Pla d'activitats 2015

De Amical Wikimedia
Salta a: navegació, cerca

Comencem a preparar el pla d'activitats 2015! Recordeu que les activitats han d'estar en consonància amb el Pla estratègic 2014 - 2018. Continuarem amb les línies d'activitats aprovades al 2014, en especial les universitats, però qualsevol nova idea és benvinguda.

Propostes de la comunitat[modifica | modifica el codi]

Obriu una secció per a cada proposta. Cal detallar la idea i apadrinar-la (estar disposat a liderar-la). Cada proposta tindrà una secció de comentaris i una per apuntar-se els interessats en ajudar. Quan una proposta rebi el suport de 5 persones, incloent-hi el proponent, quedarà incorporada al pla d'activitats 2015.

Proposta X[modifica | modifica el codi]

 • Proposta
 • Comentaris
 • Interessats (escriviu el vostre nom d'usuari):

Proposta 1: Patrimoni Festiu[modifica | modifica el codi]

 • Proposta
Generar i ampliar contingut vers el patrimoni immaterial centrant-se en les manifestacions festives tot procurant que l'aportació local esdevingui important, prestant especial cura a la recopilació de documents lliures (per pujar a Viquitexts) i recopilació de fotografies (i vídeos,...) lliures.
 • Comentaris
Arreu és present la Festa que ens enorgulleix particularment, que forma part del nostre patrimoni proper i que mou un grup de persones decidides a fer-la perdurar.
La base del projecte se centra en contactar amb els organitzadors per que facilitin el màxim d'informació: aportant fonts per escriure articles, documentació lliure, etc...
Com a idea general es tractaria d'identificar un seguit de "festes" i elaborar-ne un calendari prou espaiat com per permetre el contacte amb els organitzadors locals assegurar-ne la seva participació i que junt amb un "tutor" s'elabori la forma més adient de participació concreta
 • Interessats (escriviu el vostre nom d'usuari):
 1. Mafoso : Malauradament, com és habitual, no puc proposar-me com a lider únic ja que la meva disponibilitat presencial és molt minsa i la no presencial fluctuant. Amb tot m'agradaria col·laborar en la gestació entre varies persones d'un (o varis) projecte(/s) pilot.
 • Comentari: Kippelboy.: Durant el 2014-2015 ja es farà una prova pilot, el Viquiprojecte Cultura popular de Barcelona. L'Ajuntament i Vilaweb estan preparant una enciclopèdia de la cultura popular i ens l'alliberaran amb CCBY. Jo esperaria a veure resultats abans d'expandir-ho a la resta de PPCC. El projecte amb l'Ajuntament també inclou formació a colles, pel que ho podriem fer servirde pilot, com ho veieu? --Kippelboy (discussió) 05:44, 15 jul 2014 (CEST)
 • Comentari (ESM: Fa un temps, l'Institut Ramon Muntaner va fer un inventari del patrimoni festiu de Catalunya, en col·laboració amb els centres d'estudis que hi ha arreu del territori, que els van fer el treball de camp. No sé en quina fase es troben, però potser seria una porta a trucar. --ESM (discussió) 16:15, 15 jul 2014 (CEST)
 1. Coentor Ja sabeu que m'agrada fer fotos de Falles i també n'he fet de la Processó de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí (lo de la Muixeranga, per a profans) i dels Moros d'Alcoi.--Coentor (discussió) 22:20, 22 gen 2015 (CET)

Proposta 2: Documentació i Formació "Interna"[modifica | modifica el codi]

 • Proposta
Esmerçar el temps dels més actius en generar diferents documents i "manuals" per afavorir l'intercanvi d'experiències i identificar el que "funciona" i com es poden maximitzar les opcions d'èxit.
 • Comentaris
Doble vessant: Generar documents i fer alguna trobada per compartir experiències (almenys fer-ne un punt important a la viquitrobada).
 • Interessats (escriviu el vostre nom d'usuari):
 1. Mafoso
 2. Kippelboy : potser també esforç en traduÏr i adaptar al cas català documentació ja existent en d'altres idiomes. Estic d'acord en que cal millorar en l'aspecte de documentar millor les nostres activitats, sobretot en els aspectes d'avaluació oberta.
 3. Davidpar: sobretot estaria bé fer un powerpoint comú per articular un discurs únic bàsic
 4. Unapersona
 5. Marionaaragay: Jo em sumo a "fer alguna trobada per compartir experiències" que pot lligar amb les trobades de cohesió de la comunitat (proposta 4) :)
 6. Paucabot Crec que estaria bé donar suport al Grup Tècnic. Es podrien fer moltes coses en aquest camp amb una mica d'impuls i lideratge: formació, traducció d'eines ja existents, creació d'eines noves per compartir amb tota la comunitat wikimedista, trobades presencials o virtuals de feina, etc. Paucabot (discussió) 11:25, 15 jul 2014 (CEST)
 7. ESM

Proposta 3: Experimentació de l'ús de drones per a activitats de caire viquimedistes[modifica | modifica el codi]

 • Introducció: sota la denominació de drones s'han fet a conèixer durant els darrers anys diferents tipus de vehicles voladors tant autònoms com controlats. De la mateixa manera, diferents grups d'afeccionats a aquestes tecnologies han pogut dissenyar i crear-ne prototips i productes basats en els principis del coneixement obert. Un exemple local i minimalista seria la iniciativa http://flone.aeracoop.net/, que utilitza un mòbil intel·ligent com a 'ordinador central' del drone.
 • Proposta: voldríem explorar aquestes tecnologies per a permetre l'enregistrament de dades que puguin utilitzar-se per a continguts viquimedistes. La primera aplicació que em ve al cap seria fer fotos (de context paisatgístic o monumental) que puguin enriquir Commons. Una altra opció seria utilitzar-ho en altres iniciatives, com ara OpenStreetMap. La gent de http://pirinelab.eu, Josep Jordana, ha mostrat interès en poder fer proves pilot en el seu entorn.
Aquesta seria una idea inicial, que caldria madurar en detall.
 • Comentaris
Atenció a la normativa que s'estan traient de la màniga sobre aquest tema, que sembla que posa nerviosa a molta gent dels governs.
Una paradoxa de la regulació espanyola podria ser que, en impedir-ne el desenvolupament comercial, en quedés exclós un ús que generi productes que es distribueixen amb llicències sense clàusula NC. --Dvdgmz (discussió) 16:45, 15 jul 2014 (CEST)
 • Interessats:
 1. Toniher
 2. KRLS (aquí teniu l'experiència de WM-FR)
 3.  Kippelboy : pot ser divertit!
 4.  Paucabot
 5. Jey ho trobo molt interessant però cal veure si en traiem bones idees!

Proposta 4: Cohesió de la comunitat[modifica | modifica el codi]

 • Introducció: Aquesta proposta vol fomentar el punt del pla estratègic de crear / mantenir "forts vincles amb els editors dels projectes, de manera que el creixement de l'organització no faci perdre el vessant personal de compromís voluntari i valors compartits." Per això, crec que és necessari, a més dels espais virtuals de dinamització de comunitat (taberna, xat, etc) i de la viquitrobada anual, facilitar més espais presencials que ajudin a reforçar aquests vincles.
 • Proposta
Se m'acudeixen alguns tipus de trobades, però demanaria que valoreu quina o quines podrien funcionar millor per a la comunitat viquipedista i que en proposésiu les que volgueu:
Trobades per equips de treball (se'n van definir alguns a la viquitrobada 2013) on, paral·lelament al treball que es fa virtualment, es puguin abançar temes, decisions, feina, etc.
Trobades informals esporàdiques per editar informalment, socialitzar, etc etc
trobades formatives internes, per resoldre dubtes, compartir experiències, etc: una mica en la línia de la proposta 2
(... digues la teva...)
 • Comentaris: Crec que les trobades presencials poden ajudar a aportar justament els elements que els pla estratègic cerca: vertebrar més i millor la comunitat d'editors de la Viquipèdia, crear vincles, i fomentar el compromís i els valors compartits.
Crec que per fomentar la "cohesió" també cal debatre alguns temes de fons que serveixin per madurar com a comunitat i per trobar després solucions pràctiques més fàcilment o saber respondre a amenaces que puguin sorgir en el futur. --Dvdgmz (discussió) 16:44, 15 jul 2014 (CEST)
 • Interessats
 1. Marionaaragay
 2. barcelona
 3. KRLS
 4. Davidpar
 5.  Kippelboy
 6. Unapersona
 7. ESM
 8. Toniher
 9. Planvi

Proposta 5: Fer xarxa amb altres comunitats «properes»[modifica | modifica el codi]

 • Introducció: l'idea és intentar teixir i ampliar connexions i complicitats amb comunitats que, en molts sentits, ens són properes a nivell ideològic: programari i hardware lliure, guifinet, cultura i coneixement lliure, opendata, cooperativisme, crowdsourcing/funding social, eduwiki/eduTIC, cocreació, etc. La sinergia que es pugui generar amb aquestes comunitats que, tot i ser moltes, solen ser petites, pot ajudar a que unir esforços sigui un fet profitós per a totes les parts implicades.
 • Proposta
Així com fa temps que s'està fent viquimaratons, editathons i altres esdeveniments conjuntament amb museus, biblioteques i altres entitats culturals, ampliar-ho a les trobades de programari lliure, coneixement lliure i de temàtica similar, tant per a fer-hi xerrades (això ja s'ha fet al llarg del temps) com per fer-hi activitats pròpies nostres dins del marc d'aquests esdeveniments d'aquestes comunitats. Crec que això pot ajudar a millorar la difusió del nostre projecte, que mai és suficient.
 • Comentaris
El problema d'això, és que la resta d'entitats tenen un perfil més tècnic (mags) i nosaltres englobem un perfil no només màgic sinó més muggle. Crec que les iniciatives haurien d'anar més encarades a un Hackathon.--KRLS (discussió) 12:03, 12 jul 2014 (CEST)
He ampliat una mica els exemples. Hi ha un espectre d'entitats amb perfil sociotècnic, algunes més 'socio' i altres més 'tècnic' però amb les que tenim afinitats ideològiques i estic d'acord en que hem de buscar com crear sinergies. Un primer pas va ser a Dicommons el 2011. Potser l'Aliança sonava massa formal o ambiciosa. Potser es pot començar per confluències més pràctiques. Unilateralment podríem començar per fer un calendari d'events significatius que fan els altres i veure com podríem ser-hi presents o proposar-los de fer-hi alguna cosa. --Dvdgmz (discussió) 16:41, 15 jul 2014 (CEST)
 • Interessats
 1. papapep
 2. barcelona
 3. ESM Em sembla molt interessant però caldria veure com ho articulem
 4. Dvdgmz

Proposta 6: Ús correcte de la Viquipèdia per periodistes[modifica | modifica el codi]

 • Introducció: Fer pedagogia sobre la Viquipèdia i els seus projectes germans (WikiCommons, etc.) sobre el seu correcte ús per part dels periodistes. La proposta parteix de la constatació que els periodistes en general no coneixen l'eina i en fan un ús incorrecte. Els paràgrafs copiats o les fotografies de Commons utilitzades sense citar en són un exemple. En el millor dels casos se cita "Wikipedia" o "Wikimedia Commons" en comptes de reconèixer l'autor original de la fotografia, com estimulen els termes de la llicència CC-BY-SA. A través de les activitats proposades a continuació, s'aconseguiria indirectament transmetre la filosofia wiki, cosa que podria derivar en uns articles més comprensius sobre la Viquipèdia o projectes d'alliberament de fons, entre altres exemples.
 • Proposta
El projecte tindria dues potes. Una primera destinada als periodistes en general, als quals es destinaria un decàleg de bones pràctiques, amb exemples i propostes de col·laboració. S'oferirien reunions amb els periodistes interessats. Paral·lelament, es demanaria xerrada (pública/personal?) als responsables de fotografia dels mitjans per solventar els problemes de reconeixement d'autoria.
 • Comentaris
 • Interessats
 1. Davidpar
 2. Kippelboy ok amb la idea de fer un "Manual per a periodistes"
 3. Arnaugir

Proposta 7: Viquirepte mensual projectes germans[modifica | modifica el codi]

 • Introducció: Els projectes germans necessiten gent.
 • Proposta: Que Amical organitzi regularment petits viquireptes de curta durada (7/15 dies) als projectes germans amb l'objeciu de portar gent cap als projectes germans i fer-ne difusió entre un públic més ampli. Seria com el 12 mesos, 12 causes que fa anys feia Telecinco però amb els projectes germans. Per exemple: Gener: Viquidites, Febrer: Viquitexts, Març: Wikidata... amb pausa a l'estiu. La idea és fer projectes petits i fàcils de reproduir. D'aquesta manera incrementem la nostra activitat en aquests projectes. Viquitexts va tenir el rècord absolut d'edicions i visites el mes que vam fer el viquirepte.
 • interessats
 1. Kippelboy
 2. Davidpar
 3. Unapersona
 4. Marionaaragay
 5. ESM
 1. Dvdgmz m'apunto per Wikimedia Commons en la part gràfica, complementant el que es pugui fer en la fotogràfica

Proposta 8: wikiArS, involucrar escoles d'art i disseny[modifica | modifica el codi]

 • Introducció: la iniciativa wikiArS ja està en marxa des de fa 3 cursos i va donant resultats. La proposta és donar-hi continuïtat i estendre-la. En l'àmbit catalanoparlant hi ha un node a Barcelona (amb 4 escoles involucrades i altres interessades) i un node a Tarragona per consolidar i es podrien crear nodes en altres zones.
 • Proposta:
Algunes formes en que les escoles es poden involucrar són:
 • Pràctiques professionals o Projectes Finals d'estudiants amb encàrrecs que intenten obtenir aportacions singulars creant imatges o recursos multimedia. Cal comptar amb un expert per assessorar i un wikimedista per fer-ne el seguiment.
 • Exercicis d'assignatura per produïr gràfics a partir d'encàrrecs que compten amb un model i es poden fer autònomament. Cal fer una intervenció inicial per plantejar-ho i explicar qüestions sobre llicències i entorn; atendre consultes i una revisió prèvia a la publicació.
 • Tallers d'eines de software lliure on les pràctiques es fan fent contribucions a Commons com a exercici per aprendre l'eina. Hi ha un model definit però cal algú que conegui les eines i l'imparteixi.
 • Conferències, xerrades o tallers perquè els futurs creadors gràfics coneguin Wikimedia Commons (per utilitzar-ne els fons o per contribuir-hi), les llicències lliures i la Viquipèdia.
 • Activitats per promoure la millora de continguts sobre art i disseny a Viquipèdia i projectes germans.
 • Grup de coordinació o grup motor que promogui la participació als projectes de Wikimedia des del propi centre. Format per estudiants i/o professors, possible dinamització per algú de la comunitat Wikimedia; cal una escola ja involucrada on es donin les condicions per crear-lo.
 • Són algunes possibilitats, coses que hem fet, que s'han fet a altres llocs o que es podrien fer. Però se'n poden proposar altres.
Calen doncs persones que puguin: tutoritzar un estudiant o equip; recolzar una activitat en un grup-classe; fer tallers i xerrades; recolzar altres activitats a les escoles. També cal gent que contacti i convenci experts per assessorar (historiadors, científics, tècnics, professors, coneixedors d'una àrea de coneixement...) i és possible iniciar nous nodes territorials duent el contacte amb una nova escola.
També calen persones per fer recolzament onwiki: definint i creant encàrrecs, contactant amb viquiprojectes, revisant fitxers publicats i donant-los ús, traduïnt descripcions i documentació, categoritzant,...
Hi ha també una exposició itinerant, bàsicament en Biblioteques de Catalunya, que cal renovar cada curs incorporant noves imatges als pòsters i en paral·lel a la qual és interessant fer activitats viquipedistes a les localitats on va.
 • Comentaris:
 • Interessats (escriviu el vostre nom d'usuari):
 1. Dvdgmz
 2. Imartin6


Línies mestres del pla d'activitats 2015[modifica | modifica el codi]

S'enumeren les línies d'actuació principals d'Amical considerant la proposta feta al FDC i el pla estratègic 2014- 2018, així com els compromisos o projectes a mitges del curs passat.

Comunitat[modifica | modifica el codi]

El programa Comunitat respon a la prioritat de l'eix "cohesió" del pla estratègic. Es basa en fomentar trobades periòdiques entre els socis als actes programats, recollir les idees per fer nous projectes, fomentar l'avaluació comunitària i dur a terme la viquitrobada anual.

GLAM[modifica | modifica el codi]

S'inclouen en aquest programa totes les accions dutes a termes en el sector cultural, en sentit ampli. Els agents prioritaris seran:

 • Biblioteques, seguint l'actuació del curs passat, ja que han demostrat voluntat d'incorporar els projectes viqui de forma activa i autosostenible, apart de lligar amb l'eix "territori" del pla. S'intentarà ampliar la tasca feta al País Valencià i cobrarà especial protagonisme Viquitexts
 • Wikiars, per continuar amb els projectes d'il·lustració científica i similars
 • Museus, intentant que aportin valor afegit, com la coordinació amb centres educatius o institucions locals

Educació[modifica | modifica el codi]

La màxima prioritat serà treballar amb les universitats, estem recollint ja els fruits de la campanya del curs passat. Les universitats compleixen amb els eixos del pla estratègic:

 • territori: intentarem fer una activitat com a mínim amb cada universitat de la Xarxa Lluís Vives
 • contingut: els professors d'universitat sovint són els màxims experts en la seva àrea de coneixement i poden aportar contingut de qualitat. El nombre d'estudiants vetlla pel creixement dels projectes
 • discurs: les universitats ens ajuden a escampar el nostre discurs a partir dels fòrums de difusió i debat intel·lectual que li són propis
 • lectors: canviar la mentalitat dels professors i gent lligada al món universitari pot fer augmentar el nombre de lectors

Altres iniciatives[modifica | modifica el codi]

Es destinarà una partida específica per a altres projectes que puguin sorgir durant l'any. Mereixen especial atenció la campanya per navegar en català (augment de lectors) i les iniciatives lligades al grup tècnic, de recent creació. Els projectes germans s'inclouran de manera natural en els programes glam i edu per difondre'ls al màxim, ja que concentren el gruix del temps dedicat a projectes, però determinades iniciatives que sobrepassin aquests programes tindran el seu espai específic en el programa d'altres iniciatives