Wikimania 2010/Viquibalear

De Amical Wikimedia
Salta a: navegació, cerca

Viquipèdia a les escoles. L’experiència catalana.

La Viquipèdia en català és prou extensa per tenir material molt interessant però encara està en una fase de desenvolupament on manquen coses que els estudiants de secundaria i batxillerat poden completar.

Què els estudiant participin directament a la Viquipèdia implica moltes dificultats en un procés pedagògic: Tota la comunitat està interferint en el treball, aportant material o esborrant continguts no rellevants.

En la Viquipèdia en català s’ha desenvolupat un projecte que ha tingut un èxit notable. Aquest projecte es caracteritza per una sèrie de trets singulars:

  1. Es combina un curs sobre la viquipèdia i la seva aplicació a les aules pels professors amb un concurs de edició per als alumenes.
  2. El concurs dels alumnes és l’examen d’avaluació dels professors.
  3. Tot el procés es desenvolupa en una viqui paral·lela fins que el contingut ha estat revisat i avaluat pels professors.
  4. Només el contingut amb el nivell adequat es trasllada a la Viquipèdia.

El curs 2009-2010 s’ha fet una prova pilot a les Illes Balears. Han participat 13 professors, 160 alumnes, han creat 601 articles a la web viquibalear i 472 d’aquests articles s’han incorporat a la Viquipèdia.

Pel curs 2010-2011 s'ha previst estendre el projecte a més territori i a més àmbits. A Balears la llengua vehicular a les escoles és el català però a Catalunya també hi ha l’occità en altres territoris el Francès i l’italià i si hi participen escoles del País valencià segons quines escoles també podria ser l’espanyol.

A la presentació s’explicarà el procés seguit en l’experiència a Balears, la organització, els resultats obtinguts, el paper que han jugat les autoritats acadèmiques, la Associació Amical Viquipèdia, els viquipedistes voluntaris, els mestres i els alumnes. També explicaran els resultats obtinguts i la seva avaluació.

Finalment es presentaran les millores previstes pel curs 2010-2011 i l'ampliació a escoles de Catalunya, Andorra, Itàlia i possiblement França i el País Valencià, amb els avantatges i dificultats que aquesta ampliació previsiblement comportarà.

També ens interessaria molt una discussió oberta per analitzar: la sostenibilitat del sistema a mesura que la viquipèdia va creixent i els seus continguts són cada vegada més complets i la participació en el mateix projecte o projectes paral·lels d’escoles d’altres països.