Entrevista enviada per xarxa òmnia el 10-09-09

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

GUIÓ ENTREVISTA – AMICS DE LA VIQUIPÈDIA

Sobre la viquipèdia[modifica]

Què és la Viquipèdia en català? Quan es va crear?[modifica]

Vist des de fora és una enciclopèdia online lliure que s’integra dins de la viquipèdia multilingüe.

Vist des de dins amés és una comunitat de persones que col•laborem en construir un somni: Que la acumulació de tots els coneixements de la humanitat estiguin a l’abast cada persona de forma lliure, gratuïta i en català.

a més a més: la versió en català del projecte wikipedia, creada el 2001, essent la segona versió de totes les llengües. --Barcelona 11:07, 13 set 2009 (CEST)

Què significa el terme “treball col·laboratiu”?[modifica]

No ho sé, però si és el que fem a la viquipèdia es tracta d’un tipus de treball en equip caracteritzat perquè no hi ha ni jerarquia ni lideratge ni obligació de participar. Això sembla impossible que funcioni però funciona. En la meva opinió funciona perquè conflueixen un conjunt de circumstàncies:

 1. Internet que permet que participin gent geogràfica i temporalment allunyats. Cada un participa des de on és i a l’hora que li va be.
 2. Una visió del projecte engrescadora, clara i ambiciosa: Que la acumulació de tots els coneixements de la humanitat...
 3. Gaudim fent-ho. Cada un fa el que li agrada quant li ve de gust. Sense pressions ni obligacions ni presses sinó amb la satisfacció de la feina ben feta.
 4. El resultat és interessant i lliure. Milions de persones hi accedeixen cada dia. Encara que només contribueixi un petit percentatge és un nombre prou gran com per fer una gran obra.
 5. Vivim en la etapa més culta i educada de la història de la humanitat. El percentatge de gent amb formació de nivell no té precedents.
Col·laborar implica tenir objectius comuns i ganes d'arribar a consens, a més de respecte per la feina dels altres, capacitat d'acceptar normes. Funciona perquè naturalment ens especialitzem, ningú no és imprescindible però tothom necessari, és la suma de tots els esforços individuals, amb una coordinació mínima i un ampli marge de llibertat en el contingut i manera de treballar, que fa que cadascú pugui sentir-se seu el projecte (bufff m'estic posant cursi) --Barcelona 11:09, 13 set 2009 (CEST)

És una eina senzilla d'utilitzar? Qui pot fer-ho? Com s'ha de fer?[modifica]

Per llegir-la deu ser-ho, perquè 300.000.000 de persones d’arreu del món la fan servir cada dia. Per llegir-la, traient-li tot el partit, cal remenar una mica més i potser que algú t’expliqui alguns truquets. (En català hi ha 13.000 consultes cada hora)

Per col·laborar-hi no és difícil però voldríem que fos més fàcil. De fet ara s’estan desenvolupant editors més amigables. Però per començar fent petits retocs a articles només cal prémer modificar, retocar el que vulguis i prémer guardar. Per escriure un article cal conèixer 5 o 6 caràcters especials que es barregen amb el text per donar-li forma, per exemple per fer els enllaços a altres articles. En general la gent es frena una mica, no tant per que sigui difícil sinó per la por d’equivocar-se. Cal transmetre a la gent que el primer valor de la viquipèda és: Sigues valent. Qualsevol error és molt fàcil d’esmenar, a la viquipèdia no s’esborra mai res i sempre es pot recuperar una versió anterior.

és fàcil i a més comptes amb ajuda, per dominar-la cal més temps, com qualsevol cosa. Tothom pot usar-la, no hi ha mai restriccions a la consulta, els moviments i canvis a les pàgines són sempre públics (i les barreres a l'edició són minimies i només afecten a contribucions que ja s'ha provat repetidament com a conflictives). Molta gent diu que no col·labora a la Viquipèdia perquè no té res que aportar, això no és cert, tothom sap d'alguna cosa: pots posar contingut sobre sèries o grups que t'agraden, sobre el poble on estiueges, sobre la teva feina o les teves aficions, sobre història o temes d'actualitat... I si no vols posar contingut, hi ha moltes altres maneres de col·laborar (opinar en les discussions, corregir faltes, penjar fotos, difonent el projecte...) El millor per provar com és de fàcil i engrescador és provar-ho! De seguida que et registris, algú et donarà la benvinguda i podràs fer preguntes. De fet fins i tot pots fer preguntes o incloure articles sense registrar-se. I com que no passa res si t'equivoques, anima't a provar! Tenim usuaris de tots els perfils i edats, des d'adolescents fins a jubilats i tothom ha trobat la manera d'ajudar --Barcelona 11:14, 13 set 2009 (CEST)

Qui controla el contingut de les entrades i retira els continguts no adients?[modifica]

La qüestió més que qui controla és cóm es controla. Ja he dit abans que ningú està obligat a res. Hi ha diferents mecanismes de control:

Per una banda hi ha els bots, són programes que empren tècniques d’intel•ligència artificial per detectar vandalismes i els eliminen. El 80% dels vandalismes que es fan a la viquipèdia es corregeixen sense que mai els arribi a veure ningú.

També hi ha els usuaris que han ficat els articles en la seva llista de seguiment. Quant et connectes pots demanar la llista de si algú ha tocat quelcom en algun dels articles que estàs vigilant. A partir d’aquí repasses si les modificacions són aportacions constructives o si no ho són o contenen errors les pots revertir o corregir.


També hi ha dues llistes: La de canvis recents i la d’articles nous. Els usuaris amb una certa antiguitat poden patrullar els articles nous i marcar-los com a patrullats, hi ha un codi de colors per veure quins han estat patrullats i quins no.

A més tots els lectors tenen un paper actiu. Qualsevol persona que llegeix un article si hi detecta qualsevol error el pot esmenar immediatament.

Això és pel que fa a errors o bajanades. De vegades hi ha contingut que tot i ser correcte no és adequat per la viquipèdia, per exemple contingut promocional de productes o empreses o autobiografies de persones, definicions de paraules pròpies d’un diccionari però no d’una enciclopèdia... En aquests cassos s’obre una procés de presa de decisió en el que es dóna la oportunitat als autors de millorar l’article traient-li el contingut promocional i acreditant la seva rellevància si no ho fan o els seus arguments no convencen l’article s’esborra.

Jo no posaria això dels nivells, Gomà, a més no és exactament cert!!! Qui cotnrola? Tothom. La Col·laboració implica també la lectura d'altres articles i quan hi ha un error evident s'esmena. Tenim pàgines com la de canvis recents on apareixen les darreres contribucions de manera que es pot veure gairebé en temps real què es posa i què es treu. Els usuaris que dediquen més temps tenen altres eines complementàries de forma que es va controlant. Evidentment pot passar que algun article no l'hagi mirat ningú o que qui el mira no vegi que té problemes, però l'error sempre s'acaba esmenant, com més lectors i usuaris, més control. --Barcelona 11:18, 13 set 2009 (CEST)

La Viquipèdia és una eina fiable?[modifica]

Sorprenentment té un nivell de fiabilitat comparable amb altres obres clàssiques. Tots els processos de control esmentats abans es caracteritzen per tenir un cert component aleatori. Ningú està obligat a res. El fet que hi hagi el mecanisme no garanteix que hi haurà algú a qui li vindrà de gust fer-lo servir.

Els estudis empírics que s’han fet diuen que la viquipèdia té més errors que l’enciclopèdia britànica per exemple, però només un 30% més. Qui llegeixi la viquipèdia sense esperit crític s’equivoca. Però tampoc es pot llegir cap altre obra sense esperit crític. L’avantatge de la viquipèdia és que per la seva pròpia naturalesa transmet aquesta sensació d’inseguretat que les altres obres també haurien de transmetre i no ho fan.

tampoc no m'agrada gaire... ( a la resta de preguntes només afegia). Primer caldria preguntar-se què vol dir fiable. Res no és totalment cert ni per sempre. Si et refereixes com a obra de consulta, cal dir que és bastant fiable, com moltes altres enciclopèdies però amb l'avantatge que l'error es pot corregir molt més de pressa. Em remeto a la pregunta anterior: com més lectors, més control; com més control, més fiable. Cal posar en qüestió els continguts de la viquipèdia igual que el de qualsevol altra font perquè sempre influeixen qüestions com qui redacta el contingut; és absurd pensar que perquè sigui una obra oberta, és menys fiable que una altra, just a la inversa: la viquipèdia avisa de les seves possibles mancances i ajuda a posar en dubte tot el que conté, a banda que té col·laboradors molt diferents i no sotmesos a una ideologia o interessos editorials. Per tant fiable? Tant o tan poc com qualsevol altra font de consulta: contrasta sempre la informació que rebis i forma't la teva pròpia opinió sobre els assumpes més controvertits. S'ha d'afegir que la viquipèdia té una eina que no és present a altres obres de referència: cada article té un apartat per a la seva discussió, convidant al debat obert sobre com està escrit, què inclou i si es podria millorar; apart que sempre es pot editar i modificar. --Barcelona 11:23, 13 set 2009 (CEST)

Quants articles/entrades conformen ara mateix la Viquipèdia en català?[modifica]

Estem a la ratlla de complir els 200.000

I de quants usuaris actius parlem?[modifica]

Uns 1200 que editen regularment cada mes. En català tenim la sort de que la comunitat està especialment implicada i és especialment activa. 1 de cada 10.000 parlants contribueix regularment i els 1200 viquipedistes actius fan un promig de 5 articles al més cada un. Comparat amb altres societats som dels més actius del món. Per exemple a la societat hispanoparlant contribueix 1 de cada 50.000 i els 16.000 viquipedistes actius en promig fan 0,8 articles al mes cada un.

Però amb això no n’hi ha prou perquè els nostres lectors entenen altres llengües i els hauríem d’oferir més qualitat i quantitat que en les altres llengües. Per exemple, les últimes enquestes ens diuen que el 69% dels lectors de la viquipèdia en català també la llegeixen en espanyol, el 63 % en anglès i el 13% en francès. Fins ara hem demostrat que tot i ser una comunitat molt petita en nombre no és cap quimera aspirar a tenir una viquipèdia al nivell de les llengües més potents del món però encara manca un esforç molt gran per part de tots per posar al català en un nivell mínimament normal.

molt bé quant a contribuïdors, parla de les visites, també són usuaris i recalca que com la viquipèdia és un procés viu, pot anar variant --Barcelona 11:24, 13 set 2009 (CEST)

Es tracta només d'articles traduïts d'altres idiomes o són articles “exclusius” creats per a la Viquipèdia en català?[modifica]

Hi ha de tot. Dels 200.000 articles, 4.363 són traduccions del anglès, 4.304 de l’espanyol, 3.460 del francès, 1.963 del italià... En molts àmbits una estratègia per poder tenir una viquipedia d’alta qualitat i al mateix temps ser molt productius és aprofitar l’avantatge dels catalans de ser plurilingües només triant la llengua en que l’article estigui millor i traduint ja ens permet tenir una col·lecció millor que la que hi ha a cap llengua. De totes formes, una traducció sovint només és una versió inicial que després es va enriquint amb l'aportació pròpia de la bibliografia en català.

També hi ha una bona quantitat d'articles que han estat creats originalment en català i després s'han traduït a altres llengües. El mateix concepte de "cultura lliure" permet aquests intercanvis en els dos sentits.

Per què és interessant contribuït a la Viquipèdia en català?[modifica]

Podem fer una llarga llista, cada un ha de trobar el seu motiu, per exemple:

 1. Si us agrada escriure, a la Viquipèdia en català hi ha més feina per fer, per tant podeu gaudir més.
 2. Perquè quant més se’n aprèn és quant es cerca informació, es sistematitza i s’escriu un article.
 3. Per practicar llengües traduint al català. Amb l’avantatge i la satisfacció que en comptes de llençar a la brossa el resultat queda una obra feta.
 4. Perquè els que sapiguem català tinguem avantatge en tenir més on mirar llegir, triar i remenar.
 5. Perquè a la tele no fan res que valgui res.
 6. Perquè escriure en anglès o en espanyol ho podeu fer per guanyar diners perquè hi ha mercat. En català només té sentit per difondre el coneixement i gaudir, pretendre fer-hi negoci no és realista.
 7. Perquè en temes abstractes la gent es pugui concentrar en els continguts i no tingui la incomoditat afegida d’haver de fer servir una llengua que no és la seva pròpia.
 8. Perquè ens agradaria que algú ho hagués fet per nosaltres quant necessitàvem saber coses i no trobàvem on mirar-ho i quant ho trobàvem era amb la incomoditat afegida d’haver-ho de llegir en anglès o en francès.
 9. Perquè al món hi ha moltes causes justes i nobles, i totes tenen els seus defensors, però la viquipèdia en català només ens té a nosaltres.
 10. ... Poseu-hi la vostra.
hi ha ja pàgines a la viqui sobe això, aprofita'n el contingut! I posa si us plau: per què és divertit! --Barcelona 11:25, 13 set 2009 (CEST)

Sobre la Associació[modifica]

Qui són l'Associació d'Amics de la Viquipèdia?[modifica]

La associació és una eina per sortir del ciberespai, trepitjar el carrer i promoure la cultura del coneixement lliure i els projectes viquimedia entre la gent que no hi entraria per la xarxa.

Els membres de la associació som una combinació de viquipedistes i contribuents a altres projectes germans i gent que encara no ho és però que treballa activament per la cultura catalana.

Per exemple és membre de la associació el que va escriure el primer article de la viquipèdia en català (de fet el primer article en llengua no anglesa), són membres de la associació 12 dels 15 administradors actius de la viquipèdia en català, més del 20% del contingut de la viquipèdia en català ha estat escrit per membres de la associació.

Però també són membres de la associació experts en finances, en propietat intelectual o membres de societats culturals.

Estem en procés d’aconseguir una secció local de Wikimedia Foundation: viquimedia.CAT amb seu a Andorra, llavors, la Associació serà la seva delegació a Catalunya però ara aplega gent de tots els territoris de parla catalana.

Quan i per què es va crear?[modifica]

La decisió de crear-la es va prendre en una reunió de viquipedistes en català que varem fer a la Biblioteca de Catalunya el 19 de juliol de 2008.

El motiu fonamental que ens va empènyer a crear-la va ser que ens trobàvem amb molts problemes per fer activitats al carrer en favor de la viquipèdia sense tenir una entitat legal que ens donés cobertura. Per exemple en el projecte de la Marató per arribar als 100.000 articles, a la Generalitat li va costar molt trobar interlocutors, a Balears el curs passat es va perdre la oportunitat de fer un projecte amb les escoles perquè no hi havia una entitat legal per vehicular-ho.

Quants membres té?[modifica]

En aquests moments tenim 40 socis i 37 candidats en procés. Però la veritat és que encara no hem fet cap campanya per captar socis. Estem esperant a assolir la secció local de la Fundació Wikimedia.

En aquest sentit la cosa promet. Som la vuitena associació més gran del món pel que fa a nombre de socis: 1) Alemanya 500, 2) Suècia 186, 3) Itàlia 160, 4) França 140, 5) Holanda 120, 6) Polònia 107, 7) Suïssa 85. 8) CAT 77. Les següents més grans ja estarien per darrere nostre són la Argentina i la Sèrbia amb 50 membres cada una. A Estats Units només n’hi ha a Nova York i tenen 7 membres.

Quina ha sigut l'evolució de la seva feina a la Viquipèdia en català?[modifica]

Per dir-ho curt, en el temps que portem treballant: Hem organitzat 2 trobades de viquipedistes. Hem encetat negociacions amb 6 entitats per tal que alliberin continguts en català, 4 amb resultats ja i 2 en procés. Tenim en marxa 2 activitats de promoció de viquipèdia a les escoles i una a la universitat. Hem creat material per fer conferències i cursos sobre la viquipèdia amb el que hem fet 9 jornades. Més de 12 aparicions en mitjans de comunicació. També participem aportant la veu catalana a la comunitat viquipedista mundial, aquest mes d’agost hem participat a Wikimania 2009 que s’ha fet a Buenos Aires, hi hem enviat una delegació de 4 catalans. On hem presentat una ponència explicant tant les activitats fetes per la Associació com les idees de futur. Hem participat activament en les reunions de les seccions de Wikimedia i en les reunions per definir el pla estratègic del moviment viquipedista pels propers 5 anys.

Quina és la funció d'un membre de l'Associació Amics de la Viquipèdia?[modifica]

D’acord amb els estatuts tots els membres estan obligats a:

 1. Comprometre's amb les finalitats de l'associació i participar activament per assolir-les.
 2. Contribuir al sosteniment de l'associació amb el pagament de quotes, derrames i altres aportacions econòmiques fixades pels estatuts i aprovades d'acord amb aquests.

A la pràctica cada un fa el que pot. La associació és mes que res un paraigües que dóna cobertura a les activitats que cadascú vol fer voluntàriament per promocionar el coneixement lliure en català i un punt de trobada per coordinar-nos entre nosaltres. No és tant una organització jeràrquica amb unes obligacions i unes activitats rígides. La veritat és que respirem a fons l’esperit de la viquipèdia i els projectes germans.

Quines activitats desenvolupeu més enllà de la traducció d'articles?[modifica]

No s’ha de confondre la associació i els projectes. L'associació és una entitat legal ancorada al territori mentre que els projectes estan vinculats a una llengua. En el nostre cas hi ha una vinculació molt estreta perquè el territori i la llengua coincideixen. Però per exemple hi ha la associació Argentina que només cobreix una petita part dels territoris on es parla espanyol o la associació Suïssa que dóna suport a projectes en 4 llengües i en tres només representen una part minúscula.

A més, estrictament parlant la associació dóna suport a qualsevol iniciativa per promoure el coneixement lliure en els territoris de parla catalana independentment de la llengua. Com és natural la llengua prioritària és el català i, en ser la llengua comú de tots, és la llengua de la associació, però també tenim membres que contribueixen en occità, en castellà i en anglès i també poden servir-se de la associació per promocionar aquests projectes, encara que no és la nostra prioritat.

L’associació i els projectes no tenen cap vinculació directa. L'associació no te cap poder per marcar les decisions dels projectes. Tal i com la Fundació Wikimedia no té cap vinculació directa amb els projectes, es limita a pagar les despeses dels servidors on hi ha els continguts. Entre la Fundació Wikimedia i les seccions locals tampoc. Són entitats independents sense cap vinculació orgànica, només hi ha un reconeixement simbòlic i de igual a igual. En el moment que siguem secció local si ens comprometem a donar a la Fundació el nostre pla d’activitats anual és perquè en contraprestació completament simètrica ells també es comprometen a donar-nos el seu i així ens podem coordinar millor. Tot això es fa una mica difícil d’entendre en una societat acostumada a estructures jeràrquiques.

sembla que pensi que pràcticament només traduïm, fes-li si us plau més èmfasi.... --Barcelona 11:27, 13 set 2009 (CEST)

Què és una Viquitrobada i què s'hi fa?[modifica]

Els viquiedistes i els que contribuïm als projectes germans, estem col·laborant durant tot l’any sense veure’ns les cares. Les trobades ajuden a conèixer-nos millor, a tenir canvis d’impressions i repassar decisions pendents.

La propera està prevista a Figueres Capital de la Cultura Catalana pel 3 d’octubre.

Hi haurà una sessió sobre cóm programar bots, presentacions de dos treballs de recerca. Un és una tesi doctoral en curs sobre el govern de la comunitat viquimedista que ja es va presentar a Wikimania i l’altre els primers resultats d’un treball de recerca que estan fent la Xarxa CRUSCAT i l'IEC. També es plantejarà l’estratègia per difondre el continguts de la cultura catalana en els altres idiomes...

Aquest any també es durà a terme l'Assemblea General de la Associació d'Amics de la Viquipèdia.

Com sempre i potser un dels actes més importants, el corresponent dinar de germanor.

per què sempre ho poses tot tan formal?? :) La viquitrobada és un espai distès presencial per parlar de la viquipèdia, els altres projectes i coneixer la gent amb qui col·labores on-line la resta de l'any. És un moment per relaxar-se i debatre i a més a més l'oportunitat, si vols de conèixer projectes relacionats amb viquimèdia (i aquí posa tot el que vulguis, es tarcta de CONVIDAR, no espantar i fer-lo massa seriós, són novells!!) El millor és que vingueu i ho veieu, com qualsevol altre acte relacionat amb la Viqui, és obert i gratuït! --Barcelona 11:29, 13 set 2009 (CEST)

Quins projectes de futur teniu pensats (presència a les biblioteques, xerrades als instituts, col·laborar amb professors, etc).[modifica]

Això que esmenteu més que projectes de futur són activitats que ja fem i la idea és ansar-les potenciant en la mesura que les nostres forces i els nostre recursos ens ho permetin.

Pel que fa a nous projectes n’esmentaré tres:

 1. Apropar-nos a la gent en tot el territori. Voldríem assolir convenis amb associacions culturals i institucions de cada una de les comarques dels Països Catalans per crear punts de contacte locals de la viquipèdia. Aquests punts farien de pont entre la comunitat local, el moviment viquipedista i la associació.
 2. Tenim un projecte amb la associació Aprenem perquè els nous catalans faci servir la viquipèdia com a eina per aprendre idiomes. Hem fet una relació amb 1000 articles de la viquipèdia relacionats amb la cultura catalana. Al començament quant estan començant a aprendre català se’ls proposarà com a exercici que tradueixen articles o fragments d’aquesta llista de la viquipèdia catalana a la viquipèdia de la seva llengua materna. D’aquesta manera amés d’aprendre l’idioma, tindràn la satisfacció de contribuir a enriquir la viquipèdia de la seva llengua materna, ens ajudaran a difondre la cultura catalana a tot el món i aprendran coses sobre la cultura ctalana. Després quan ja en sàpiguen més de català se’ls proposarà que tradueixin dels seus idiomes materns o que escriguin contingut original a la viquipèdia catalana sobre els seus països d’origen i les seves cultures. Nosaltres repassarem els articles per ajudar-los en la correcció lingüística i ortogràfica i ens ajudaran a enriquir la viquipèdia en català.
 3. Una altra idea és trobar formes de col·laboració amb l’Enciclopèdia Catalana. Pensem que són dos projectes complementaris que es poden potenciar mútuament i que en català no ens podem permetre el luxe de competir. Hem de treballar plegats per enriquir els continguts en català perquè és la única forma de tenir una petita oportunitat de superar els continguts en les altres llengües que els catalans també entenen. Ja hem tingut una reunió amb ells i ens hem creuat diversos correus, hi ha varies idees damunt de la taula.
i digues a més a més: estem oberts a suggeriments, ja deia abans que això és col·laboratiu, teniu alguna idea? I digue'ls també que un projecte és co·laborar amb ells! Els projectes de futur són anar creixent i recollint propostes de socis, simpatitzant i usuaris, amb la idea final de millorar les pàgines de viquimedia --Barcelona 11:31, 13 set 2009 (CEST)