Entrevista per El Triangle

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

10 Anys de Viquipèdia, deu anys de coneixement lliure en català

Entrevista a Joan Ramon Gomà Ayats President d'Amical Viquipèdia-Wikimedia CAT


Enguany fa 10 anys del naixement de Wikipedia en general i de la Viquipèdia catalana en particular, ens podria donar una visió de la gènesi d’aquest projecte enciclopedista col·laboratiu a internet?

La Wikipedia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles (dels quals 3,5 milions en anglès i 304.473 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web. Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popula a Internet. El terme Wiki és un manlleu del hawaià wikiwiki que vol dir «molt ràpid». El 16 de març de 2001 Jimmy Wales va anunciar que volia crear viquipèdies alternatives en altres llengües i, alhora, afegia que hi havia interès, especialment, en la versió en català. Tot fent broma en un e-mail deia que així evitaria que l’andorrà Cdani els continues castigan amb el seu anglès. El mateix dia, i amb poques hores de diferència, es van crear els nous dominis «deutsche.wikipedia.com» i «catalan.wikipedia.com». El primer article de parla no anglesa que s'edità mai és el de l'Àbac a la Viquipèdia catalana i el primer usuari actiu que va estar editant els primers articles és Cdani el mateix que citava en Jimmy Wales.


Podria explicar com està organitzada Wikipedia per aconseguir que milers de persones col·laborin a fer una enciclopèdia multilingüe?


Lo principal és aconseguir que aquests milers de persones no només col·laborin sinó que ho facin de franc. Penso que per això la clau és que s'hi trobin a gust. Per aconseguir-ho hi ha un còctel amb 3 ingredients: 1) Una visió d'un projecte ambiciós i de gran impacte per la humanitat però mentre es va construint la part que està feta ja és útil. 2) Es pot contribuir de moltes maneres i en moltes àmbits de forma que molta gent pot trobar una manera d'ajudar que li agradi. 3) No hi ha jerarquia ni obligacions ni terminis, cada un fa el que vol quan vol i com vol.

Llavors cal que aquesta gent que fa el que vol quan vol i com vol, facin una enciclopèdia. Aquí penso que la clau és haver trobat unes normes molt clares i senzilles que marquen el projecte, en concret penso en els 3 primers dels anomenats 5 pilars de la Viquipèdia: 1) La Viquipèdia és una enciclopèdia 2) La Viquipèdia cerca el punt de vista neutral 3) La Viquipèdia es publica sota llicència lliure. La gent ho entén de bon començament i això ajuda a alinear els esforços individuals a un objectiu comú.

Per últim queda cóm organitzar-ho tot plegat tenint en conte que amés tot l'edifici és multilingüe. Aquí la resposta de la Viquipèdia és que la organització és lo mínim imprescindible, que el sistema s'auto organitza i que cada nivell d'organització és totalment lliure de fer i desfer i independent dels altres. A nivell de cada article s'organitzen entre les persones que tenen interès en escriure i millorar-lo. A nivell de cada versió lingüística el conjunt de autors en aquella llengua decideixen a nivell global hi ha una web multilingüe on es prenen les decisions genèriques. A cada nivell el principi és el consens.


Segurament vostè estarà cansat de respondre aquesta pregunta, però és un tema que el públic sempre es planteja, pot realment una enciclopèdia feta col·laborativament sense la contractació d’especialistes ser fiable?

Empíricament podeu examinar el resultat i veure que té un nivell de fiabilitat molt més alt del que a primer cop d'ull sembla que ha de tenir un lloc on tothom pot escriure sense cap restricció. Una frase molt encertada que recull això és que el problema de la Viquipèdia és que només funciona a la pràctica, en teoria és un complert desastre.

D'alguna forma la pregunta no és si la Viquipèdia funciona, la pregunta és: Perquè funciona?

Mica en mica anem entenent perquè funciona. De fet hi ha mecanismes que fan que la probabilitat d'errors vagi baixant fins a cert punt. Per exemple programes que detecten vandalismes i els reverteixen. Llistes d'articles creats recentment i que encara no han estat revisats. Llista de canvis recents pendents de revisar. Llista de canvis en els articles que cada autor vigila. A més, cada lector és un revisor potencial que pot detectar errors i corregir-los. Aquests mecanismes no garanteixen la eliminació d'errors, de fet cada un d'ells en pot introduir de nous. Però fan que mica en mica els errors es redueixin fins a cert punt. A mesura que es van entenent aquest sistema es van dissenyant nous mecanismes que han d'ajudar a que la Viquipèdia del futur sigui cada cop més fiable.

De totes maneres la Viquipèdia sempre transmetrà la sensació de risc: Això que estic llegint ho pot haver acabat d'escriure algú a qui no conec ara mateix. Però el fet de transmetre aquesta sensació és més un valor que no un inconvenient. En temes de coneixement tot el que pugi provocar l'esperit crític i l'escepticisme és positiu.

Per mi la Viquipèdia ideal seria aquella que no tingués absolutament cap errada però que transmetés aquesta sensació de risc de forma que qui la llegeixi no es cregui res "perquè ho diu la Viquipèdia" sinó que faci sevir la Viquipèdia com un ajut per formar-se el seu propi criteri.


Vostè és el president d’Amical Viquipèdia -Wikimedia CAT, perquè han creat aquesta organització i quines són les seves finalitats? Varem decidir crear aquesta associació a la trobada anual de viquipedistes que varem tenir a la Biblioteca de Catalunya el 2008. EL motiu principal per decidir-nos a fer el pas va ser que molts de nosaltres estàvem fent activitats per promocionar la Viquipèdia però havíem tingut dificultats per manca d'una entitat jurídica que pugues actuar, de fet algunes oportunitats s'havien perdut per aquesta mancança.

Les seves finalitats són promocionar i donar suport a al Viquipèdia, els projectes germans i el coneixement lliure en general. Les activitats de la associació són molt variades i totes tenen del denominador comú de fer allò que no podem fer per Internet en el món físic. Per exemple: fem cursets presencials d'edició a la Viquipèdia, fem convenis de col·laboració amb entitats per tal que alliberin continguts que es puguin publicar al viquitext o viquillibres, ajudem a proporcionar la logística i la organització de les trobades de viquipedistes, oferim als mitjans de comunicació interlocutors per parlar sobre la Viquipèdia i els projectes germans, organitzem activitats perquè les escoles i les universitats integrin l'ús de i la participació en la Viquipèdia a les seves activitats.


Wikipedia és una organització internacional, quines són les seves relacions amb la Fundació Wikimedia que té la seu als Estats Units i amb el fundador del projecte, en Jimmy Wales?

Bé, estrictament parlant, Viquipèdia més que una organització és un projecte. Entorn d'aquest projecte s'articulen moltes persones i organitzacions que li donen suport i que hi contribueixen. Una d'aquestes organitzacions és la Wikimedia Foundation Inc.(WMF) que es va crear quan la Viquipèdia havia crescut prou per necessitar inversions significatives per mantenir els servidors on hi ha la base de dades. La WMF es dedica a mantenir els servidors, a desenvolupar el software i a promocionar el projecte a nivell global. A més al llarg del temps han anat sorgint arreu del món associacions com la nostra que promocionen la Viquipèdia en àmbits territorials, la primera va ser a Alemanya. La WMF ha signat un contracte amb algunes d'aquestes associacions en virtut del qual els dóna certes facilitats per promocionar els projectes, per exemple poden rebre diners procedents de les donacions que fan els lectors. La nostra relació amb la WMF és molt bona pel que fa al personal que ens han donat sempre les màximes facilitats per fer les nostres activitats. Però hi ha l'anomenat "Chapters Committe" que és un òrgan constituït per voluntaris per recomanar la signatura d'aquest contracte de col·laboració on hem topat amb que hi ha força membres que no veuen clar que les llengües sense estat (o amb un estat molt petit com Andorra) pugin tenir aquestes facilitats i fins ara només han recomanat la signatura d'aquests convenis amb associacions que treballen en llengües que tenen un estat potent al darrere. Pel que fa al fundador Jimmy Wales potser és la persona que millor conserva l'esperit original del projecte, té una visió molt clara que la gent ha de ser lliure i ha de poder-se organitzar com millor pugui servir al projecte. Ell ha manifestat públicament i per escrit que està a favor de la nostra proposta en els mateixos termes que altres similars que hi puguin haver.

La comunitat catalanoparlant està dividida en diferents estats, això porta que vostès estiguin presents en diferents estats, quins avantatges i problemes els comporta aquest fet?

Des de el punt de vista operatiu tot són avantatges perquè aporta diversitat amb oportunitats de col·laboració amb administracions públiques diferents i amb membres de l'associació amb visions, capacitats i oportunitats complementaries. Com que hi ha llibertat de circulació de persones, la moneda és la mateixa i compartim una llengua comú no sentim cap inconvenient tret d'algunes petites molèsties burocràtiques que al final es tradueixen en una petita factura de la gestoria.

L'únic problema és que al món els nacionalismes agressius estan molt estesos i pretenen forçar que tothom es tanqui a la barraca d'un estat. Les dificultats amb el Chapters Committe no deixen de tenir un rerefons polític. En comptes de recomanar lo millor per la Viquipèdia recomanen lo millor per la seva visió política del món. Intenten traslladar al món del coneixement que hauria de ser lliure l'esquema de poder dels estats que històricament han perpetrat els pitjors genocidis culturals contra les llengües i el coneixement que la Viquipèdia pretén promocionar.

La Viquipèdia catalana està molt ben situada en el rànquing de les diferents versions lingüístiques, segons vostè quin és l’estat de salut de la Viquipèdia en català?

Pel català i per les altres llengües com la nostra la Viquipèdia és un bé de Deu. La Viquipèdia és lliure, tothom escriu en la llengua que vol i ningú ens pot obligar a escriure en una llengua que no sigui la nostra. La Viquipèdia també és de franc, a final de mes cobrem els mateixos 0 euros si escrivim en una llengua que tingui un mercat de milers de milions de clients que si ho fem en català. A més d'això la societat catalana està especialment sensibilitzada i és una de les més actives del món en aquest projecte. Això ens permet que tot i ser una comunitat lingüística relativament petita podem fer un paper digne.

De totes formes no podem quedar-nos on estem i hem d'aspirar a posar la Viquipèdia en català entre les millors. Encara estem molt lluny d'això.

Pel que fa als punts foscos n'hi ha fonamentalment tres. En primer lloc perdem molts lectors potencials degut a que la gent que llegeix la Viquipèdia hi arriba a traves de cercadors i els cercadors prioritzen l'anglès i l'espanyol. Això ens fa perdre un 75% dels lectors i per tant dels potencials escriptors. Un segon problema és que a la distribució per edats dels que contribuïxen a la Viquipèdia en català comparada amb la dels que contribueixen en alemany ells tenen 2 pics un corresponent a la franja d'edat dels estudiants universitaris i un altre corresponent a la dels jubilats. Nosaltres no tenim aquest segon pic. Els efectes de la repressió franquista encara ens estan fent mal. Per últim la discriminació que associacions que promocionen la Viquipèdia a Alemanya o Itàlia puguin tenir un contracte privilegiat amb la WMF i nosaltres no ens situa en inferioritat de condicions.

Quantes persones treballen voluntàriament per la Viquipèdia en català? Algunes ho fan professionalment?

No és lo mateix treballar que fer feina. En algunes organitzacions hi ha molta gent treballant i no fan gaire de profit. A la Viquipèdia no hi ha ningú treballat però hi ha molta gent fent feina i en fan molta. Dic que no hi ha ningú treballat perquè escriure a la Viquipèdia no és treballar sinó practicar una afició molt gratificant.

En el cas de la Viquipèdia en català si considerem aquells que en un període de 30 dies han fet alguna contribució, tenim entre 1.300 i 1.800 persones que contribueixen una mica però regularment. Hi ha unes 100 persones que fan més de 100 contribucions cada mes.

Si per fer-ho professionalment s'estén fer-ho cobrant, que jo sàpiga, de forma directa, no hi ha ningú que cobri per escriure a la Viquipèdia. Altra cosa és que de forma indirecta hi hagi gent que fa servir la Viquipèdia per informar-se de temes per la feina i mentre estan treballant si veuen quelcom millorable ho millorin.

La majoria de gent que navega a la xarxa utilitza Wikipedia per obtenir informació, però proporcionalment són poques aquelles que fan aportacions, quina és la barrera que frena la gent a fer aportacions al coneixement col·lectiu?

A les enquestes que hem fet, la majoria diu que és perquè no té temps. Després els següents motius és que no saben com fer-ho o que creuen que no en saben prou de res per contribuir.

Aquí tenim una gran tasca a fer. La gent que diu que no té temps és perquè veu la Viquipèdia com una obra digna de dedicar-se-hi però ho veuen com una activitat que requereix esforç. Segurament molta d'aquesta gent si ho provés s'adonarien que els agrada i que no és una qüestió de tenir temps sinó de deixar de fer altres activitats de lleure menys gratificants com per exemple mirar la tele per fer aquesta que és molt més gratificant i permet desconnectar molt millor de les cuites quotidianes.

Als que no saben com fer-ho hem de fer que sigui més visible que sempre hi ha a la Viquipèdia algun voluntari disposat a ajudar als que comencen.

Amb els que es pensen que no en saben prou per contribuir cal fer-los veure que hi ha moltes formes i àmbits on es pot contribuir, des de fer una foto d'un monument i pujar-lo fins a millorar una redacció o traduir al català d'un altre versió lingüística o escriure precisament d'allò que estàs aprenent cercant fonts documentals i escrivint a la Viquipèdia amb les seves pròpies paraules el que diuen aquestes fonts.

De cara a celebrar el dese aniversari de la Viquipèdia, la comunitat viquipedista catalanoparlant i la seva associació quines activitats estan preparant?

S'ha fet una pluja d'idees de la que han sorgit tot un seguit d'iniciatives. Algunes d'aquestes iniciatives es desenvoluparan dins de la mateixa Viquipèdia. Per exemple s'està treballant en un nou disseny de la portada o en millorar molt deu articles que tenen un lligam simbòlic amb el projecte i el seu desè aniversari. La associació tira endavant les que tenen una vessant més externa. N'hi tres de principals que s'integraran totes en una gran festa. Per una banda el dissabte 20 ens trobarem simultàniament a 10 llocs d'arreu dels Països Catalans i allí celebrarem l'aniversari, editarem a la Viquipèdia i a qui vulgui venir l'ajudarem a començar a editar o parlarem de la Viquipèdia, també hi tindrem exemplars dels llibres que varem editar sobre la Viquipèdia i altres sorpreses. Entre el 18 de febrer i el 20 de març farem una campanya per diverses vies adreçada a engrescar a la gent a editar a la Viquipèdia. L'objectiu és batre un rècord en quant a nombre de persones que siguin actives en la Viquipèdia en català. Seria genial aconseguir arribar a tenir 10.000 usuaris actius, però el fet de batre el record dels 1.850 que és lo màxim que hi ha hagut mai fins ara ja serà un èxit. La tercera serà una trobada internacional amb autors de la Viquipèdia en altres llengües que com la catalana pateixen circumstàncies polítiques i socials que les posen en situació de dificultat a l'hora de desenvolupar la seva enciclopèdia. En aquesta convenció compartirem estratègies bones pràctiques i experiències sobre com desenvolupar els nostres projectes.

Quins són els objectius d’Amical Viquipèdia -Wikimedia CAT en els propers anys de cara a potenciar la Viquipèdia en català?

D'acord amb el pla estratègic de la Viquipèdia en català pels propers anys l'objectiu principal és "normalitzar el seu ús" actualment la principal mancança de la Viquipèdia és que es fa servir relativament poc. Tenim un màxim de 19 milions de visites en un mes però comparat amb altres llengües de països d'estructura similar lo "normal" seia tenir uns 70 milions de visites mensuals. Per assolit aquest objectiu hem de treballar fonamentalment en tres àmbits: 1) Millorar la qualitat, 2) Augmentar la quantitat 3) Millorar la Visibilitat.

L'associació té previst treballar fonamentalment en els dos primers. Per millorar la qualitat i augmentar la quantitat hem d'aconseguir engrescar més gent a participar. Ens agradaria que la societat catalana s'impliques profundament en el moviment del coneixement lliure i que els seus principis amaressin per tot arreu. El català és una llengua que té un mercat limitat, per tant les dinàmiques del mercat juguen en contra nostra, no és gaire difícil entendre que el coneixement en català serà lliure o no serà. A partir d'aquí es tracta de mobilitzar tot el potencial que tenim adormit. Hi ha molts estudiants fent treballs que un cop corregits es queden en un calaix dels professors, hi ha molts immigrants estudiant català que fan traduccions com a exercici, hi ha mots jubilats que tenen capacitat per explicar temes enciclopèdics... La associació es planteja com a objectius arriba a aquests col·lectius i oferir-los les vies adequades per facilitar-los la seva entrada al moviment del coneixement lliure.

També tenim com a objectiu apaivagar el problema de la visibilitat fent campanyes i iniciatives que faran pujar el posicionament dels articles de la Viquipèdia en català als cercadors i des del propi programari de la Viquipèdia promocionarem que, pels lectors que presumiblement també entenguin el català, els enllaços a la Viquipèdia en català siguin més visibles quan estiguin consultant altres versions lingüístiques.

I, per suposat, farem valdre els valors del moviment viquipedista, la democràcia i la voluntat de la comunitat d'autors de la Viquipèdia en català i els projectes germans perquè WMF reconegui el capítol català i s'acabi la discriminació que ara estem patint.