Premsa/Dossiers/Entrevista Entrevista al diari de Girona 16/03/2011

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El primer article a la Viquipèdia va ser sobre l'àbac. Si l'hagués fet vostè, quin tema hauria triat?[modifica]

Algun sobre Girona, sens dubte. De fet estic fent un "viquiprojecte" sobre la ciutat, per ampliar i millorar els articles relacionats que ja hi ha. De fet, n'hi ha dos de valorats com a "articles de qualitat" sobre la ciutat, que són els de la Catedral i el del Tapís de la Creació. Per desgràcia, no puc dir que els hagi escrit jo (riu).

Quins són els objectius de l'Amical Viquipèdia?[modifica]

És una associació que vetlla arreu dels Països Catalans per la defensa del coneixement lliure i en català, en tant que qui escriu, edita, corregeix i coordina la Viquipèdia són sempre els seus mateixos usuaris.

És complicat editar un article a la Viquipèdia?[modifica]

Pot semblar difícil d'entrar-hi, però hi ha molts tutorials que ajuden a fer-ho, i des d'Amical Viquipèdia hem elaborat uns fullets que expliquen com fer-ho. Jo mateix vaig editar els primers articles quan només tenia 12 anys, i voldria deixar clar que aquest no és un món tancat, al contrari. Quan ja hi tens pràctica és molt divertit, i amb un programa de tutories que volem fer amb usuaris experimentats, creiem que tothom pot entrar-hi.

També gent que, com vostè, no provingui de l'àmbit de les lletres, el tradicionalment enciclopèdic.[modifica]

Jo estic estudiant segon d'enginyeria industrial, però no escric sobre aquest tema! Ho faig sobre els temes que m'agraden, com el bàsquet, la universitat, o sobre Catalunya. Només se n'han de tenir ganes.

I com hi podem col·laborar?[modifica]

De moltes formes: escrivint noves entrades, traduint-ne des de viquipèdies en altres idiomes, solucionant defectes d'estil, buscant referències o corregint faltes d'ortografia. És una forma fantàstica d'aprendre un munt de coses.

La conferència que impartiran a la UdG tractarà sobre les aplicacions de la Viquipèdia a la docència. Com fer-ho?[modifica]

És una enciclopèdia sense límits, els articles poden ser tan llargs com es vulgui i ampliar-los constantment. És clar que no és perfecta, però treballem perquè ho sigui cada cop més. Universitats com la UOC i alguns instituts de les Balears han fet projectes al respecte, i creiem que pot ser una eina molt útil tant per a professors com per a alumnes.

També es faran altres actes de celebració arreu de Catalunya...[modifica]

I no només de Catalunya, sinó a tots els Països Catalans, de l'Alguer a Perpinyà, durant aquesta setmana. La cirereta del pastís serà una gran festa a la seu dels Castellers de Barcelona, que vol col·laborar a la consecució d'un rècord: aconseguir 2.000 editors en un sol dia, quan la mitjana d'un dia entre setmana és d'uns 200.

El fet que tothom pugui editar-la converteix la Viquipèdia en fàcilment manipulable. Hi ha temes que els duguin més maldecaps que d'altres?[modifica]

Sobretot els que afecten els Països Catalans, la llengua i la política. També hem de ser curosos amb les biografies perquè els seus protagonistes no siguin objecte de difamacions. Hi ha usuaris anònims que hi practiquen el que anomenem vandalisme, però estem alerta per tallar aquesta mena d'actuacions.