Idees

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Informació

Pàgina desactualitzadaL'objectiu de les pàgines d'aquesta llista és proposar, definir, organitzar i engegar idees d'activitats a desenvolupar pels grups de treball de l'associació.

 1. Obriu una pàgina descrivint la idea.
 2. Qui vulgui pot discutir les idees i fer les seves aportacions.
 3. Els socis o simpatitzants que ho considerin oportú es poden inscriure per participar al grup de treball que vol tirar endavant la idea.

En vista dels comentaris, els voluntaris, la idea i en el seu cas el pressupost de despeses, la junta de l'associació decideix:

 1. S'aprova per tal que es dugui a terme amb la cobertura i el finançament de la associació.
 2. No s'aprova. Si no s'aprova no vol dir que no es pugui dur a terme, tothom pot fer el que vulgui, i pot emprar aquestes pàgines per coordinar l'equip de voluntaris, però no pot obtenir suport econòmic de l'associació. Si no necessiteu suport econòmic podeu tirar endavant sense esperar cap aprovació prèvia.
 3. Es rebutja. Si la junta considera que la idea pot resultar inadequada per l'associació la pot rebutjar. En aquest cas, no es pot coordinar emprant aquesta pàgina i s'ha d'esborrar.

Idees[modifica]

 • Fer que la Viquipèdia estigui present a les biblioteques públiques dels Països Catalans. Una idea seria que, amb cada préstec de material, el bibliotecari donés a l’usuari un fulletó amb breus informacions sobre la Viquipèdia en català (igual que ja es dóna un punt de llibre amb la data de retorn marcada).(discussió)
  • Convé que l'Amical parli amb ISOC.CAT (capítol català de la internet Society) pel tema d'aconseguir un capítol català del wikipedia. El seu president és Jordi Hinojosa: jordi at hinojosa.cat . web http://isoc-cat.blogspot.com/
  • Vaig anar a la Biblioteca Municipal de Palma, ja fa uns mesos, i els hi vaig donar un DVD amb els Featured Articles de la Wanglesa i els Articles de qualitat de la Viquipèdia: seria interessant fer arribar al màxim de biblioteques, a tot arreu, un instrument similar. Es tracta de baixar tots els articles de qualitat (o similars) de la Viquipèdia a un DVD (podria ser també una memòria flash), i pot ser també de la Wanglesa, que és la que va més avant, i donar-ho a les biblioteques públiques a tot arreu. Per això basta redactar un document on la persona que ho fa demana a la biblioteca pública que accepti la donació (s'hauria de tenir cura de no posar virus al suport hard que donem, car això podria crear una responsabilitat civil per la persona que fa la donació) i demanar un rebut firmat i segellat de la institució que ho rep, això només els compromet a tornar el suport si s'escau. Si ho feis anau alerta, de totes maneres, amb el que ja he esmentat, el suport no pot contenir cap arxiu sospitós de contenir virus, spyware, etc. això podria suposar la responsabilitat civil per part de la persona que ho ha donat (pagar els estralls que ocasioni aquest suport) i podria comprometre els nostres projectes. Pens que també seria interessant trobar la manera de fer arribar aquests suports als actes que es fan a favor de la nostres llengua: correllengua, acampallengua, i altres, àdhuc muntar una parada a les fires, o cada diumenge a la plaça major. Aries 01:44, 15 juny 2010 (CEST)
I el finançament? Ho paguem de les quotes de soci? Es pot vendre com qualsevol altre producte de merxandatge? Es poden trobar patrocinadors o subvencions?
 • Aconseguir un acord de col·laboració amb un diari escolar de l’estil d’El Periódico de l’estudiant. Amb cada exemplar del diari es podria donar un full d’informació sobre la Viquipèdia en català, més o menys detallada per tal de convèncer els receptors. Una solució encara millor seria aconseguir que ens cedissin un parell de pàgines en un d’aquests diaris, per a poder donar més detalls.
 • Fer xerrades informatives als instituts. Els voluntaris que van acabar els estudis fa anys podrien fer xerrades pedagògiques com les que fa la Barcelona, mentre que els usuaris que encara estudiïn o que hagin acabat fa poc poden enfocar-se més vers explicar la seva pròpia experiència a l’hora d’utilitzar la Viquipèdia com a eina d’estudi.
 • Donar CDs de mostra. No es tractaria de fer una “edició en CD” de la Viquipèdia, únicament de triar una sèrie d’articles (100 articles de qualitat, per exemple) i fer una demo per tal de demostrar als usuaris potencials que la nostra edició no té gaire a envejar a altres Viquipèdies del panorama lingüístic dels Països Catalans.
 • Trobar més profes que poguessin fer servir activament la Viquipèdia com a eina pedagògica, com el Simonjoan amb els estudiants de fitofarmàcia o la Mzamora amb els seus alumnes de mates.
 • Mantenir relacions amb la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, el Govern Balear, el Consell General dels Pirineus Orientals i el Govern d’Andorra. També seria bo mantenir relacions més estretes amb mitjans de comunicació que tractin sobre les noves tecnologies i l’Internet. Moltes de les altres 30 primeres edicions per nombre d’articles de la Viquipèdia han rebut guardons de l’administració o dels mitjans especialitzats, cosa que normalment els dóna un gran impuls.
 • Anunciar les viquitrobades pel major nombre de canals possibles, no únicament per mitjà de les planes de discussió de la Viquipèdia mateixa. Estaria molt bé que a les trobades no només hi assistissin usuaris actuals de la Viquipèdia, sinó també potencials usuaris que es podrien “enganxar”.
 • Intentar que la pròxima fita, la dels 200.000 articles, tingui el més gran ressò mediàtic possible (encara que això signifiqui començar a preparar-la ara). 200.000 ja és un senyor número i, encara que ja sabem que el nombre d’articles per si mateix no és indicador de la qualitat de la Viquipèdia, pot ser una oportunitat molt preuada per a demostrar “al món sencer” que la Viquipèdia en català no és ni una viquipèdia petita, ni pobra, ni poca-cosa.
 • Fer el sondatge que ja vaig proposar (Leptictidium) a la Taverna de la viquipèdia. Conèixer els nostres lectors és essencial per saber quins articles hem de potenciar per a atreure el màxim de gent possible. Per exemple, si tinguéssim molts estudiants de Batxillerat lingüístic, millorar articles com “Evolució” o “Sistema immunitari” no tindria gaire efecte; en canvi, una millora d’articles com “Gramàtica del llatí” i “Mitologia grega” probablement augmentaria en molt la quantitat de lectors de la Viquipèdia.
 • Demanar a un grup d’experts de l’àmbit català que facin una comparació de la qualitat de la Viquipèdia en català amb la d’altres enciclopèdies catalanòfones. En gran part de temes, som superiors a altres enciclopèdies com la GREC (no m’estranya, posen que el llop marsupial és un dasiúrid…), així que si ho reconeguessin experts independents i ho publiquessin als mitjans de comunicació, donaria un gran boost de credibilitat a la nostra Viquipèdia. Es podria fer de manera similar a com quan la revista Nature va comparar l’edició anglesa de la Viquipèdia amb l’Encyclopaedia Britannica.
 • Poder assistir als esdeveniments públics amb una acreditació de premsa que permeti un accés privilegiat per obtenir fotografies. Vegeu meta:Accréditations presse.
  Acreditacions de premsa
 • Col·laborar amb Dades dels països Catalans. Mail enviat el 13-08-09
 • Fer una còpia impresa de la Viquipèdia en català o d'un recull d'articles, partind d'una data 0 i que servís per tenir una mena de "còpia de seguretat analògica" i alhora provacar abans un període intens de millora d'articles amb aquesta finalitat. També seria una bona oportunitat per a que s'interessi la premsa, si després es dona a una biblioteca o similar, o també un objectiu pr al qual potser alguna entitat també hi vulgui aportar econòmicament.
 • Col·laborar amb "Dones en xarxa", una associació que fa temps que treballa per incrementar la presència de la dona a la Viquipèdia Més dones a la Wikipedia
 • Merchandatge. (Veure la taverna)
 • Podcast. (Veure la taverna)
 • Agenda Viquimèdia, amb una foto per setmana, peu de foto de la Viquipèdia, aniversaris i citacions de Viquidites. Exemple: http://www.inlibroveritas.net/agenda-wikimedia.html
  Es pot integrar amb la idea de merchandatge?
  És una agenda anual d'escriptori. Més aviat està relacionat amb la idea d'un llibre. És feina d'edició-composició que es podria fer a Viquillibres, i trobar una editorial que ens ho publiqués i distribuís de cara al 2011.
 • Contactar amb els coordinadors de batxillerat per demanar que animin els alumnes a penjar els treballs de recerca a internet sota una llicència lliure. Vegeu Treballs de recerca.
 • Parlar i posar-nos en contacte amb centres d'estudis especialitzats perquè participin a la viquipèdia. Per exemple estaria bé que el Centre d'Estudis Africans i ARDA participessin a la viquipèdia sobre Àfrica; el Centre d'Estudis Contemporanis sobre història contemporània, etc. Parlar amb els departaments de les universitats perquè vegin la viquipèdia com una eina útil i perquè hi participin. Pitxiquin.