Crònica wikimania 2009

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Dia 26[modifica]

Foto wikimania 2009

Al matí hi ha hagut l’acte d’inauguració oficial, En Richard Stallman ha criticat durament la viquipèdia en espanyol per l’afer d'una web (rebeliondigital.org) que han posat a la llista negra per impedir que s'hi enllaci i per la forma en que es decideix el títol dels articles, ho ha centrat en el cas d’elements de hardware però és ben idèntic al tema dels topònims. El tema ha acabat amb discussió relativament encesa. Al mig dia hem fet un dinar - reunió amb els representants dels altres chapters, el Board i els membres del Chapters comitee. Hem estat analitzant què han de fer els chapters, les relacions entre els chapters i la fundació, la informació que manca en el procés per esdevenir chapter i els casos de chapters “especials” com el de Brasil que no volen tenir personalitat jurídica i nosaltres que volem operar en 4 països. La reunió donava per molt i no hem acabat, demà a l’hora de dinar continuarà. He parlat amb el Damian Finol que és membre del chapters comitè i membre de Venezuela. crec que és un vot segur a favor del chapter català. A la tarda la Mayo Fuster ha presentat a seva ponència on ha explicat les conclusions de seu treball d’anàlisi de les relacions entre la fundació i la comunitat. Un tema molt interessant, si puc aconseguir que vingui a Figueres ja ho veureu. També m’ha fet una entrevista en Leonhard Dobusch de la Universitat de Berlin que està fent un estudi sobre els chapters i li interessava molt el chapter català. Al vespre he anat a la Casa de Catalunya. Intentarem aconseguir que en els cursos de català que fan (tenen més de 100 alumnes) facin servir la viquipèdia. Intentarem organitzar un curset amb els professors per proper divendres. Ja informaré de com acaba tot.

Dia 27[modifica]

D'esquerra a dreta: Joan Ramon Gomà, Mayo Fuster i Enric Senabre. Falta en Gustavo Góngora que l'havien "segrestat" els de Wikimedia Argentina.

Avui ha començat el dia amb l’acte “The state of the wiki” per part d’en Jimmy Wales . Bàsicament s’ha dedicat a demanar que participem en el procés de planificació estratègica pels propers anys. Li he dit que en la meva opinió és un moment molt difícil que per fer plans estratègics perquè el mon canviarà molt en sortir de la crisi i cal tenir una visió de com serà el món per definir en quin lloc volem estar nosaltres, hem quedat que crearem un espai en la discussió del pla estratègic per reflexionar sobre aquest aspecte. Li he dit que els catalans havíem començat a treballar-hi i li he promès que penjarem les nostres idees a la wiki del pla estratègic. Al migdia s’ha tornat a fer un dinar de treball. Avui s’ha centrat en el procés de reflexió per desenvolupar el pla estratègic. He lligat la meva intervenció amb el que quedava pendent d’ahir, he comentat que en la meva opinió el que han de fer els chapters és el que no es pot fer per internet, el que cal fer trepitjant el carrer, i que en el cas del pla estratègic els chapters podem implica gent que no són viquipedistes en el procés i he ofert el chapter català a participar-hi. Hi ha una preocupació molt seriosa a la fundació pel futur, el fet que des de 2007 hi hagi hagut un estancament en el nombre de viquipedistes en les 10 llengües amb més articles ha encès totes les alarmes.

A la tarda hem fet la nostra presentació. Per una banda ha estat un desastre perquè només han vingut 2 assistents. Els espavilats dels organitzadors ens han posat en paral·lel amb en Jimmy Wales, on han anat tots els que parlaven anglès i també en paral·lel amb la súper interessant qüestió “mouses i ratones: conflicto ligüístico en la wikipedia en castellano” on han anat tots els parlants d’espanyol. Per altre banda ha estat un èxit perquè un dels assistents ha estat la Catrin Schoneville de Wikimedia Alemanya, ha quedat impressionada per la nostra proposta, i ens ajudarà a donar suport al nostre chapter. L’altre assistent ha estat un noi veneçolà que escriu en la viquipèdia en ladino té avantpassats que són dels jueus catalans que la inquisició espanyola va expulsar de Catalunya. Sap parlar una mica el català i té interès en participar en el viquiprojecte els 1000 de la cultura catalana traduint cap al ladino.

El vídeo íntegre de la presentació està disponible a commons:File:200908271707-Joan Goma Gustavo Gongora-The Associacio d amics de la viquipedia An initiative to promote and support wikimedia projects in Catalan speaking territories.ogg.

He de dir que en veure el video, la meva indignació amb la organització arriba extrems indescriptibles. No es veu la presentació i la veu queda sense referència gràfica. Intentré editar-lo per afegir-li les imatges de la presentació però no estic segur de poder-ho fer ni de poder-ho fer ràpid.

Dia 28[modifica]

Finalment en Jimmy Wales va aconseguir el que nosaltres no: Fer-se una foto amb en Góngora.

Avui ha comencat el dia amb bon peu.

Degut al problema de l’organització d’ahir que van ficar la nostra presentació en paral•lel amb la d’en Jimmy Wales, varem fer amistat amb la Catrin Svhoneville de Wikimedia Alemanya i com que ahir es va quedar bocabadada del vídeo de l’actuació de castellers que vaig posar al final de la presentació, avui li he regalat una figura d’uns castellers perquè la tinguin a Wikimedia Alemanya. No s’ho podia creure, ens ho ha agraït molt, també ens ha presentat a la presidenta de Wikimedia Alemanya i resulta que la Delphine Menard que és membre del comitee està amb ella a Alemanya, li donaran records i li hem escrit una nota en una samarreta de wikimania que li duran recordant-li que té pendent una visita a Barcelona o a Palma.

Després ens han gravat una entrevista per incloure-la en un reportatge que cobrirà tot wikimania. Resulta que l’empresa que han contractat és basca i el noi que ho fa parla català i simpatitza amb la nostra causa. Hem gravat una introducció en anglès i després l’entrevista en català. M’ha promès que ho muntarà afavorint-nos.

Air al vespre varen muntar un sopar nomes de noies. La Mayo hi va anar i els hi va portar catànies de part del futur chapter català. Diu que els hi va agradar molt i que ens donen les gracies.

Desprès hem estat en una reunió de chapters on s’han tocat els temes del chapter Brasiler i el català. El que més els preocupava és el tema del Brasiler, sembla que el català ja el tenen coll avall. El Brasiler no vol tenir personalitat jurídica. Jo els he exposat que per mi la raó de ser dels chapters és fer allò que no es pot fer per internet i que cal sortir al carrer. Que tot lo demés són eines per fer això. Que el tema de la personalitat jurídica és una eina igual com el reconeixement de ser chapter. Que ser reconegut com a chapter és molt important perquè estalvia temps. Que sense ser-ho es pot fer igualment quasi tot però que has de perdre mitja hora explicant qui ets perquè etas lligat amb els projectes i perquè ho fas, en canvi si tens el reconeixement oficial de Wikimedia tot això t’ho estalvies i pots fer moltes més coses. Pel que fa al tema de la personalitat jurídica els he dit que en la meva opinió la quetió estava mal plantejada, que no era qüestió de decidir si és un requisit o no per ser chapter sinó que la qüestió es quins avantatges i quins inconvenients té tenir personalitat jurídica o no tenir-la. Que jo no em puc imaginar no tenir-la.

Hi ha hagut una intervenció d’una dona de Nova York que semblava que li havien injectat en vena la catalanofòbia de Madrid. Ha anat molt bé. Ha dit que si wikipedia era per estendre el coneixement no veia com valia la pena dedicar esforços en temes com el català o el ladino (el nostre amic del que us vaig parlar ahir) i admetre chapters per aquestes llengües. La chair li ha contestat immediatament que la missió de la fundació és que cada esser humà tinqui disponible tot el conexement de la humanitat EN LA SEVA PROPIA LLENGUA i que en aquest sentit estava perfectament en linia amb els mateixos fonaments de viquipèdia les iniciatives catalana i ladina. Jo he dit que la meitat del que volia dir ja ho havia dit la chair però que volia afegir que el nostre chapter no és un chapter lingüístic sinó territorial, que tenim un territroi perfectament definit, que, com és natural, promovem principalment els projectes en català perquè és la nostra llengua però que també promovem els altres, que miri la notra presentació i veurà que promovem els continguts en tots els idiomes i que ahir mateix havíem estat parlant amb els companys ladinoparlants per promoure els articles de la cultura catalana en ladino i ajudar-los en la seva organització.

A l’hora de dinar hem mantingut un altre reunió per parlar dels futurs wikimanies. Aquí l’Enric Senabre ha intervingut proposant algunes millores. No m’he atrevit a proposar d’organitzar-ne un nosaltres perquè es tractava d’analitzar l’event i no de postular-se. Com que ningú ho feia m’ha semblat que hauria cantat massa.

Desprès li he donat l’altre figura de castellers que duia a en Michael Snow (president del board de Wikimeda Foundaction) perquè la tinguin a la Wikimedia Foundation i li he dit que es miri el vídeo de la meva presentació d’ahir i entendrà perquè és un bon símbol amb línea amb els valors de viquimedia (no havia obert encara i no sabia de què va).

Al final hi ha hagut els parlaments i preguntes al Board. Un periodista ha preguntat com és que no hi ha cap membre hispanoparlant, el nou membre del board que ha sortit en lloc d’en Góngora ha dit que aquest any s’havia presentat un candidat molt bo: en Góngora. Però que al final havia sortit ell. Al sortir, en Gongora ha volgut agrair-li les paraules. Ens hem fet una foto amb ell i hem estat parlant una estona, estava perfectament al corrent del cas català.

A la nit hi ha una festa però a mi no m’agraden les festes, així que ho deixo en mans de l’Enric, la Mayo i en Gustavo. Quan m’expliquin com ha anat ja ho comentarem.

Festa i tancament[modifica]

Em sap greu per en Jimbo però en Galileo Vidoni va fer aquesta foto (CC-BY-SA). Així que jo també tinc una foto amb en Góngora.

Com a petita crònica de la festa, comentar només que ha sigut una trobada molt animada i on s'ha vist millor que en altres llocs que entre la comunitat internacional de viuipedistes impera el bon ambient, a molts els hi agrada ballar i a d'altres ni el soroll ni el volum alt de la música els hi impedeix seguir parlant dels temes que els hi apassiona del projecte. El voluntaris argentins i treballadors (per exemple cambrers durant les conferències) eren els més animats i es notava a l'ambient que estaven satisfets de la feina feta. Molta gent rera en Wales per a parlar amb ell i fer-se una foto, i gent de la fundació parlant amb tothom i escoltant dubtes i preocupacions o anècdotes, fins i tot a altes hores de la nit.

El dia després alguns estàvem ja amb cara de cansats però contents també de tant d'intercanvi, com es pot veure a la foto on sortim la Mayo, en Joan i servidor :)

La festa ha estat molt bé. Personalment, subscric els comentaris d'en Enric i agrego que el bon ambient ha estat sempre una de les virtuts d'aquesta trobada. Música, diversió i entreteniment, però tots reunits per un mateix interès. Ha estat una grata experiència, on vaig poder conèixer a molts vells companys de la viqui en castellà i gaudir amb ells i riure de moltes coses. Sempre ha imperat la cordialitat i el respecte. Una llàstima no haver pogut conéixer personalment a Mayo :(

Finalment, he donat les catànies als organitzadors (sobretot a les organitzadores). Salut, Góngora.