Viquipèdia, iniciativa d'èxit nascuda a internet, segons l'Ara

De Amical Wikimedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

9 de juny 2013: Coses que funcionen: 15 iniciatives d'èxit nascudes a internet, Ara --> "Viquipèdia: Visca el coneixement col·laboratiu"

Viquipèdia: Visca el coneixement col·laboratiu

Entre tots ho farem tot. Un exèrcit d'editors de tot el món aporten el millor de cada un i escriuen una gran enciclopèdia global, millorada contínuament pels mateixos usuaris. A Catalunya, amb 12 anys d'història, la Viquipèdia en català ja té més de 400.000 articles. És la quinzena Wikipedia del món pel que fa al nombre total d'articles, i la desena en articles considerats de màxima qualitat, com el dedicat a l'absis central de Sant Climent de Taüll. Aquests dies, la Fundació Wikimedia, l'entitat sense ànim de lucre que gestiona i promociona la Wikipedia i altres projectes germans, ha reconegut l'associació Amical Wikimedia i l'ha incorporat entre els seus capítols oficials. Aquesta organització treballa, també sense ànim de lucre, per donar a conèixer la Viquipèdia en els territoris de parla catalana. Entre altres coses, aquest reconeixement permetrà que l'entitat catalana pugui "finançar els projectes de promoció de la Viquipèdia amb part dels diners que donen els mateixos lectors" o "compartir experiències a les reunions entre associacions de diferents països".

El món 'wiki' –el treball col·laboratiu– fa anys que revoluciona internet. Les xarxes socials o els programaris lliures es configuren gràcies a la participació d'una comunitat d'internautes. Hi ha moltes altres experiències col·laboratives com per exemple Open Street Map, una comunitat que elabora mapes lliures a l'estil Google Maps i que també funciona a Catalunya.