Premsa/Dossiers/Entrevista per TV3 21/08/2010

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Veiem que només té 23 administradors la Viquipedia catalana. Són molt pocs, oi? si més no, el que menys té dels primers 15 llocs de Viquipedies. Quina funció exerceix un administrador?

Els administradors tenen unes eines addicionals que els permeten principalment bloquejar articles i usuaris i esborrar definitivament articles. La forma d'utilitzar aquestes eines depèn de cada comunitat en la viquipèdia en català no les poden fer servir més que per dur a la pràctica les decisions de la comunitat. Hi ha altres llengües en que tenen més autoritat. El fet que proporcionalment n'hi hagi pocs personalment penso que és perquè en català hi ha poc vandalisme i perquè no hi ha una visió jeràrquica. Recentment varem mirar el vandalisme que hi ha a la Viquipèdia en anglès i en català, en anglès un 5% mentre que en català un 1%. En altres llengües el fet de ser administrador es veu com un símbol d'estatus i hi ha gent que es presenta per assolir-lo. En català es veu com una persona que fa feines de manteniment i de vigilància i la gent que no ens agrada fer aquestes feines no ens hi presentem. L'any passat es varen nomenar 3 administradors. L'equip d'administradors considera que ni en sobren ni en falten per fer la feina que tenen. En els últims 3 anys ni s'ha encoratja a la gent que es presenti ni s'ha rebutjat a ningú que s'hagi presentat.


Què és l'Amical Viquipèdia i des de quan existeix? Alguna web de referència?

És una associació que promociona la Viquipèdia als Països Catalans. Es va decidir de crear-la a la trobada de viquipedistes que es va fer el 2008 a la biblioteca Nacional de Catalunya.

La web de la associació és: http://www.viquimedia.cat A la Viquipèdia tenim una pàgina amb una mica d'informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Associaci%C3%B3 Al portal viquipedista la comunitat va decidir de enllaçar amb la web de la associació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Portal La associació ha demanat el reconeixement internacional a la Wikimedia Foundation per operar amb el nom de Wikimedia CAT. La pàgina on s'explica la proposta és: http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CAT Encara no tenim el reconeixement perquè el nostre territori està en 4 estats diferents però estem camviant les normes i esperem que en breu el tindrem.


Som la única llengua sense estat que està tant amunt, oi?

Si. El fet de tenir Andorra és més simbòlic que quantitatiu. Encara que els fets simbòlics de vegades ajuden. Pot haver ajudat el fet que el primer viquipedista en llengua no anglesa fos en Jose Daniel (Cdani) que és andorrà i membre de la nostra associació. De fet varem ser la primera Viquipèdia a tenir articles després de l'anglesa.


Com a president de l'Amical Viquipèdia, quina és la teva valoració sobre l'estat del català a la Wikipedia? i a Internet?

Jo diria que té una mala salut de ferro. El nombre de visites que tenim és molt petit comparat amb llengües amb un nombre de parlants similar. Viquipèdies amb nombre d'articles semblant per exemple el noruec el juliol va tenir 36 milions de visites mentre que el català "només" en va tenir 12 milions. Els cercadors ens perjudiquen molt. Si no els tens configurats en català et porten a l'article en anglès o en espanyol encara que en català sigui més complert. És molt important difondre que la gent es configuri els navegadors en català. El nombre de viquipedistes actius per milió d'habitants és gran si ens comparem amb el francès o l'alemany i molt gran si ens comparem amb l'espanyol però és petit si ens comparem amb el suec el noruec o l'hebreu. En això tenim un handicap molt gran, mentre en aquestes llengües tenen un gruix important de viquipedistes que són estudiants i un altre que són jubilats nosaltres la quantitat de jubilats no és tan gran perquè són gent que varen patir el sistema educatiu franquista i no saben escriure en català. Entre unes coses i unes altres de moment ens les hem manegat per fer un paper digne, però si volem posar la Viquipèdia en català en la línia de les grans no tenim més remei que sortir al carrer i ajudar a la gent a participar. Per això varem decidir de crear la associació Amical Viquipèdia.


Sovint´es diu que la Wikipedia no té prou fiabilitat. Hi ha alguna manera de mesurar la qualitat d'un article? Teniu els administradors algun llistat que mesuri la fiabilitat dels articles publicats?

La única manera de mesurar la qualitat d'una cosa és verificar-la. A la Viquipèdia si revises un article i hi trobes un error normalment el corregeixes per tant és molt dificil parlar de la qualitat d'un article concret. Pel que fa a la qualitat del conjunt es pot verificar agafant una mostra a l'atzar estadísticament significativa i fent-la revisar per experts. Això es va fer en la Viquipèdia en anglès fa uns anys i va resultar que la Viquipèdia tenia una fiabilitat del 85% mentre que les obres de referència en tenien una del 95%. S'està treballant per desenvolupar eines que augmentin la probabilitat que els errors es corregeixin i per sistematitzar l'avaluació per part d'experts externs que permetran monitoritzar si aquestes eines es tradueixen en un augment de la fiabilitat. Amical Viquipèdia estem en converses amb l'Institut D'Estudis Catalans per veure si hi ha la possibilitat de tenir algun tipus d'avaluació externa.

De totes formes considerem un factor positiu que la Viquipèdia transmeti la sensació de manca de fiabilitat. Entenem que l'esperit crític i l'escepticisme són valors quan es tracta de coneixement. Per mi la Viquipèdia ideal seria la que no tingués cap error però que ningú no hi confiés.