Usuari:ESM/Wikimania/2014/notes

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Research and open access[modifica]

Sessió 1[modifica]

Els investigadors publiquen en accés obert i en línia, però probablement no publiquen allò realment bo, que és el que destinen a publicacions restrictives i tota la pesca. Què és important en un article? El rol dels publishers en tot plegat. Realment els investigadors volen ser llegits, però el sistema dels publishers és realment tòxics. I després de l’open access, què? Open access no ha arribat tan profundament en l’àmbit de les humanitats. Com es pot promoure l’accés obert? Awaerness, digital literacy, activism

Sessió 2[modifica]

Problema dels paywalls quan s’enllacen referències i altres problemes relacionats amb l’accés a la info. S’està treballant en un mètode per marcar si una ref és en accés obert, fulltext i tal, a base de metadades, i la idea és que sigui crosswiki.Orange lock, fulltext a wikisource, commons images i wikidata. Técnicament es pot fer, ara és qüeestió de parlar-ne amb les comunitats. Automatitzar-ho!!! Xuclar imatges i textos directament a cada repositori!!!! Volen crear wikidata items for each citation i llavors es poden trobar ”tots els articles del journal X que són referències a la viquipèdia”

Growing the awesome[modifica]

Diferènciea entre projecte i programa (=que es repeteix en diversos llocs i que té objectius compartits) Sobre la importància de controlar i revisar progressos i resultats Evaluation portal (a meta) Learning pattern, diiversos passos a seguir per laborar i avaluar un programa. Té voluntat de punt de trobada i lloc d’intercanvi d’experiències i recursos. Initial tracking: inputs (time, money, other resources), outputs (activities, participants,volunteers, hours invested, direct products), short term outcomes (knowledge, skills and attitudes, participant learning, etc). Basics of what and when. Imputs: tangible and intangible resources; outputs: direct a/improved, wikimedia category name used) Follow-up tracvking: intermediate outcomes (participant behaviours [si es queden o no] content quality, picture usage, practices developed, policies…), long term outcomes (impact in terms of changes to the conditions which the program was designed to improve). Importància del follow up amb participants. Ús de google forms per fer trackings i seguiments. Using Wikimetrics metrics.wmflabs.org cohort: group of users sharing one or more property or attribute, such as time of account creation or participating in the same program. A selected set of users.

Wikipedia education program Wikied = el que hem estat fent a les unis sense saber-ho. Recurs per redistribuir el gènere a la Viquipèdia i els seus projectes, ja que la majoria de profes són dones. Wiki Education Foundation, és una altra organització sorgida dels programes educvatius de VP Dissenyar els assignments per tal que funcionin també a la Viquipèdia. Fer una ullada a l’extenció Education de MediaWiki. Ús de les pàgines de dicsussió dels articles per avisar/comebntar/informar del que es té intenció de fer abans de modificar-lo.

Sessió 2[modifica]

Wikipedia Education Program Collaborative: group of program education leaders trying to gather learnings to help others. Van començar el 2014, com un punt de trobada per saber què es fa, com es fa, què funciona, què no funciona i intercanviar idees i recursos sobre projectes educatius a la Viquipèdia. Centralitzar-ho tot perquè la cosa estava bastant desperdigada. Hem de pensar a acuatlityzar la nostra part del portal,m que nomñés hi ha viquimodernisme, viquiescoles i viquifabricació. Mirar també l’apartat de recursos, que hi ha força teca que pot ser útil.

Sessió 3[modifica]

1. Not taking student abilities into account (writing skill) 2. Allowing instructors to engage inly via email or Google Docs. (ensure there’s a course page) 3. Working with a class of 300+ students 4. Giving instructor too much deference in assignment design (ensure the assignment works for wikipedia) 5. Asking students to contribute in a language they’re not fluent in 6. Students plagiarise a lot (stress the importance of original content and check their work) 7. Not planning for problems (have a plan to deal with exigencies)

COMMITMENT TRACK and measure

GLAMwiki evaluation workshop[modifica]

Qui avalua? Els programme managers, a multi stakeholder evaluation board, a board composed of people elected in some way?

Jonathan Cardy: WM UK té pressupost per a WiRs, i es fa avaluació i seguiment del procés des del moment que es decideix anunciar la posició fins que es tanca el case study.

Maarten Brinkerkink @opencultuurdata OpenCultuurData: entitat que vol connectar el sector cultural i el moviment open data. Per què aquesta entitat? Fan anàlisi d’impacte de l’obertura de dades i continguts de la cultura holandesa Early adopters are active, but followers are hesitant and budgets are being cut Active GLAM rarely evaluate themselves Proporcionar inputs al ministyeri de cultura per tal de decidir línies de finançament a iniciatives de digital heritage. Busquen maneres de materialitzar els beneficis teòrics que proporciona l’open data… i mesurar-ho, centrant-se en què passa quan s’obre una col·lecció a nivell d’output, no de judici de valor.

Dorothy WiR library consortium NY: Problement que s’ha trobat a nivell de mètriques durant la seva tasca com a WiR. Com que no ha treballat peruna institució en concret, el tema de report i metrics era força complex de presentar. Evaluation is useful to manage expectations of stakeholders. Remarca la diferència de les dades que esperen els stakeholders i la WMF. Cada WiR fa les mètriques i les avaluacions com li sembla millor. Cal definir les mètriques.

WM DE: @lililiev High quality and sustainable GLAM partnerships, with radiating effects and creating role models. Fer enquestes a la comunitat per veure projectes i col·laboracions potencials amb institucions i editors.

WORKSHOP Main challenges in GLAMwiki evaluation

DISSABTE[modifica]

Sessió 1: Zero-cost strategies[modifica]

Cost zero o baix cost, a la índia. Maratons, Featured wikipedian of the month, workshops, wikipedia talks, blogging party what worked: themed edit a thons on weekends, media coverage, engaging participants and new participants, institutional support what didn’t: editing workshop on IRC, uniting all indic language communities editathon: 4 languages, 67 signed up participants, 251 new articles, 8 workshops, 11 edits per person de mitjana Idees de futur: label-a-thon a wikidata, stat board, wikiparty for friends, translate-a-thon, adopt-a-biography Featured wikimedian of the month: 12 profiles, ensuring diversity, amb opció de mantenir l’anonimat, bona difusió a través de mailing list i social media. Tenen pendent definir clarament els criteris per seleccionar i definir clarament què és un Indian Wikimedian 9 persones, 2 currantes que es dediquen a fer les xerrades i els tallers. Problemes lingüístics a la Índia: dificultats per contactar-los pq no tothom parla totes les llengües, o hi ha pocs voluntaris d’un àmbit lingïístic concret.

Sessió 2[modifica]

WM Mexico i wikinoticias Wikiwomen a la India Weibo a la Xina i la viquipèdia en xinès. Enviament de postals a seguidors. Wikipedia Library. Crec que hauria de ser un perfil a seguir

Sessió 3[modifica]

Llista de 9 passos / tòpics a partir dels quals s’ha alienat a les dones a la Viquipèdia. Ara, a la viquipèdia en anglès hi ha un 16% d’editores. Abans eren un 9%. Tant sarcasme em mata. Tenur en compte bias sistèmic abans de prendre decisions sense reflexionar

OpenGLAM[modifica]

Presentació de casos d’èxit, sobretot a holanda /culktuur) i a Alemanya (coding da vinci et al) OpenGLAM CH Task Force. col·laboració GLAM que v amés nellà de la viquipèdia, sin-ó de l’accés obert i lliure al coneixement dels GLAMs Mirar open glam bebchmark survey.

Sessió 2[modifica]

Diccionari hebreu, ja al domini públic. Elponent ha creat un sistema per transcriure’l El digitalitzen i el transcriuen per entrades, no per pàgines, pq el diccionari està per columnes, i hi ha notes al peu que van d’una pàgina a l’altra. Llavors, el sistema uneix cada entrada i reconstrueix les pàgines un cop s’ha passat el proofreading i ja estan validades.

Sessió 3[modifica]

Libraries, sense connexió a internet per prendre notes IEG d’un tio que vol acostat les biblios a la viquipèdia, ja sigui obtint continguts com proporcionant-los als viquipedistes directament

Tarda[modifica]

Sessió 1[modifica]

Glamwiki revolution. Vídeo. Hem de fer alguna cosa amb el 30’

Sessió 2[modifica]

Sustainable relationships Are GLAMs resources being effectively used by wikipedians? Do wikipedians know how to get at GLAM resources? How can vwe help GLAMs find wikipedians interested in their content? How can we make GLAMs knowledge more accessible without pressuring curators? Can we keep wikipedians and GLAMs talking without WiRs?

Pàgines de discussió: ask a librarian Wikipedia reference desk Directori de GLAMs, en Pat Haley ha fet templates, per coordinar una mica a quines portes s’ha trucat i tal (I A QUINES NO!)

Sessió 3[modifica]

Índia i Mèxic A Mèxic tenen problmes amb la jerarquització de les institucions culturals, que han de demanar permís a la institució mare per alliberar fotos, per exemple. Por de perdre quelcom que no es podrà reemplaçar.

Sessió 4[modifica]

how we organised… coding da vinci presentació dels datasets de diverses institucions culturals + 10 setmaners per desenvolupar els projectes. Rematat amb una entrega de premis. Kererp in mind: strategy and planning (sobretot a nivell de preparació de les dades pels participants, identificació de dades que es poden obrir per utilitzar, localitzar developers, dissenyadors, etc Van estar-s’hi 4 mesos i no va ser suficient del tot), intensive support pels participants (communicatiion, consuktingm catching up) Números: 16 cultural institutions (goals i perspectives similars, han d’estar disposat a obrir dades i treballar per fer accessiblñe el coneixement), 20 data sets, 150 participants a l’inici, 180 participants al final Digis: programa / estratègia de digitalització de Berlin

GLAM concerns: Fear of legal repercussions Uncertainity about beneficial outcomes Doubt about those dubious hackers.

Exemples de coses que van sortir de la hackaton Escarabat (arduino) Mapa temporal Berlin + fotos dels llocs extretes de la col·lecció del museu nacionald e BErlín Chirpyclock (museu d’història natural)

Cost: 15.000€ (cobrint despeses de viatge i allotjament de la gent i tal) Al tanto, que surten coses completament inesperades quan s’alliberen les dades.

Sessió medicina[modifica]

No l’he seguit, estava ofuscada buscant qui són la gent que està darrere openglam CAT. Cancer Research UK Treball amb gent habituada a treballar amb textos científics per fer-los comprensibles. També imatges i diagrames per ajudar als pacients a comprendre millor la seva malaltia.

DIA 3[modifica]

Sessió 1[modifica]

“Viquiperiodisme” (mirar The cathedral and the coffee house). Les catedrals del mass media estan desapareixen arran del treball periodístic col·laboratiu, amb l’aparició de nous altaveus, que permeten un treball period´ñistic més lliure i més demorcàtic. Les veus s’aixequen per sobre les catedrals, noves veus s’aixequen. Ara no importa on seus, sinó què tens a dir. A Wikimania estem en un punt on pensem “what’s next?” Amb la viquipèdia i els seus models de treball s’està donant forma a una nova manera de fer les coses. Trade union movement of the online world, que impulsa la creativitat de la gent.

Sessió 2[modifica]

Not just licensing, but also the factors about sharing Who says free sharing doesn’t work? - Lawyers, que et parlaran de contractes x establir relacions. Ara bé, hi ha altres maneres. - Economists, que et parlaran de pagaments per establir relacions. Ara bé, hi ha altres maneres

Why do we share? - We like to share (strong reciprocity: we expect others who share back and punish those who don’t) - Benefits can be non-financial

[...]

We’re running the biggest experiment in trust that’s even been conducted. We should default to trusting

Non-free sharing usually doesn’t work. Costa més el mall que l’enclusa, normalment.

Communities help if you freely share. Reciprocity.Què podem fer millor? - Easier attibution - Better attibution (no es notifica l’ús de les imatges, i això estaria molt bé) - Better enforcement? - Encourage reuse and remix - Build a more welcoming community

Session 3[modifica]

CEO Creative Commons Símil del que s’està fent amb el medi ambient de cara als nostres néts i el que s’està fent amb el domini públic. Creative Commons com a resposta al lockdown a la creativitat que suposa la llei sobre la propietat intel·lectual. No és CC versus copyright. La cosa va de compartir o no. CC licenses: a way to shortcut de road to public domain.

GLAM bootcamp[modifica]

Sessió 1 Programa de 3 dies fet per Wikimedi aDC als Arxius nacionals dels estats units. Es va fer al 2013. Objectiu: incrementar wikimedians treballant en GLAM, fent que els que estaven interessats passessin a l’acció. No era un share practices, ni un lloc on fer documentació per construir el moviment GLAM, ni un lloc on fer new editor / GLANM professional training. Getting wikimedians caught up on glamwiki & involve cultural institutions Es va parlar de què és el GLAM, copyright, conflictes d’interessos, wikisource, relació entre institucions culturals i viquipèdia, etc. 12 participants, convidats, fomentant diversitat. viquipedistes experts, no en fglamwiki ni en outreach. Viatge pagat. Funded with a PEG grant donada a Wikimedia DC $8579 (80% travel and accomodation), venue and facilitation for free. El chapter es va encarregar de la logística, i ell i la Lori es van dedicar al programa i participants.

GLAMwiki-US Consortium: unió d’esforços per building movement capacity by: -inreach to the wikipedia community by giving them glamwiki relevant skills i que siguin program leaders - outreach to the cultural sector to build wikipedia skills.

What’s next? For the US Another bootcamp next year, funded by a grant to the national archives.Esperen que sigui un model replicable.

Sessió 2[modifica]

GWToolset. Presentació de què és i les seves possibilitats. Va sorgir de la demanda dels GLAMs per facilitar la càrrega de materials a commons. Un steering group d’usuaris va definir com hauria de fer i Europeana ha elaborat l’eina. 2 anys de fiscussió i 200.000 euros d’inversió

Sessió 3[modifica]

Com funciona GWtoolset Direct upload for mass collections or files available on the internet + visual map of metadata to commons templates + no reliance on programming skills + any size up to 1Gb

Com funciona? It takes the list of images, uploads them from a source website and populates commons templates for you, amb el plus que la original source queda ben definida. Commons/Special:GWToolset Cal demanar permís per tenir l’extensió, cal demanar (en ocasions) que la pàgina d’origen passi a ser whitelisted De moment no permet direct upload de fitxers locals. Estan intentant obtenir un esài de hosting temporal. After: promote the collection to volunteers and potencial reusers and plan for periodically maintaining. Comple amb planxar nous XML a la foto, pq els voluntaris poden haver afegit coses que en planxar l’xml es perdin. Improvement plan: simple training material, uploading collections which are not in the internet, user friendly error reporting, more metadata fikles so that you dn’t need to convert to xml, more formal user group and open glam programme, extend the toolset to reporting tools. De moment encara no es poden “rexuclar” les metadades “corregides” de’una manera fàil per les institucions.

Diumenge després de dinar[modifica]

Sessió pigsonthewing small museums Make sure you add machine readable data of the museum Much better access in small museums

sessió 2[modifica]

Estratèga nowiki: public workshops w/ institutions & make the institutions do the outreach Estratègia Colònia: contactes indiviuals, compartir fotos, explicar CC moltes vegades, participar a congressos explicant el que fan a nivell de GLAM. WM-DE: GLAM on tour WM Sweden: espai de trobada wikimedia sweden en un museu (Arkitektur och designcentrum) amb persdonal del museu i altres GLAMS, per explicar coses i oferir suport

Lessons learnt: sustainability (find key people, contact on personal level, balance interests, try to make everyone happy, keep project pages aluve, make staff become wikipedians themselves)

Sessió 3[modifica]

Face-to-face editing WM UK fa 16 workshops i avalua resultats. Res de nou, we need more voluntary reporting. Idees: workshops recurrents, trobar-se al cap d’una setmana o quinze dies workshops targeting existing groups Face-to-face editing: The institutions like it, difficult to measure