WikiArS/Arxiu

De Amical Wikimedia
Salta a: navegació, cerca
Aquesta pàgina no està actualitzada des de 2013. Seguiu les aportacions de la iniciativa wikiArS a Wikimedia Commons i la documentació del projecte a Outreach wiki.

Què[modifica | modifica el codi]

WikiArS-en-2.svg

wikiArS és una iniciativa per tal d'involucrar les escoles d'art i disseny en els projectes i fites del moviment Wikimedia que es proposa posar el coneixement humà a l'abast de tothom

Exposició "Llotja il·lustra Viquipèdia" 2012

wikiArS és l'acrònim de moviment wikimedia, Art i eScoles.

wikiArS està en la intersecció de la iniciativa GLAMwiki, que involucra el sector cultural (galeries, biblioteques, arxius, museus, entitats i administracions), i de les iniciatives de wikiEducació, que exploren les possibilitats de treure profit educatiu de la participació en projectes wiki.

El propòsit de wikiArS és que els estudiants facin activitats útils pel seu aprenentatge alhora que aporten imatges o continguts a Wikipedia i altres projectes de cultura lliure.

boxed <empty> boxed boxed boxed <empty> boxed boxed

Com[modifica | modifica el codi]

Com poden involucrar-se les escoles d'art?

Segurament de moltes maneres. Aquestes en són algunes:

 • Pràctiques professionals: que estudiants d'il·lustració, disseny gràfic i altres disciplines afins facin les seves pràctiques professionals en una entitat vinculada al moviment Wikimedia i que el fruït del seu treball sigui allliberat perquè qualsevol persona en pugui gaudir. Generant il·lustracions, infografies i gràfics que falten a Wikipedia o dissenyant i maquetant textos i material de divulgació.
  Estudiants de Llotja i Serra i Abella han fet pràctiques professionals amb Amical Viquipèdia
 • Activitat d'assignatura: inscriure dins una assignatura una activitat en la que es participi a Wikipedia o en algun dels seus projectes germans. S'ha de buscar que els objectius d'aprenentatge i d'avaluació de l'assignatura coincideixin amb els del projecte i que aquesta participació serveixi als estudiants per adquirir les competències previstes als estudis. Es poden redactar articles per Wikipedia a partir dels coneixements adquirits i de la lectura de la bibliografia recomanada. També es poden elaborar esquemes, gràfics i diagrames que complementin la informació dels articles.
  S'han fet diverses experiències de treball amb Viquipèdia en l'educació. Una d'aquestes experiències són els wikiprojectes fets des d'una assignatura del Grau Multimèdia de la UOC
 • Projecte de fi d'estudis: que els estudiants facin el seu projecte de fi d'estudis vinculat a una contribució a Wikipedia o a un dels seus projectes germans. Poden fer, per exemple, una sèrie de gràfics o infografies sobre una temàtica sobre la que es poden documentar i assessorar i que serveixi per complementar un o diversos articles de Wikipedia.
  Estudiants d'EDRA faran el seu Projecte de Fi d'Estudis vinculat a wikiArS
 • Tallers i activitats de divulgació: com a complement de l'activitat acadèmica o de la seva projecció social les escoles poden organitzar tallers d'edició de Wikipedia i activitats similars per als seus estudiants o obertes a tothom fent servir les seves instal·lacions i infraestructures. També es poden fer tallers per aprendre a consultar i referenciar bé la Wikipedia o per participar en altres projectes germans.
 • Marató d'edició: aprofitant el coneixement sumat del professorat i estudiants, així com la bibliografia disponible en les seves biblioteques i centres de documentació les escoles poden organitzar maratons d'edició sobre una temàtica per la que falti informació a Wikipedia, reunint persones coneixedores del camp de l'art i el disseny amb wikipedistes actius, en una sola jornada es poden millorar molts continguts.

<empty>

<empty>

<empty>

<empty>

Escoles[modifica | modifica el codi]

WikiArS-en-2.svg

Escoles d'art i disseny i altres centres o institucions educatives que ja s'han implicat en wikiArS

Llotja | Serra i Abella | EDRA | Manresa | Vic |

Llotja[modifica | modifica el codi]

Entrada de Llotja al districte de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona

La Llotja, l'Escola Superior d'Art i Disseny Llotja de Barcelona, fundada l'any 1775, és actualment un institut públic depenent del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Ofereix el Grau en Disseny a més de cicles formatius de Grau Mig i Grau Superior i monogràfics artístics.

6 estudiants del Cicle d'il·lustració han fet les seves pràctiques professionals a Amical Viquipèdia durant el curs 2012-13 creant imatges per a Viquipèdia. Professora: Alícia Gallego.
Entre maig i juny de 2012 l'exposició "Llotja il·lustra Viquipèdia" va mostar el procés de treball d'aquest estudiant a la seu de Llotja de Sant Andreu.
Durant el curs 2012-13 nous estudiants faran les seves pràctiques a Amical Viquipèdia.
Web de l'escola: http://www.llotja.cat
Contribucions des de Llotja a Wikimedia Commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Llotja/ca


Serra i Abella[modifica | modifica el codi]

Entrada a l'escola d'art Serra i Abella, a l'Hospitalet de Llobregat

L'EA Serra i Abella, l'Escola Superior de Disseny i d’Arts Serra i Abella de l'Hospitalet de Llobregat, fundada l'any 1989, és un institut públic depenent del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Ofereix el Grau en Disseny a més de cicles formatius de Grau Mig i Grau Superior.

1 estudiant del Cicle d'il·lustració està fent les seves pràctiques professionals a Amical Viquipèdia durant el curs 2012-13 creant imatges per a Viquipèdia. Professora: Àngels Franch.
Durant el curs 2012-13 nous estudiants faran les seves pràctiques a Amical Viquipèdia i també és possible que es col·labori a wikiArS des d'una assignatura.
Web de l'escola: http://www.xtec.cat/ea-serraiabella/
Contribucions des de Serra i Abella a Wikimedia Commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Serra_i_Abella/ca


EDRA[modifica | modifica el codi]

EDRA a l'edifici l'Escardívol, Rubí

EDRA, l'Escola d'Art i Disseny de Rubí, creada l'any 1937, és una escola pública de titularitat municipal amb el suport del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. Ofereix cicles formatius d'arts plàstiques i disseny de Grau Mig i de Grau Superior, a més de tallers d'art, plàstica, cursos i seminaris.

4 estudiants del Cicle d'Art Final faran el seu Projecte de Fi d'Estudis vinculat a wikiArS en col·laboració amb Amical Viquipèdia, durant el curs 2012-13. Professor: Jaume Ferrer.
Web de l'escola: http://www.artedra.net


Escola d'Art de Manresa[modifica | modifica el codi]

Mural a la façana de l'escola d'art en l'edifici de l'antiga esglèsia dels Infants

L'Escola d'Art de Manresa és una escola de titularitat municipal creada l'any 1902 que ofereix cicles formtius de grau mig i superior d'art final i d'il·lustració, a més de tallers monogràfics.

Estudiants d'il·lustració de l'escola faran les pràctiques professionals a Amical Viquipèdia al curs 2012-13. Professors: Roser Comas i Dani Hernández.
http://www.escolaart-manresa.ca


Escola d'Art de Vic[modifica | modifica el codi]

Entrada de l'escola d'Art de Vic

L''Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic ofereix cicles formatius d'arts plàstiques de grau mig i superior, batxillerat artístic i ensenyaments artístics superiors en Disseny.

Estudiants d'il·lustració de l'escola faran les pràctiques professionals a Amical Viquipèdia al curs 2012-13. Professors: Marià i Dinarés i Mireia Baurier.
http://www.eartvic.net/~web/

Perfils de participants[modifica | modifica el codi]

WikiArS-en-2.svg

Hi ha moltes maneres de col·laborar amb la iniciativa wikiArS des de les escoles, des de la comunitat wikipedista, des de les associacions del moviment Wikimedia, des de les universitats i institucions artístiques, culturals, de recerca i divulgació o de manera particular per part de persones amb ganes de participar-hi.

Amb les primeres experiències s'han definit alguns perfils bàsics de col·laboradors:

Estudiant d'art o disseny[modifica | modifica el codi]

Perquè quan s'estan adquirint coneixements i habilitats és un dels millors moments per transmetre'ls i compartir-los, fent aportacions que s'incorporin al bé comú.

Per als estudiants d'art i disseny contribuir amb gràfics a Commons o editant articles a Viquipèdia és una manera de posar en pràctica el que estan aprenent, de fer una contribució útil a la societat i alhora de donar a conèixer el seu treball i entrar en contacte amb una comunitat molt activa de creadors i editors que col·laboren.

En funció del tipus de col·laboració que es plantegi a l'escola (pràctiques professionals, projecte de fi d'estudis, activitat d'aprenentatge en una assignatura, ...), dels estudis que s'estiguin cursant i dels propis interessos i habilitats les formes de contribuir poden ser diferents. Els estudiants també poden decidir contribuir pel seu compte, sense que l'aportació hagi de formar part d'una activitat acadèmica formal. Es recomana en aquest cas informar-se de les normes de la comunitat i demanar ajuda si cal.

Estudiants de carreres que no són de l'àmbit artístic però que també impliquen adquirir habilitats per generar gràfics també poden participar a wikiArS. Per exemple estudiants d'arquitectura o d'enginyeries, d'estudis que impliquin la confecció de gràfics estadístics o de carreres científiques on es treballa amb sistemes de generació i tractament basat en la imatge.

Tutor wikimedista[modifica | modifica el codi]

Persona que coneix Wikipedia i que fa de pont entre la comunitat wikipedista d'una banda i l'estudiant o l'escola de l'altra.

Idealment una persona que sàpiga editar i redacti articles per Wikipedia i/o que conegui Wikimedia Commons (com pujar imatges, triar llicència, categoritzar-les, etc.). I també idealment una persona coneixedora o interessada en el camp de l'art, el disseny, la fotografia i/o la creació gràfica. Tot i que no cal que la mateixa persona reuneixi totes aquestes característiques si es treballa en un equip de tutors coordinat.

Especialment aquest perfil de tutor està pensat per a les activitats de pràctiques professionals o projectes de fi d'estudis que es fan en col·laboració amb una escola d'art. En el cas de professorat que vol incloure activitats dins les seves assignatures s'entén que pot fer-ho autònomament tot i que des d'Amical Viquipèdia se'l pot ajudar a adquirir formació, donar-li suport i ajudar-lo a entrar en contacte amb la comunitat wikipedista.

Taques:

 • Encàrrec
  • Estar en contacte amb la comunitat wikipedista per detectar aquelles mancances d'imatges o de continguts d'art que hi ha a l'enciclopèdia i que poden ser aportats des de les escoles d'art
  • Preparar els encàrrecs que rebrà cada estudiant, explicant les tasques a fer.
 • Formació
  • Explicar com publicar a Commons i com editar Wikipedia, com crear la pròpia pàgina personal, etc... (això es pot fer en forma de taller a uns quants estudiants)
 • Seguiment feina
  • Mantenir el contacte amb el tutor de pràctiques o professor de projectes de l'escola.
  • En relació a l'estudiant fer el paper de “client” o “supervisor” respecte a l'encàrrec:
  • Reunir-se (poden ser entre 2 i 4 vegades) per fer el seguiment de les diverses tasques de documentació, esbossos, resultat final. Vigilar que compleixin les condicions en quant al tema, la qualitat, en caràcter enciclopèdic, el no ser obra derivada d'un gràfic protegit i el complir les normes de Wikipedia i Wikimedia Commons.
  • Estar el cas del que l'estudiant necessiti i intentar ajudar-lo pel que fa a contactes amb la comunitat wikipedista, amb institucions on pugui documentar-es i altres.
  • En cas que hi hagi un assessor temàtic posar-lo en contacte amb l'estudiant i fer el seguiment de l'assessorament mantenint el contacte amb les dues parts.
 • Publicació i suport online als wikis
  • Incorporar les dades de l'estudiant (si és el cas) a la pàgina d'estudiants en pràctiques a Amical Viquipèdia
  • Crear (si no existeix ja) la pàgina de l'escola com a “partnership” a Wikimedia Commons. Afegir-hi el nom de l'estudiant, breument l'encàrrec que fa i una mostra de les imatges amb què ha contribuït.
  • Supervisar la publicació de les imatges, afegir la plantilla wikiArS si no ho ha fet ja l'estudiant, ajudar a categoritzar i a incorporar-la en articles (o demanar ajuda a la comunitat per fer-ho).
 • Difusió. En coordinació amb altres tutors, atendre els mitjans de comunicació que puguin estar interessats.
 • Valoració. Passar a l'estudiant una enquesta de valoració de les pràctiques. Fer una valoració pròpia. Demanar una valoració al professorat.

El tutor hauria de tenir disponibilitat per fer algunes reunions presencials amb l'estudiant, el tutor de l'escola i, si és el cas, l'assessor temàtic. Tot i que no cal que siguin moltes'. La reunions es poden fer a l'escola o en un altre lloc.

En el cas de les pràctiques professionals amb Amical Viquipèdia si el tutor és soci de l'associació signarà com a tutor de pràctiques el conveni amb l'estudiant. En cas de no ser soci pot donar suport a un altre tutor que coordini diverses pràctiques i que signa el conveni.

Aquesta definició de tasques pot variar en funció de l'escola i del propi perfil i disponibilitat del tutor. Aquesta és una relació pensada especialment per les pràctiques professionals. En el cas dels Projectes de Fi d'Estudis s'adaptarà als condicionants del context acadèmic específic, en aquest cas el tutor o un altre membre de la comunitat wikimedista podria formar part del tribunal.


Ens calen tutors, vols ser-ne? Escriu-nos o inscriu-te.

Tutor escola d'art[modifica | modifica el codi]

Professorat d'una escola d'art disposat a fer una activitat vinculada a Wikipedia. Serà la persona de contacte amb el tutor wikimedista i qui encaixa efectivament els objectius acadèmics amb els objectius dels projectes wiki de coneixement lliure.

Possibles tasques

 • Com a tutor de pràctiques professionals: fer els tràmits administratius per formalitzar els convenis; fer el seguiment de l'activitat de l'estudiant, especialment pel que fa a la qualitat artística de la seva producció, ajudar-lo a respondre correctament a l'encàrrec com a futur professional de l'art i/o del disseny.
 • Com a tutor de projecte de fi d'estudis: firmar o vehicular la signatura, si s'escau, d'un acord de col·laboració amb l'entitat wikimedista que impulsa el projecte; fer la tasca pròpia de tutor de projecte fent el seguiment de la planificació i el procés de treball de l'estudiant, tenint en compte el que aquest suposa com a contribució als projectes wiki de coneixement obert.
 • Com a professora o coordinador d'una o vàries assignatures: preparar una activitat de participació a Wikipèdia que sigui alhora una activitat d'aprenentatge i/o avaluació en el context acadèmic, fer-ne el seguiment, crear, si cal, un wikiprojecte docent específic, fer-ne l'avaluació.

Ja s'han fet pràctiques professionals amb Llotja i Serra i Abella; s'esta preparant una col·laboració des de Projecte de Fi d'Estudis amb EDRA.


Ens calen tutors, vols ser-ne? Escriu-nos o inscriu-te.

Assessor temàtic[modifica | modifica el codi]

Persona coneixedora d'una temàtica o àrea de coneixement que orienta i supervisa les il·lustracions.

Taques:

 • Orientar i ajudar el tutor d'Amical per preparar els encàrrecs
 • Orientar a l'estudiant perquè trobi fonts on documentar-se per fer la il·lustració o bé proporcionar-li directament
 • Supervisar els esbossos i fer correccions a l'estudiant
 • Donar el vist-i-plau a les il·lustracions abans no es publiquin.
 • Valorar l'experiència.

L'assessorament pot ser presencial i/o online. Idealment es poden fer entre una i tres reunions i fer part del seguiment i l'aprovació final online. Si l'assessor no pot fer reunions presencials és possible fer tot el seguiment online.

Es va fer una primera experiència d'assessorament en l'àmbit de Ciències de la Terra amb un estudiant en pràctiques de Llotja el curs 2011-12. Durant el curs 2012-13 es segueix amb l'assessorament en aquest àmbit i està previst afegir-hi la zoologia. Estem buscant persones que pugin assessorar també en l'àmbit de la història, especialment pel que fa a edificis i indumentària. Són benvingudes propostes en qualsevol altre àmbit.


Ens calen assessors, vols ser-ne? Escriu-nos o inscriu-te.

Altres[modifica | modifica el codi]

Altres formes de donar suport a la iniciativa wikiArS.

Suport online wiki-ArS[modifica | modifica el codi]

Hi ha moltes tasques de suport al projecte que es poden fer online:

 • Ajudar a detectar mancances d'imatges o de contingut que poden ser cobertes des de les escoles d'art.
 • Ajudar a categoritzar les imatges a Commons perquè puguin ser localitzables sota diferents conceptes.
 • Ajudar a promoure les imatges que es consideri a distincions de la comunitat dins de Commons o a imatge destacada en portada a les Wikipedies.
 • Ajudar en la traducció de la documentació sobre el projecte i la col·laboració de les escoles a diverses llengües
 • Ajudar a incorporar les imatges als articles de les Wikipedies en diverses llengües on siguin adequades.
 • Ajudar a millorar, crear o completar articles relacionats amb les imatges aportades o amb les escoles i institucions que participen, en cas que acompleixin els criteris de notabilitat.
 • Donar acollida als estudiants com a usuaris de Commons, Wikipedia i la resta de projectes.

Ens calen col·laboradors online, vols ser-ne? Escriu-nos o inscriu-te.

Altres formes de col·laborar amb wiki-ArS[modifica | modifica el codi]

Hi ha altres formes importants de col·laborar amb wikiArS:

 • Comunicació i difusió: contacte amb mitjans de comunicació, elaboració comunicats de premsa, divulgació xarxes socials i blogs.
 • Contacte amb escoles: facilitar el contacte amb les escoles d'art, explicar i animar a incorporar-se al projecte
 • Contacte amb possibles assessors: investigadors, professionals, entesos i aficionats en una temàtica que puguin fer aquesta tasca. Institucions i entitats científiques i culturals que puguin facilitar-ho.
 • Exposició: ajudar a muntar l'exposició dels originals i esbossos, contacte amb espais expositius que la puguin acollir.
 • Internacionalització: contacte amb altres associacions i comunitats Wikimedia o amb altres entitats del món de l'art i/o del coneixement lliure que puguin portar la iniciativa wikiArS a altres llocs.

Ens calen col·laboradors, vols ser-ne? Escriu-nos o inscriu-te.

Visita la llista de participants i col·laboradors implicats en wikiArS

Documentació[modifica | modifica el codi]

WikiArS-en-2.svg

Documentació, divulgació i activitats entorn a wikiArS i les contribucions de les escoles d'art i disseny

Exposicions[modifica | modifica el codi]

Cartell exposició Llotja dibuixa Viquipèdia.jpg

Llotja il·lustra la Viquipèdia del 15 de maig al 5 de juny de 2012

Espai Sabaté Pi - Edifici d'Il·lustració (Llotja Sant Andreu) c/Pare Manyanet, 40 (Barcelona)
Fotos de l'exposició

Difusió[modifica | modifica el codi]

Recursos[modifica | modifica el codi]

Recursos i referències útils per als estudiants, professorat, tutors i assessors temàtics implicats en el projecte.

Recursos gràfics · On documentar-se · Conèixer Wikimedia Commons · wikiArS en procés (pre-encàrrecs i participants)

Recursos gràfics[modifica | modifica el codi]

 • Fons retrats polítics: descarregar TexturaRetratPol.png (6,2Mb). Textura creada per Bàrbara Domenech com a fons de retrats de polítics catalans del segle XX, que es preveu utilitzar per altres retrats de polítics que es vagin creant com a manera de donar-los una unitat visual. Descarregueu-la o demaneu la imatge en PNG al vostre tutor de pràctiques.
 • Identificador visual wikiArS: WikiArS-en-2.svg Descarregar SVG (26Kb) WikiArS-en.svg Descarregar SVG (36Kb)

On documentar-se[modifica | modifica el codi]

Fer una il·lustració per una enciclopèdia implica documentar-se bé amb informació i altres imatges sobre el que es vol representar. Depén del tipus d'imatge a crear (un retrat, una il·lustració científica o tècnica, etc...) caldrà anar a unes o altres fonts. En general algunes de les fonts on es pot recòrrer són:

 • Arxius. Arxius estatals i autonòmics; arxius dels mitjans de comunicació com televisions, diaris i agències d'informació; arxius municipals i altres arxius locals; arxius temàtics públics o privats; arxius personals de fotògrafs, de persones rellevants en la vida pública (o dels seus hereus o fundacions) o de persones que han recopilat documentació històrica o d'actualitat.
 • Hemeroteques. Les hemeroteques són arxius de revistes i publicacions periòdiques. N'hi ha també de públiques i els diaris i grups de comunicació grans també solen tenir les seves pròpies, sovint digitalitzades i accessibles online.
 • Biblioteques. On ens podem documentar amb bibliografia sobre una persona o sobre una temàtica que ens pot ajudar a tenir informació contextual sobre el que hem d'il·lustrar però també on podem trobar imatges i representacions gràfiques que ens poden servir de referència, tant en llibres com en vídeos i altres formats.
 • Museus. Museus d'història i museus generalistes de qualsevol àmbit i també museus especialitzats en la temàtica que cal il·lustrar: ciència, tècnica, zoologia, botànica, arqueologia, etc...

A continuació es recullen algunes fonts que han estat o poden ser útils als estudiants participants.

 • Arxius audiovisuals online
  • Archivo histórico de RTVE. Conté programes emesos per la televisió des de la seva creació el 1956. És una font important per trobar enregistrament de personatges a retratar o de fets històrics.
  • BBC Archive. Arxiu audiovisual i gràfic de la BBC amb continguts des de 1930.
 • Exposicions, catàlegs i documentació
  • 1977. Ja som aquí! Memòria d'EFE (Generalitat de Catalunya + Agència EFE) Documentació de l'exposició del mateix títol. Textos i imatges d'un any clau de la transició democràtica a Catalunya on es poden trobar fotos de referència de persones i esdeveniments.

Conèixer Wikimedia Commons[modifica | modifica el codi]

Commons-logo-square.png

Imatges de referència[modifica | modifica el codi]

 • Imatges que poden servir de referència o model a les persones implicades en encàrrecs de wikiArS. Són diferents tipus d'il·lustracions, dibuixos, esquemes i altres creacions gràfiques que ja estan carregats al repositori multimèdia Wikimedia Commons i que s'estan fent servir a les Wikipèdies en diferents llengües.

Primers passos[modifica | modifica el codi]

Carregar imatges[modifica | modifica el codi]

Pàgina personal[modifica | modifica el codi]

Com els wikipedistes tenen a Viquipèdia, els creadors gràfics tenen a Wikimedia Commons una pàgina personal on poden posar informació sobre ells mateixos, qui són i en què poden contribuir. Vegeu informació sobre què es pot posar i com en aquestes pàgines.

Info sobre les pàgines personals a Commons i polítiques relacionades:

Pàgines equivalents però a Viquipèdia:

Distincions[modifica | modifica el codi]

La comunitat wikipedista i de creadors gràfics de commons distingeix alguns treballs pel seu valor i qualitat.

També distingeix aquells il·lustradors que han fet contribucions de qualitat:

wikiArS en procés[modifica | modifica el codi]


<headertabs />