Premsa/La Viquipèdia renova l'aspecte

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La Viquipèdia renova l'aspecte

30 de juny de 2010

La Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure, anuncia un canvi general d'aspecte amb l'objectiu de millorar algunes característiques per simplificar la navegació i facilitar l'accés als seus continguts. Aquesta és la primera iniciativa d'envergadura portada a terme per la Fundació Wikimedia amb el suport de milers de voluntaris per modificar la interfície de l'enciclopèdia. Després del canvi en els deu projectes amb més articles, ara també canviarà la Viquipèdia en català que en aquest moments és la 14ena per nombre d'articles.

Els principals canvis són:

  • Aparença i interfície: S'ha introduït un nou disseny anomenat "Vector" que fa més fàcil trobar les funcions bàsiques.
  • Navegació: S'ha millorat la navegació tant per la lectura com per la modificació. Ara, les pestanyes superiors de cada pàgina mostren més clarament si s'està modificant o simplement llegint. Els enllaços del menú esquerre inclouen seccions desplegables que permeten mantenir ocultes les opcions menys usades, mantenint-les alhora accessibles.
  • Millores en la modificació: S'ha reorganitzat la barra d'edició per fer més fàcil el seu ús. Ara, modificar pàgines és més simple i intuïtiu.
  • Assistent per a enllaços: Una eina fàcil d'utilitzar permet afegir enllaços cap a altres pàgines de la Viquipèdia o cap a llocs externs.
  • Millores en la cerca: La caixa de cerca se situa en un lloc més intuïtiu i s'han millorat els suggeriments de cerca per poder trobar els articles de manera més ràpida.
  • Creador de llibres: Permet composar un llibre, que després es pot imprimir, seleccionant articles de la Viquipèdia i afegint-los a un Creador de llibres. Les pàgines són transformades en un arxiu PDF (o OpenDocument).
  • Renovació del logotip: El logotip de la Viquipèdia, mundialment conegut, ha estat renovat. Ha estat recreat en 3D, representant encara més alfabets, i s'ha canviat la tipografia a Linux Libertine.

Això significa que centenars de milions de persones de tot el món experimentaran des d'ara una manera fàcil d'utilitzar la Viquipèdia i, encara més important, de col·laborar-hi. Recentment es va actualitzar la interfície a Wikimedia Commons, el repositori lliure d'imatges i multimèdia, aconseguint un alt grau d'acceptació.

La Fundació Wikimedia va començar a treballar en aquest projecte l'abril de 2009, buscant la manera de fer una Viquipèdia més fàcil per a tothom. Es van dur a terme proves d'usabilitat amb lectors freqüents de l'enciclopèdia sense experiència d'edició, per comprendre la forma que aquestes persones interactuen amb la Viquipèdia i com aconseguir que tinguin una millor experiència. Usant aquesta valuosa informació, es van implementar noves eines que van ser posades a prova per un grup d'usuaris que voluntàriament es va sumar al projecte.

Durant l'etapa inicial de proves, un alt grau d'usuaris va escollir utilitzar la nova interfície d'edició. Des de llavors, s'han anat recollint les opinions d'usuaris de tot el món per millorar la qualitat i el disseny de la interfície. Amb el suport de nombrosos usuaris i organitzacions s'han aconseguit fer més accessibles els projectes perquè persones de tot el món puguin col·laborar i accedir a informació educativa lliure i de qualitat, un dels objectius principals de la Fundació Wikimedia.

El següent pas serà la incorporació de la nova interfície a la Viquipèdia en català, sumant-se a altres projectes. Però aquest només és un primer pas per altres canvis que han de venir.

Sobre Wikimedia[modifica]

La Fundació Wikimedia (en anglès Wikimedia Foundation, Inc.) és una organització sense ànim de lucre amb seu a San Francisco, als Estats Units. Entre altres activitats, és l'entitat que opera i manté projectes col·laboratius com Viquipèdia, Viccionari, Viquidites, Viquillibres, Viquitexts, Wikimedia Commons, Viquiespècies, Viquinotícies i Viquiversitat.

Amical Viquipèdia és una associació sense ànim de lucre que promou el reconeixement de Wikimedia CAT com a capítol local de la Fundació Wikimedia i que comparteix els objectius de la Fundació.