Puntcat

De Amical Wikimedia
Salta a: navegació, cerca

16/06/09[modifica | modifica el codi]

(Pep->Pau) Hola Pau,

m'ha passat el teu correu en Toni Hermoso, sóc en Pep de la Fundació puntCAT. No sé si estàs ficat dins de l'Associació actualment, però independentment d'això et volia demanar l'opinió sobre un tema que ja fa temps que anem pensant però cal acabar de valorar i veure'n la possible acollida: estem valorant si es veuria bé des de la comunitat viquipedista becar o esponsoritzar la introducció o traducció de nous continguts en català per la viquipedia, com ho veus?

En cas de poder ser una bona iniciativa, creus que l'Associació d'Amics seria un bon canalitzador? Tens algun contacte dels formants de la junta?

Moltes gràcies,

-- Pep Masoliver Fundació puntCAT

16/06/09[modifica | modifica el codi]

(Pau->Pep) Hola Pep, ja me record que en xerràrem d'això per devers El Soler ... Jo crec que sí que pot ser una bona idea, tot el que impliqui millorar la Viquipèdia és bo. Ara bé, s'hauria d'estudiar molt bé el què i el com.

L'associació és l'interlocutor adequat i crec que form part de la junta. Si te sembla, enviï una còpia d'aquest correu a Joan Ramon Gomà, que és el "presi" i així n'estarà al corrent. Puc dur el contacte jo o ell, com volgueu,

Pau.

16/06/09[modifica | modifica el codi]

(Gomà->Pau->Pep) Hola Pau,

T’agraeixo molt que ho gestionis tu tot i que pots comptar amb el meu suport, idees i si he d’assistir a reunions o el que calgui estic a la vostra disposició.

Els de Wikimedia-França van fer això: http://fr.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Wikiconcours/mars_2009

Pel que sembla va tenir força èxit, es van presentar 100 equips. Estava enfocat a millorar la qualitat de grups d’articles però es pot enfocar a altres aspectes i/o diversos aspectes al mateix temps.

En la meva opinió la clau estaria:

 • Mes que beca o esponsorització, concurs amb premis pels guanyadors
 • Promoció als mitjans de comunicació fora de la viquipèdia
 • Acte de lliurament de premis fora de la viquipèdia amb certa solemnitat.

Salutacions. Gomà.

18/06/09[modifica | modifica el codi]

(Pep->Pau) Salutacions,

sigueu vosaltres mateixos el que assigneu un interlocutor, jo vaig pensar amb tu perquè ja n'havíem parlat i va ser en Toni Hermoso que em va explicar que s'havia creat una associació al voltant de tot plegat.

En quines condicions creieu que seria interessant? Què es podria esponsoritzar exactament? Com es podria fer? A banda, també caldria saber si l'Associació ja té entitat jurídica, és a dir, estatuts i formalització pertinent al registre d'associacions, per facilitar-ho tot plegat.

Gràcies,

-- Pep Masoliver Fundació puntCAT


20/06/09[modifica | modifica el codi]

(Pau->Pep) L'associació ja té NIF i entitat jurídica, cosa que facilitarà la burocràcia.

Pel que fa a la interlocució, la puc dur jo. No hi ha inconvenient (a part de Mediterrrani enmig, vaja).

Pel que fa a la concreció de com s'ha de fer, a mi se m'acuden diverses idees apart de les que ja t'he enviat d'en Gomà:

 • Hi ha tasques de manteniment d'articles que són molt pesades de fer i que no solen motivar molt als viquipedistes voluntaris: afegir coordenades als articles, categories, imatges, enllaços interwiki, unificació de formats ...
 • Una de les coses que estaria bé seria dedicar esforços a alliberar continguts (biografies, descripcions d'espècies, fotografies,,,). Xerrar amb entitats, institucions, etc per tal que alliberin els seus continguts seria una molt bona tasca per tal d'augmentar la quantitat de continguts lliures en català a la xarxa. No seria una tasca directa per la Viquipèdia, però molt important per la cultura catalana i que la Viquipèdia podria aprofitar.
 • La traducció d'articles de qualitat també seria una bona opció, però posats a seleccionar articles, jo triaria els que més s'usen, que són els relacionats amb els temaris d'educació secundària. Crec que tendria un molt bon impacte en el món educatiu tenir els currículums de totes les matèries d'ESO i Batxillerat coberts amb articles decents.

Pau.

22/06/09[modifica | modifica el codi]

(Pep->Pau) Hola de nou Pau,

com va tot? El mar no és un inconvenient, sinó una oportunitat més ;-) .

A veure, he separat la informació i propostes que em dèieu en el que podrien en alguns fronts, centrant-me en el que veiem més fàcil començar a col·laborar: 1) sobre el concurs que van fer la wikipedia.fr, ens ha agradat molt la idea, però també hem pensat que podria ser una oportunitat d'implicar les escoles, de cara al curs 2009/10 i proposar una col·laboració a Educació, fent que hi hagi premis tant pels alumnes participants, com els professors i les escoles (no hem concretat què podria ser, només són les primeres idees). Creus que podria funcionar? Ho veieu interessant? A partir de quina edat o curs caldria posar el límit, pensant que els més petits potser estaran fora?

2) feina de traducció de continguts, on es podria prioritzar tota aquella informació que fos d'utilitat pels estudiants d'ESO i Batxillerat. A partir d'aquí caldria definir com ens podem estructurar per dur-la a terme: estudiants de traducció i interpretació amb algun "estímul" addicional? convocatòria de persones interessades, fora de l'actual comunitat de viquipedistes? o dins? Ens sembla molt bé no becar directament ningú, però caldria trobar alguna cosa que fos prou interessant perquè la gent participi.

3) alliberació de continguts: ara mateix estem, junt amb Softcatalà, mirant les possibilitats que hi ha amb el diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Ho veiem molt interessant. Pensaves en alguna cosa més, en concret, quan deies alliberar? (que no sigui l'Enciclopèdia catalana!)

A banda, el tema del manteniment d'articles, entenc que vosaltres o algú hauria de definir un llistat d'articles candidats a ser actualitzats i aleshores passats a "correcció" ... no teniu cap sistema/procediment establert per mantenir un article?

Si creus que alguna hora aniria bé tenir una conversa o videoconferència per parlar-ne, a mi també em va bé, que a vegades parlant dubtes petits es resolen més ràpid i pots anar fent créixer els temes.

Moltes gràcies i que vagi bé,

Pep

22/06/09[modifica | modifica el codi]

(Pau->Pep)

[...] Creus que podria funcionar? Ho veieu interessant? A partir de quina edat o curs caldria posar el límit, pensant que els més petits potser estaran fora?

Te pas el projecte Viquibalear que va en aquesta línia que tu dius, que està pensat per posar en marxa l'any que ve aquí i que ja està molt concretat. Potser encara hi som a temps de fer el projecte comú a les Illes i al Principat ...

[...] Pensaves en alguna cosa més, en concret, quan deies alliberar? (que no sigui l'Enciclopèdia catalana!)

Pensava amb coses molt diverses com:

Algunes d'elles no són webs de l'administració pública, però sí que estan subvencionades per aquesta ...

A banda, el tema del manteniment d'articles, entenc que vosaltres o algú hauria de definir un llistat d'articles candidats a ser actualitzats i aleshores passats a "correcció" ... no teniu cap sistema/procediment establert per mantenir un article?

No hi ha un sistema concret per millorar articles (excepte si es volen convertir en articles de qualitat, que és aquest: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Articles_de_qualitat), però hi ha llistes interminables de feines a http://ca.wikipedia.org/wiki/Categoria:Manteniment_d%27articles


Si creus que alguna hora aniria bé tenir una conversa o videoconferència per parlar-ne, a mi també em va bé, que a vegades parlant dubtes petits es resolen més ràpid i pots anar fent créixer els temes.

De moment, jo crec que ja va bé l'intercanvi de correus per anar concretant. Si consideres que fa falta alguna videoconferència i/o reunió presencial, ja ho diràs.

Pau.

21/12/09[modifica | modifica el codi]

from Joan Goma <jrgoma@gmail.com>
to masoliver@domini.cat
date Mon, Dec 21, 2009 at 10:01 AM
subject Col•laboració amb la Viquipèdia


Benvolgut Pep Masoliver

Fa temps us vareu posar en contacte amb nosaltres per explorar la possibilitat de promocionar alguns aspectes de la viquipèdia.

Llavors en Pau Cabot va atendre el contacte amb vosaltres però ara es troba en mig del desenvolupament del projecte viquibalear amb més de 600 participants i hem quedat que reprendria jo el tema.

Veig que en els últims mails són del juny i llavors proposàveu una reunió. Per part meva estic disponible per mantenir una reunió en persona quant vulgueu.

Si encara hi ha interès en el tema a nosaltres ens aniria molt be poder anar concretant actuacions de cada a l’any vinent.

Salutacions.

Joan Ramon Gomà i Ayats
President de l’Associació Amical Viquipèdia
http://www.wikimedia.cat

21/12/09[modifica | modifica el codi]

fromPep Masoliver - domini puntCAT <masoliver@domini.cat>
toJoan Goma <jrgoma@gmail.com>
dateMon, Dec 21, 2009 at 1:25 PM
subjectRe: Col•laboració amb la Viquipèdia


Hola Joan,

seguim interessats en col·laborar amb vosaltres com a Fundació i, dins els límits individuals, també ampliem la Viquipèdia quan ens és possible. D'el juny fins ara ens ha condicionat una mica el fet que ens haguem traslladat d'oficina, ja que ha estat un procés que ha durat uns mesos i ara tenim temes que s'han quedat a l'aigüera una mica condicionats pel canvi.

D'entrada, ens sembla molt bé reprendre el fil de la col·laboració reunint-nos, i per això et proposem els dies 18 o 19 de gener. T'aniria bé? Si és que sí, diga'ns una hora i si preferiries que ens trobéssim a les oficines de puntCAT a Sant Cugat o seria millor un altre lloc.

A banda, entenc que estàs al dia de les idees que plantejàvem perquè en Pau t'haurà fet arribar tota la informació. És així?

Gràcies i ja ens diràs quan et va bé,

--

Pep Masoliver i Puig
Fundació puntCAT
Edifici Creàpolis · Av. Torreblanca, 57
08173 Sant Cugat del Vallès
www.domini.cat
masoliver@domini.cat

22/12/09[modifica | modifica el codi]

fromJoan Goma <jrgoma@gmail.com>
toPep Masoliver - domini puntCAT <masoliver@domini.cat>
dateTue, Dec 22, 2009 at 10:51 AM
subjectRe: Col•laboració amb la Viquipèdia

Hola Pep

Estic perfectament al corrent de tot lo parlat fins ara amb en Pau.

Em va perfecte de reunir-nos a Sant Cugat el 18 de gener. Ho comento amb els companys per si ve algú més i us proposo hora.

Salutacions.

28/12/09[modifica | modifica el codi]

from	Pep Masoliver - domini puntCAT <masoliver@domini.cat>
to	Joan Goma <jrgoma@gmail.com>
date	Mon, Dec 28, 2009 at 11:16 AM
subject	Re: Col•laboració amb la Viquipèdia


Salutacions Joan,

primer de tot, bones festes! I, per ara, afegir que ens reservem el 18 de gener per vosaltres; a l'acte que sapigueu alguna cosa sobre l'horari i els assistensts, feu-nos-ho saber.

Gràcies,

-- Pep Masoliver i Puig

Fundació puntCAT

28/12/09[modifica | modifica el codi]

to	Pep Masoliver - domini puntCAT <masoliver@domini.cat>
date	Mon, Dec 28, 2009 at 6:22 PM
subject	Re: Col•laboració amb la Viquipèdia
mailed-by	gmail.com


Hola Pep

Mot bones festes!

Em sembla que lo més pràctic serà fixar una hora: Les 10h a casa vostra

Segurament serem 2 o 3 però un cop fixat el dia i l'hora ho acabo de confirmar. Passa que aquí som tots voluntaris i això de fer reunions en dies feiners consta lligar-ho.

Salutacions i a reveure.

Acta reunió 18 de gener[modifica | modifica el codi]

Provisional pendent d'enviar a Fundació.CAT per a que la revisin.

Assistents:

Fundació Punt CAT:               Amical Viquipèdia:
Jordi Iparraguirre. Director General      Joan Ramon Gomà. President.
Josep Masoliver
Marina

Fundació Punt Cat. Exposen que tenen previst engegar la seva obra social, que volen donar suport a projectes com la Viquipèdia i que l’objecte de la reunió és explorar possible vies d’ajut.

Amical Viquipèdia. Explico el procés de creació de l'associació, les seves activitats i objectius, i el procés d’esdevenir Local Chapter de Wikimedia Foundation.

Es fan càrrec que costi d’entendre la nostra proposta de Local Chapter. A ells també els va costar d’explicar el seu cas. Tenen el mateix àmbit territorial basat en l’àrea cultural catalana. S’ofereixen a fer-nos una carta de suport i recolzament de la nostra candidatura si creiem que ens pot ajudar. Els demano consell en el procés que varen seguir i suport pel que fa a contactes internacionals. En aquest aspecte m’expliquen que qui ho va portar en el seu moment no eren ells sinó els seus antecessors i que no tenen aquests contactes.

Comentem la penosa situació que patim pel que fa a nombre de visites. Tot i que en el segon quadrimestre de 2009 hem augmentat un 50% encara és molt baix: poc més del 10% de les visites a la Viquipèdia des d'Andorra ho són al català. A Espanya al voltant del 3,4%. Les dues causes més probables que actuen combinades són la menor dimensió dels projectes en català i l’efecte Google que prioritza les Viquipèdies en anglès, francès i espanyol. La primera a curt termini es pot apaivagar amb els projectes que ja hem engegat dels 1000 i possibles projectes similars dels més visitats i els més rellevants per l’escola. En allò que sí que ens poden ajudar des de la Fundació és en l’efecte Google. Plantegen diverses accions:

 1. Estudiaran i resoldran el comportament anòmal de Google.CAT. Bàsicament han de fer cerques on es vegi que no s'estan prioritzant els continguts en català i enviar-los a Google perquè ho arreglin.
 2. Més campanyes per assegurar que la gent configuri el navegador en català i faci servir els cercadors en català.
 3. Pels que entrin per Google.com i Google.es l'única manera és aconseguir millorar el rànquing de les pàgines en català a Google. Accions:
  1. Desenvolupar un “widget” perquè es posi a les pàgines web i als blocs on surti l’article del dia i/o articles del dia temàtics. Distribuir-lo gratuïtament a blocaires i pàgines web en general.
  2. Campanya directa als mitjans de comunicació digitals en català perquè enllacin amb la Viquipèdia en català tots els conceptes que surtin als seus articles i perquè posin l’article del dia a la seva portada.

Pel que fa a alliberar continguts ens comenten que estan fent acords amb l’IEC per tal que alliberi cada cop més els diccionaris temàtics. El problema és que hi ha cassos on encara subsisteixen drets de les editorials que els havien publicat:

 1. Ens posaran en contacte amb Salvador Alegret per tractar directament el tema i veure com podem alliberar el màxim de continguts el més aviat possible en llicències compatibles amb les de Viquimedia.

Pel que fa a captar més viquipedistes.

 1. Es planteja la possibilitat de patrocinar un projecte tipus Viquibalear però per a tot l’àmbit dels PPCC. O bé directament la Fundació Punt CAT o bé ajudant a trobar altres patrocinadors que complementin la seva aportació.

Els explico que una de les dificultats amb que ens trobem és que no tenim infraestructura ni suport. Que podem tenir voluntaris per fer cursets d’edició i per parlar amb els mitjans..., però que ho tenim molt difícil per dedicar-nos sistemàticament a contactar amb les entitats, concertar dates, cercar sales, organitzar la logística, gestionar el material, ...

Diuen que una de les possibilitats que es plantegen és:

 • Dotar una beca per a que puguem tenir una persona de suport per aquestes tasques.

També els explico els projectes de R+D, d'estudis dels interessos dels lectors, de les motivacions dels editors i de desenvolupament d’eines per augmentar la productivitat. Els ensenyo l’Amical-bot en acció.

 • Es planteja la possibilitat de becar algun desenvolupador de software per millorar i continuar aquests treballs.

Es decideix cloure la reunió i s’acorda que els farem arribar una llista detallada de les col·laboracions, amb pressupost i pel cas de beques amb llistes d’activitats. Que aquesta llista estarà prioritzada per si no poden arribar a tot agafar el que nosaltres considerem més prioritari.

Pel que fa a suport que no necessiti despesa econòmica és qüestió de tirar-ho endavant directament.