Plujat d'idees i suggeriments d'àries per ulterior recerca i desenvolupament

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tornar a la pàgina Recerca i desenvolupament

A banda del que apareix açi, hi ha tambè aquest llistat: http://www.viquimedia.cat/viqui/Discussi%C3%B3:Plujat_d%27idees_i_suggeriments_d%27%C3%A0ries_per_ulterior_recerca_i_desenvolupament

  • Motivacions i barreres per contribuir

Per una banda, recerques destinades a entendre quines son les diverses motivacions que porten als diverses tipus d'editors i editores a contribuir (o no); així com explorar com es podria augmentar les motivacions a contribuir a nous tipus d'editors. En aquesta àrea de recerca, podria ser interessant explorar nous mètodes de recerca sobre les motivacions; anant més enllà de enquestes o entrevistes (a més sovint a gent que ja edita), i pensar en altres mètodes de recerca com grups focals (semblant a grups de discussió) o recerques psicològiques. D'un altra banda, podrien ser útils recerques destinades a entendre les limitacions i barreres a contribuir per tal de trobar maneres per reduir-les. Una de les maneres més comuns per reduir les barreres a contribuir es basa en desenvolupament tècnic i millores d'usabilitat. Aquestos aspectes estarien molt lligats a les prioritzats resultants del Strategic Planning.

  • Desenvolupament tecnològic per millores en el funcionament de la Viquipèdia

Per exemple que els "trends" de conversació dins la Viquipèdia siguen més fàcils de seguir. O desenvolupament d'eines de traducció i coordinació entre llengües (això podria ser particularment útil per casos de comunitats bilingues).

  • Qualitat

Recerques destinades a analitzar els "cicles" de creació d'articles i com la presencia de diversos (ej. Número d'editors per article; número d'edicions; tipus de creador de l'article; entre d'altres) explicarien la major probabilitat de que un article tinga una major qualitat. Per exemple, en la línia de "els articles amb un major número d'editors actius tendeixen a tindré una major qualitat?", llavors millor ficar sistemes de control de qualitat sobre aquells amb pots editors i editores. Fer llum sobre els factors associats a qualitat podria ajudar a trobar nous mecanismes per millorar la qualitat dels articles.

  • Relacions i contextos

Analitzar les relacions (i dinàmiques d'interacció) dins de la Viquipèdia, i veure com això influeix als projectes. Entendre com diversos contextos (llengües sense estat) afecten a les dinàmiques de relació i composició dels projectes.

  • Models de governança

Particularment, fent més visible que es distintiu de la Viquipèdia respecte a altres casos.

  • Expansió cap a altre contingut creat col.laborativament (més enllà de l'enciclopèdic)

Com o en quina mesura es podria exportar l'experiència de la Viquipèdia a altres àrees de creació de coneixement col.laboratiu?. Per exemple funciona/funcionaria el model col.laboratiu de la Viquipèdia per coneixement que no siga consolidat (com l'enciclopèdic) sinó coneixement en desenvolupament?. Això requeriria desenvolupament tècniques d'altres plataformes que aniria millor per altre tipus de contingut que no siga el enciclopèdic o aniria també be el Wiki?. Perquè alguns projectes com Viquinotìcies o Wiki-llibres no acaben de funcionar?. Un àrea de continguts en que es podria expandir l'activitat es cap a recerques o continguts que no siguin econòmicament viables, però que una comunitat de gent voluntariament estaria disponible per desenvolupar-ho.

  • Impacte econòmic

Quin percentatge del PIC estaria vinculat a un recurs com la Viquipèdia? Quin seria el seu valor econòmic?

Tornar a la pàgina Recerca i desenvolupament