explicat la forma de treball i resultats, i ha deixat tot de dubtes a la taula sobre aquestes accions de google específicament sobre la vikipèdia Tamil. La traducció per més acurada que sigui no implica afinitat cultural donat l’origen de l’article (anglès); les prioritats de google no tenen per què ser les mateixes de la comunitat, etc. Tot i així, a cavall regalat... la feina feta és al sac.

Finalment un company de la vikipèdia basca ha explicat un projecte de traducció semiautomatitzada en desenvolupament juntament amb universitats i finançada pel govern regional. Es tracta de traduir pàgines automàticament, corregir-les manualment, i mitjançant uns algoritmes matemàtics que aprenen de la correció manual desenvolupar una segona aplicació que corregeixi automàticament el resultat de la traducció informàtica. Esperem que se’n surtin.

Per la tarda he assistit a unes presentacions basades en estadístiques sobre la vikipèdia. La fundació ha estudiat quines son les principals raons per les que els editors abandonen la vikipèdia. La primera son temes personals, sobre el que òbviament no es pot fer gran cosa. La segona son els conflictes amb altres editors o administradors, i ja amb força menys pes la percepció que ja s’ha fet prou feina.

Un altre presentació era sobre les edicions que s’anul•len (reversions), independentment de la causa. Hi ha un fort patró estacional motivat pel vandalisme en èpoques de vacances. En qualsevol cas no sembla haver-se modificat massa en els darrers anys la quantitat de vandalisme. Tampoc sembla que el vandalisme hagi disminuït a la vikipèdia d’Alemanya tot i les verificacions que fan a les pàgines que es creen/modifiquen abans de publicar-les.

La darrera presentació assimilava la vikipèdia a un organisme. Les comparacions eren un xic forçades i tampoc no anava massa enlloc. De fet era una excusa (en el bon sentit de la paraula) per queixar-se del control que adopten les vikipèdies sobre les edicions, i la necessitat segons el ponent de tornar a mètodes més purs i lliures d’edició i control que neixin per pròpia iniciativa individual dels membres de la comunitat, sense haver de seguir regles.

Gomà[modifica]

La jornada ha començat molt aviat. A les 8h 30' havia quedat amb una periodista alemanya per una entrevista. Resulta que tenien muntat tot un estudi de gravació i hem estat quasi 3/4 d'hora gravant un vídeo una entrevista sobre les motivacions per participar a la viquipèdia. M'ha demanat que mentre gravaven tingués el llibre de la Viquipèdia a la mà perquè es veiés. Hem parlat d'un munt de coses. M'ha promés que m'enviarà còpia i que es publicarà en llicència lliure. Ja veurem què surt.

Després he arribat una mica tard al panel sobre com engrescar que es facin chapters i fer créixer Wikimedia. A la mesa hi havien Achap Prebhala (membre de l'"Advisory Board"), Erik Möller, Delphine, Lodewijk, Phobe, Arne i Milos Rancic. Han explicat que tenen un problema, volen promocionar chapters en països i ningú vol ser chapter, per tant han de empenyer a la gent o ajudar-los o ... no saben què. Per altra banda tenen grups de gent amb moltes ganes de traballar i de fer coses i no els hi donen cap reconeixement. En la discussió comenten diversos participants que no saben ben bé què és un chapter.

Al torn de preguntes, demano la paraula i els hi dic que no és per fer cap pregunta sinó per contestar-la. Els explico què és un chapter. Al vespre, em dedico a escriure-ho. Per això no vaig fer la crònica ahir. Aquí teniu el text: http://meta.wikimedia.org/wiki/What_is_a_Wikimedia_Chapter%3F

Després hi va haver un panel sobre conflictes entre Chapter i comunitats amb en Harel de Wikimedia Israel com a ponent. Ha presentat un sèrie de situacions esperpèntiques que si realment van més enllà de la caricatura val més que no hi hagi chapters. I ha conclòs amb una sèrie de consells. A mi m'ha sonat tot tant kafkià que he demanat la paraula i els he explicat que en el cas català la relació entre el futur chapter i la comunitat és excel·lent. Que cada més presentem els resums d'activitats, que la majoria dels membres més actius de la comunitat sóm membres del chapter, que la comunitat ens demana coses, per exemple que parlem amb un museu i donem el servei... A partir d'aquí sense voler-ho jo el debat ha estat com una partida de ping pong, anaven sortint una qüestió sobre temes diversos i una sobre el cas català. En un moment donat en Thomas Dalton ha dit que els catalans no tindrem mai cap chapter; en Claudi li ha replicat demanant-li que qui era ell per dir-ho i jo li he dit que fes el favor de deixar clar que això era la seva opinió. Després he anat a parlar amb ell i hem fet una aposta que si al wikimania del 2012 (probablement Barcelona / Andorra) encara no tenim chapter li pago una beguda si el tenim me la paga ell. Hem pactat que farà joc net i que no actuarà en contra nostra i que abans de manifestar-se en contra en qualsevol circumstància m'ho dirà i em donarà l'oportunitat d'exposar els nostres arguments.

Després, tornem-hi que no ha estat res amb entrevistes i gravacions. Una noia de Mediapro està fent un reportatge sobre llengües minoritzades per a diverses televisions del món i m'ha fet una entrevista sobre l'impacte d'Internet i de la Viquipèdia en aquestes llengües. Essencialment li he explicat que fins ara l'impacte de la Viquipèdia ha estat molt positiu perque com que és lliure ningú et pot obligar a escriure en una llengua en contra de la teva voluntat i com que és de franc no ens perjudica el discurs del mercat. També li he dit que hi ha el perill que la Foundation discrimini les llengües minoritzades negant la possibilitat de tenir Chapters però que estava convençut que això no passaria. Pel que fa a Internet i les TIC en general li he dit que el que perjudica les llengües minoritzades són els programes privatius. Que els sistemes oberts no ens fan cap mal, és normal que la majoria de coses estiguin en llengües diferents de la nostra però si són lliures podem modificar-les, traduïr-les i millorar-les. Està en les nostres mans, mentre que si són privatives estem en les mans d'empreses i de governs que sobreposen els seus interessos confessables o inconfessables a les nostres necessitats.

Llavors hem anat a parlar amb en Achal Prabhala en continuació del panel de chapters. Li hem explicat que el motiu pel que volem tenir un chapter és per poder fer servir les eines que tenen els Chapters per promocionar els projectes. Que ara estem treballant a mig gas. Ens ha dit que creu que la Delphine està a favor de que tinguem aquest reconeixement. Li hem dit que s'equivoca que la Delphine vol relegar-nos a una mena de chapter de segona categoria i que això no ho acceptarem mai. Hem quedat que escriuria una pàgina a meta explicant detalladament quines són les eines que tenen els Chapters i que nosaltres necessitem. Ens ha manifestat que hi ha la voluntat de que les puguem tenir. Aquest és l'objectiu de la pàgina que us he enllaçat abans.

Al capvespre hi havia programada la reunió de chapters en dues parts. Una primera de general i una segona en 3 subgrups: asiàtics, hispans i europeus. El grup de chapters europeus l'havia organitzat jo.

En Jay Walsh m'ha convidat a gravar un vídeo per la Fundació i hi he anat amb la idea d'assistir a la segona part del Chapters meeting. Però abans de comançar la gravació m'ha trucat en Carles explicant que havien passat directament a la seona part i que la Delphine s'havia posat a bramar com una bèstia i que s'havien quedat a la sala els asiàtics i la Delphine amb els hispans mentre que ens havien fet fora de males maneres als europeus.

Quan he arribat els europeus ja estàvem al passadis i no he tingut ocasió de posar-li les peres a quarto a aquesta impresentable. Els he demanat disculpes i els he explicat que al programa estava previst que la sessió fos més tard. El suís ha llegit el programa en veu alta i ha confirmat que el que jo deia era exacte i evidentment s'ha indignat com tots. Al final els europeus ens hem hagut de reunir al bar. Ens hem reunit els anglesos, els hungaresos els suïssos i els catalans. Suposo que altres s'han perdut la reunió per culpa del canvi d'horari. Hi havia apuntats també els polonesos, els italians i en Victor Grishchenko (professor de la Universitat de Tecnologia de Delf). La reunió no ha arribat a cap decisió concreta pel que fa a crear una entitat que ens agrupi a tots per actuar davant de la Unió Europea en temes legislatius i per promocionar a participació en projectes europeus perquè en no ser-hi els chapters "grans" (Alemanya i França) els altres no s'han acabat de decidir a pronunciar-se. El que sí que s'ha posat de manifest és que ens haurien de donar accés a la llista de correu dels chapters per tal que puguem promocinar aquests projectes. Els suïssos ens conviden a participar en un projecte que ja tenen aprovat amb 3.200.000€ ens han donat la informació sobre el projecte. A primer cop d'ull em sembla molt interessant. Hem quedat que en acabar Wikimania ens posem en contacte i que segurament hi participarem.

Després hi ha hagut la sessió "Wikipedias Are NOT Equal" sobre llengües minoritzades en la que he fet de moderador. Hi ha hagut una sessió d'en Gerard Meijssen sobre les barreres tecnològiques. En Gurubrahma ha parlat sobre la Viquipèdia en telugu i en Arto Lanamäki ha muntat un panel sobre com ajudar les llengües minoritzades. En Gurubrahma és fundador de Wikimedia India, li he preguntat com és que han fet Wikimedia India en comptes de Wikimedia Telugu donat que tenen 70 milions de parlants mentre que la India més que un estat és un món. He de mirar la gravació per repassar la resposta, però em sembla que pobra gent s'han empassat amb patates la teoria dels chapters-polítics.

Al panel de discussió he intervingut diverses vegades, ja ho veureu a la gravació. He fet referència al cas de l'aragonès que és admirable per l'alta qualitat i la bona feina que estan fent i he explicat el problema que tenen amb la normalització. Més tard m'ha contactat en Gerard Meijssen que està molt interessat en el cas aragonès. Quan acabi de pair-ho tot els he de posar en contacte.

També m'ha contactat en Liam Wyatt, li he donat records d'en Marc Fondevila i de la Conxa i l'Anna. M'ha dit que després de Wikimania viatjarà a Barcelona, que ens podem trobar i que anirà a veure als del museu Picasso i si volem també podriem trobar-nos amb els del MNAC.

Góngora[modifica]

Segon dia. La jornada començava de nou amb el tema dels chapters. A les 9:30 am vaig anar als panells sota la denominació de Chapters: the Good, the Bad and the Ugly. Va ser molt interessant. En primer lloc, es va parlar del conflicte Capítol vs. Comunitat (el capítol té el poder de decidir, fer i destruir en una determinada viquipèdia sense l'autorització i/o coneixement dels seus editors? Qui integra els chapters?) Un problema que es va plantejar té que veure amb el nivell de participació en projectes Viquimèdia d'aquells que formen part d'un determinat capítol. En molts casos, el nombre d'edicions disminueix dràsticament.

Finalment, el capítol preten ésser una forma de govern? Volen els seus membres reconeixement o tracte de preferència? Aquestes i altres interrogants van ser debatudes detingudament per varis viquimedistes, sobretot pels israelians. Per la tarda, vaig escoltar amb atenció les xerrades a l'Oak Hall. Totes elles eren sobre traduccions interviqui, la internacionalització, MediaWiki, etcètera. Més endavant, em va atreure les xerrades sobre les llengües minoritàries: tamil, telugu, entre d'altres. Mereix especial atenció la trobada entre viquimedistes de chapters i futurs chapters iberoamericans, amb la presència dels italians, Delphine Menard i Samuel J. Klein.

Diumenge 11 de juliol[modifica]

Gomà[modifica]

El dia començava amb al sessió plenaria on Jimmy Wales parlà de les viquipèdies en llengües minoritzades. Abans de començar he anat a parlar amb ell i hem quedat que més tard es faria una foto amb l'equip català. En la seva intervenció explica que s'agafa com a tema personal impulsar la part del pla estratègic de la Foundation que correspon a promocionar les viquipèdies en llengües minoritzades. Presenta diverses entrevistes que ha fet a viquipedistes en aquestes llengües i una película per sensibilitzar lo important que és que tothom tingui accés a la viquipèdia en la seva llengua.

Al torn de preguntes he demanat la paraula i li he suggerit que estengu l'estudi a dos targets més. Que només ha parlat amb viquipedistes que enscriuen en aquestes llengues que tenen viquipèdies petites per demanar-los què es pot fer per ajudar-los. El primer grup a ampliar les preguntes és als parlants d'aquestes llengües que encara no escriuen a la Viquipèdia. Que l'any passat despres de Wikimania vaig anar a Tunísia i vaig preguntar a la gent perquè no contribueixen a la Viquipèdia en àrab i fonamentalment em varen donar dues respostes, una és perquè l'àrab escrit és molt diferent del àrab que ells parlen i l'altre és que a l'escola quan estudien ciències o a la universitat ho fan en francès i que consideren que l'àrab no és una llengua adequada per expressar aquests temes. L'atre grup és el de llengues minoritzades que hem aconseguit contruir una viquipèdia que no és tan petita, que podem contribuir en donar algunes pistes de coses que es poden fer per promocionar la viquipèdia en circumstàncies tan adverses om les que ens trobem nosaltres i tenir èxit. M'he ofert a que els catalans contribuirem aportant la nostra experiència les nostres estratègies perquè puguin aprofitar-les altres llengües minoritzades. Em contesta que li sembla bona idea i també viquipèdies de llengües que geogràficament siguin properes i que tinguin un situació socioeconòmica similar.

Llavors he enviat un correu electrònic a la llista de Wikimedia: http://lists.wikimedia.org/pipermail/foundation-l/2010-July/059764.html fotent conya de que ni el ChapCom ni el Board saben què és un chapter. A hores d'ara ningú ha contestat tret d'en Lucien LeGrey (President de Wikimedia Espanya) pixant fora de test. Cal agrair a en Mike Peel (Secretari de Wikimedia UK) haver-hi afegit la plantilla de chapters i haver reanomeat la pàgina corregint una falta d'ortografia.

Després he anat a l'estudi de gravació que té muntat la fundació Wikimedia per gravar l'entrevista que havíem pactat amb en Jay i que ahir vaig haver d'interrompre per l'incident amb la reunió de Chapters. Temes genèrics de perquè escric a la viquipèdia i com vaig començar a editar i llavors temes concrets del cas de llengües minoritzades: perquè és important escriure a la viquipèdia en aquestes llengües? Li he explicat que és molt important perquè quan llegeixes en la teva pròpia llengua les idees i els conceptes van directe al teu cervell. Que a mi de petit em varen obligar a estudiar en espanyol i que puc llegir sense problemes en espanyol o en anglès però que quan ho fas en aquestes llengües que no són les teves a més de trobar els conceptes hi ha un soroll de fons on estàs sempre veient les paraules i les lletres que et distreu i et dificulta concentrar-te en el contingut. Que si la gent tinguera accés als continguts en la seva llengua podria aprendre molt millor més i més de pressa.

En tornar a l'edifici de la Filarmònica m'he trobat amb una escena esperpèntica. Mentre estava assegut revisant el programa del dia ha vingut la Delphine cridant sense el més mínim sentit del ridícul ni de l'educació, queixant-se perquè estavem promocionant la creació del Chapter català. Li he dit que si volia parlar amb mi ho havia de fer de manera educada, que si no, no pensava fer-li cap mena de cas. Com que ha seguit perdent els papers l'he engegada a pastar fang i he seguit revisant el programa de treball fins que ha fotut el camp.

Quan ha marxat s'ha acostat una noia de Wikimedia Alemanya demanant-me excuses pel comportament impresentable de la Delphine. Li he dit que no s'havia de preocupar que jo era perfectament conscient que aquest comportament no té res a veure amb Wikimedia Alemanya i que, encara que la Delphine fos membre de la junta directiva, entenc que ha estat a títol personal i que qui ha de demanar excuses és la Delphine. Després m'ha explicat una sèrie d'informacions molt interessants que ens poden anar molt bé pels propers passos a donar.

A la tarde primer hi ha hagut la presentació de Viquibalear. Cal dir que ha estat un èxit rotund, la sala estava plena i en acabar un munt de gent amb els braços enlaire per fer preguntes. Em sap greu només haver-ne pogut contestar unes quantes, però calia complir el programa. Després s'han acostat a nosaltres diverses persones representants de diferents entitats interessades en participar en el projecte europeu. S'ha de destacar la representant d'una escola polonesa que ens ha dit que hi volen participar i ens han donat les dades per tirar-ho endavant.

Després hi ha hagut la presentació de Ivana Lysholm (de Wikimedia Argentina) i Valeria Mina (usuària:Marinna, promotora amb en Góngora de Wikimedia Uruguay) sobre el paper de les dones a la comunitat. Han plantejat una sèrie de dades i han explicat les respostes a unes quantes entrevistes. És un primer pas molt interessant en un tema que sens dubte mereix seguir estudiant.

A la cerimonia de clausura s'ha presentat Wikimania 2011 a Haifa. Un dels organitzadors és l'amic nostre (Amir E. Aharoni)que parla perfectament català. En acabar hem estat parlant amb ell sobre fer un conjunt de sessions adreçat al tema estratègic de com promocionar les viquipèdies en llengües minoritzades i ens hem ofert per ajudar-lo a liderar-ho i fins i tot fer-ne una activitat a meta que duri tot l'any amb culminació a wikimania. En tornar hem de parlar amb ell i també penso que hem de parlar amb en Jimmy Wales i posar fil a l'agulla. Gracies a la tasca de'n Capsot tenim un munt de contactes de gent que escriuen en viquipèdies de llengües minoritzades.

Bé, per acabar hem fet la foto de l'equip català amb en Jimmy Wales. Malauradament falta en Ferran perquè el seu avió sortia avui mateix. Suposo que ja la pujarà en Manel Capdevila. Per cert, en Jimmy no sabia que la Mayo era de l'equip. Li hem hagut de confessar que és la nostra arma secreta, que posant una Mayo a cada llengua minoritzada tenim el problema encarrilat.

Cdani[modifica]

Aquest diumenge la primera presentació era d’en Jimmy Wales, fundador de Vikipèdia. Va parlar sobre la diversitat de viquipèdies enfocant-se en les minoritàries. Va presentar xifres i entrevistes amb la finalitat de mostrar problemàtiques relacionades i buscar com millorar-les.

La següent sessió a la que vaig assistir era la presentació que realitzava el company Góngora sobre el que representa la Viquipèdia des de diferents punts de vista com el literari, lingüístic, antropològic i sociolingüístic.

Seguidament la Mayo Fuster amb un noi d’Estats Units, una noia d’Argentina i un noi de Brasil varen reivindicar la importància de la cultura lliure exponent varies problemàtiques existents com per exemple els lobby de les empreses que defensen els drets d’autor desaforadament, i varen recalcar la necessitat d’agrupar esforços.

En la següent presentació en Pau Cabot i en Joan Gomà varen parlar de l’experiència amb Viquipèdia a les escoles de les Balears. Han exposat els objectius, el suport institucional, l’equip de treball, els incentius per fomentar-hi la participació, els resultats... i han explicat la intenció de fer-ho extensible a altres països d’Europa i com finançar-ho.

Seguidament la Gabriela Mejías ha exposat un estudi sobre l’aplicació de la Viquipèdia a la universitat Argentina centrant-se en el concepte del valor afegit com a conseqüència de treballar en grup. Ha mostrat avantatges com l’intercanvi de punts de vista que enriqueixen el treball, o problemes com la falta d’iniciativa per part dels alumnes per treballar en grup.

La Ines Zgonc ha presentat una proposta de projecte per usar la Viquipèdia com a mètode complementari d’estudi d’història.

En Joseph Corneli va mostrar les funcions de Viquipèdia i PlanetMath com a eines d'educació on el material d’estudi és creat per la comunitat.

La darrera presentació a la que he assistit tractava de la credibilitat de Viquipèdia.

En Michal Buczynski va exposar diferents variants de punts de vista per la creació d’articles a la Vikipèdia. L’objectiu és ser neutrals, però hi ha conflictes entre cientifistes, agnòstics absoluts, condescendents, i proporcionalistes. Òbviament no va decantar-se per cap d’ells doncs no seria sinó el seu punt de vista personal.

En Ivan Martínez de Mèxic va recalcar la importància que els articles històrics siguin neutrals i expliquin processos més que fets concrets per donar una visió de causes - conseqüències.

En Maarten Deneckere va mostrar exemples de com informació de la Viquipèdia va cap a altres mitjans de comunicació, donant exemples d’errors de la primera que han transcendit i que costen d’eradicar tot i ser corregits a la Viquipèdia. En Bartosz Kosinski va mostrar un exemple concret molt destacat, l’armada d’en Batuta.

Finalment es va fer la cloenda que va incloure la presentació de Haifa com a seu pel 2011 i els parlaments de les autoritats.

El dilluns vàrem fer turisme per la zona anant fins el Bàltic en un vaixell turístic i també fins al monument de Solidarnosc.

Tot plegat molt interessant :-)

Totes les fotos dels diferents dies a [[6]]

Góngora[modifica]

Tercer i últim día. Comença el matí amb una pel·lícula on podem veure el valor que té Viquimèdia al Tercer Món (o Global South). La "missió" que té WMF és primordial. Entrevistes a persones d'aquella cultura. Intervenció de'n Jimmy Wales. Més endavant, a les 11:30, al Green Hall, va tenir lloc la meva presentació (com ja diu el Cdani més amunt), amb el nom de An interdisciplinary approach to Wikipedia. Després de solucionar problemes tènics, va transcórrer amb normalitat. L'objectiu era transmetre i deixar de manifest l'enfoc humanístic cap la Viquipèdia.

En acabar la meva intervenció, el resum de la qual es va veure a Wikimedia Madness hores abans, la Mayo Fuster i la Bea Busaniche ens delectaven amb la cultura lliure i l'accés al moviment del coneixement. Per la tarda, els companys Joan Gomà i Paucabot ens informaven dels assoliments del programa Viquibalear. El concurs va servir perquè un parell d'assistents consideressin l'experiència com a productiva i exemplar per als seus propis capítols. Des de Polònia, es van oferir a trobar línies d'investigació i col·laboració amb nosaltres. En una altra sala, el B1mbo (Osmar Valdebenito) ens comentava sobre l'Enciclopèdia Xilena i l'alliberament de continguts per a ser utilitzats en els projectes Viquimèdia. La Bea Busaniche, d'altra banda, ens presentava la seva interessant investigació de RTA (Ràdio i Televisió Argentina). El Liam Wyatt feia el mateix amb la seva xerrada Wikipedian in Residence. Per acabar, la Marinna (Uruguai) i la Isha (WM-AR) van parlar del paper de la dona a la viquipèdia, especialment a la versió castellana.

Resultats[modifica]

He començat l'esborrany dels resultats de Wikimania que es tradueixen en oportunitats de fer activitats:

Oportunitats d'activitats a partir de Wikimania 2010