Digital Commons/Lissons

De Amical Wikimedia
Salta a: navegació, cerca

Go back general Digital Commons Forum

PREVIA I: L'organització del Building digital commons (més enlla de l'event en si mateix) és una oportunitat per aprendre i creixer com a grup. Despres de l'event hi haura un moment d'evaluació, pero l'idea es durant el proces anar sistematitzant llisons sobre el que anem aprenent sobre com fer les coses i els problemes i reptes que van donant-se. Amb aquest objectiu s'ha creat esta pàgina.

PREVIA II: Cada u/una que escriga com li sembli, creant una sessió propia o escribint sobre el que han escrit altres.

................................................................................

Comunicació amb la comunitat:

 • Establir des de ben començament les expectatives de comunicació amb la comunitat d'Amical de les iniciatives que es porten endavant.
 • Documentar el que es va fent en el wiki no es suficient; s'han d'enviat reports freqüents a la e-lista. I això des de ben començament.
 • Newbies potser no comuniquen per desconeixement de les dinàmiques. Fer present i assessorar (molt explícitament i amb pedagogia) als newbies sobre les expectatives de la comunitat sobre la dinàmica de comunicació. Seniors ajudar als newbies a entendre la dinàmica de la comunitat (per exemple, explicar que existeix un xat: http://webchat.freenode.net/?channels=wikipedia-ca http://webchat.freenode.net/?channels=viquimedia).
 • La critica i l'expressió del malestar es important en un procés, no deixar passar el temps, expressar-ho abans de que es faja una bola. Alhora, abans de fer-se un judici del que s'esta fent fer una inversió de temps en mirar-se la documentació del que s'ha fet. Per facilitar que aprenem de les critiques es bo que s'argumenten amb referencies especifiques (front a referencies generalistes) del que es pensa no s'ha fet be.

Figura de becari/a:

 • El proces d'incorporació de becaris no es facil de per se, no nomes per Amical. Molts altres chapters reporten dificultats que es un proces d'adaptació i aprenentage. No personalitzar els problemes, aquesta qüestió va més enlla de les persones especifiques de cada cas. Fins trobar un format que funcione, es comu passar per un proces de aprenentage a partir dels casos.
 • Per evitar problemes posteriors, es millor fer una inversió en temps major en assegurar que hi ha una visió compartida sobre les tasques i la dinàmica de treball acordada amb la becari/a. Fer un document que especifique molt en concret de les tasques i les dinàmiques de treball acordades. Particularment si la becari/a no forma part de la comunitat.
 • Tindre becaris requereix alhora tindre un sistema de seguiment i recolzament del treball que es time-consuming. S'ha de planificar i definir com serà el sistema de seguiment i recolzament del becari/a quan es decideix-hi tindre un becari/a. El sistema de supervisió i recolzament al becari pot dependre molt de la personalitat, l'experiència o la trajectòria de la persona que s'ha de sentir a gust amb la dinàmica de treball definida perquè siga mes fàcil que la respecte. Una vegada consensuat el sistema de seguiment/report del treball fet pel becari/a complir-ho amb regurositat, perque (per mancança de veure que s'esta fent) no surtin dubtes de que el becari/a no s'esta dedicant tal com s'havia compromes.
 • Establir des de ben començament la dinàmica que ha mantindre el becari/a de comunicació amb Amical.
 • Potenciar les virtuts i les passions de cada persona al definir la beca. I tractar de trobar solucions especifiques si en el proces sorgeixen limitacions de skills (que tot@s en tenim) en alguna de les tasques assumides pel becari/a.


Noves iniciatives:

 • Es bo assegurar que les bases de partida son clares i compartides, documentar la proposta i assegurant-se que tothom ha lleguit i entes la documentació de la proposta. Fer al inici una inversió considerable de temps amb això abans de començar a treballar. Això pot facilitar que després es respecten les decisions i el disseny de partida fet i no es reobrint i reobrint temes durant el proces.
 • Newbies en Amical que vulguen portar endavant iniciatives han de tindre pressent que comporta un esforç gran d'immersió en la comunitat per assegurar-se que es seguix les dinàmiques quotidianes i les expectatives de la comunitat. En aquestos casos s'ha de tindre previst un proces d'acompanyament major en la inserció de la nova iniciativa en la comunitat.

Pressa de decisions:

 • Després de les reunions de xat fer un report de decisions i enviar a la e-lista per mantindre la comunitat informada i per assegurar que tothom ha entès el mateix i no es reobrint temes ja parlats i decidits de seguit.
 • Respectar les decisions fetes i els compromisos assumits. Millor expressar tot el que es pensa abans de fer-les que despres.
 • Fer un esforç extra per mantindre a la comunitat informada, que s'ha assabentat i que comparteix la decisió si es decideix sobre tot algun aspecte rellevant o sensible.
 • Ajudar a entendre quines decisions han de passar per assemblea i quines no, definint uns criteris generals.

Problemes/reptes que van emergent:

 • Tots els processos organitzatius es van trobant amb reptes i problemes, això son també oportunitats per créixer. Tractar d'especificar el problema i mirar la manera de resoldre-ho en concret, no en termes genèrics.
 • Amical ha mostrat saber mantindre el principi de "good wild" i no ficar en dubte la bona intenció de tots/totes plegats tot i afrontar discrepàncies. Les discrepancies s'han fet sense perdremos el respecte.


Reunions xat:

 • Per assegurar-se que la gent s'assabenta dels IRC chat enviar un e-mail especific i/o recordatori també.

Altres: