Usuari:Gomà/Conveni

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

ACTIVITATS GLOBALS (Per Wikimedia Foundation)[modifica]

Beques per assistir a wikimania 2010[modifica]

Els millors viquipedistes normalment són gent que no tenen gaires recursos econòmics (estudiants o jubilats). Interessa que puguin assistir a la convenció anual de wikipedistes. Aquest any es fa a Gdansk: http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimania_2010/Bids/Gda%C5%84sk

Aquí l’ajut pot ser tancat o obert. Es pot plantejar una jurat per seleccionar els sol·licitants en base als mèrits de cada un. També depèn de l’abast territorial es pot esponsoritzar només viquipedistes catalans, espanyols o també d’alguns altres països o de tot el món. L’any passat com que es feia a Buenos Aires hi va haver empreses que varen esponsoritzar beques de gent de Àfrica i Àsia per imports de 50.000 i 100.000 euros. Si es vol esponsoritzar beques de gent de Amèrica pots anar pels mateixos imports si et limites a Espanya amb molts menys diners es poden donar las mateixes 40 o 50 beques.

Esponsorització de wikimania 2010[modifica]

Encara no està tot cobert es cerquen esponsors que ofereixin quantitats a partir dels 25.000€

Ajuts per actualitzar els servidors de Wikimedia Foundation.[modifica]

La viquipèdia està creixent contínuament. En aquests moments Wikimedia Foundations s’enfronta la necessitat de renovar els servidors. El cost depèn de la oferta que s’accepti però supera el 2 milions de dòlars. Qualsevol contribució a ajudar a cobrir aquesta inversió és benvinguda. Per tenir una referència, del total d’articles que hi ha entre totes les llengües 2,3% són en català i 5,7% són en espanyol.


ACTIVITATS LOCALS (Per Amical Viquipèdia)[modifica]

Wikipedia Academy[modifica]

Són jornades on es conviden personalitats del món acadèmic a parlar i debatre sobre la Viquipèdia i la relació i impacte en el món universitari. Normalment es fan en col·laboració amb una universitat i es porta gent d’universitats que han estudiat el fenomen Viquipèdia, gent de Wikimedia Foundation i gent de la pròpia universitat d’acollida.

Estan adreçades a implicar les universitats en la edició i revisió de la viquipèdia. A qui hi ha el programa de la que varen fer a Berlín el 2008: http://www.wikipedia-academy.de/2008/programm.php

Se’n pot fer una o unes quantes repartides per tot Espanya. El cost pot variar depenent de qui es vulgui fer venir però pot estar entorn als 10.000€ cada una.


Càtedra wikipedia[modifica]

Per exemple a la UPC tenim establert un sistema de càtedres esponsoritzades per empreses i entitats privades: http://www.upc.edu/recerca/innovacio-recerca-i-empresa/catedres-empresa?set_language=ca

Es podria plantejar una càtedra La Caixa sobre treball cooperatiu i Viquipèdia. Aquestes càtedres fan cursos sobre els temes del seu objecte que tenen crèdits reconeguts per la universitat i també concentres activitats de recerca i desenvolupament tecnològic entorn al seu objecte.

La UPC té establert per aquestes càtedres una aportació de 90.000€ anuals.

Publicació llibre Wikipedia.[modifica]

La associació francesa fa temps que va publicar un llibre per ajudar a entendre, fer servir i contribuir a la viquipèdia. Aquest any l’hem traduït i publicat en català: http://fr.wikibooks.org/wiki/Wikip%C3%A9dia (en francès) i http://ca.wikibooks.org/wiki/Viquip%C3%A8dia (en català)

Encara que sembli anar contra corrent té molt de sentit. Mentre que els que estan fora de la xarxa cerquen de ficar-s’hi nosaltres necessitem eines de paper per atraure gent que encara no editen en el projecte. Esponsoritzar la traducció i publicació en espanyol seria de gran ajuda no només per promoure el moviment a Espanya sinó a tot Hispanoamèrica.

En base al que ha costat la publicació en català, estem parlant d’uns 10.000€


Alliberament de Viquillibres[modifica]

Una oportunitat interessant és comprar drets d’autor de llibres de text universitaris escrits en català i publicar-los lliurement a viquillibres. Les vendes en català són molt modestes i els preus dels drets d’autor es poden negociar moderats. Un cop a viquillibres es podrà traduir a qualsevol idioma sempre reconeguen les contribucions de cada un.

El pressupost pot ser molt variable però entre 3.000 i 6.000€ per llibre es poden alliberar molts llibres de text universitaris de molt bona qualitat escrits per professors de nivell.

Digitalització i transcripció de llibres i documents alliberats o de domini públic.

Aquí tenim diverses oportunitats per exemple el diccionari Josep Sanna de alguerès, documents sobre Colom en col·laboració amb el Centre d’Estudis Colombins. Hi ha molt material que està o es pot fer disponible però cal contractar els serveis de digitalització i transcripció per tal que es puguin fer servir lliurement a la Viquipèdia i els altres projectes germans.

Desenvolupament tecnològic[modifica]

També tenim tota una sèrie de projecte de desenvolupament tecnològic de desenvolupament de software lliure entorn a la Viquipèdia.

Per exemple el projecte que ha em fet del Bot per facilitar les traduccions integrant el traductor corporatiu de Gencat.

Però n’hi ha més. Per esmentar-ne un parell:

  • Aplicació de tècniques de IA en la detecció i correcció automàtica de vandalismes.
  • Desenvolupament d’un mediawiki estes per implantar localwikis sense duplicar els continguts.

Els pressupostos poden variar molt perquè gran part de la feina la fem voluntaris.


Estudis sobre Viquipèdia.[modifica]

Si tinguéssim pressupost ens agradaria poder contractar L’IEC per encarregar-los diversos estudis sobre la qualitat dels continguts o fins i tot muntar una branca que vetlli per la correcció ortogràfica i lingüística.